Tips for trips near Prague

Pokud vám hrozí, že se v důsledku učení na státnice, šetření na velkou dovolenou, popřípadě kombinací obojího, dlouho nikam za hranice nepodíváte, mám pro vás dnes tipy na pár výletů v okolí Prahy. Cesta vám nezabere déle než hodinu a možná se vám alespoň trochu podaří uspokojit  vaši výletnickou duši. 

If you are going to Prague for more days I bring you some tips for the interesting places to visit. The journey will not last more than 1 hour so you will not spend the entire day in the train/bus/car. And if you do not want to take any trip you can at least read my post about Prague.


KARLŠTEJN
Karlštejn je známý hrad, který se nachází ve stejnojmenné vesnici. Poprvé jsem Karlštejn navštívila jen před několika dny a moc se mi zde líbilo. Cesta z Prahy trvá autem kolem půl hodiny. K zaparkování můžete využít placené parkoviště za 80 Kč na celý den a nebo vám to může přijít drahé a tak zaparkujete zadarmo na vlastní pěst. Až se po krásném výletu vrátíte k autu, bude na vás čekat botička, načež se od policajta dozvíte, že v celé vesnici je zákaz stání a jediné místo, kde se dá parkovat je opravdu to parkoviště, které vám v porovnání s pokutou najednou bude připadat i poměrně levné.

Karlštejn is a castle located in the same named village. I visited this place for the first time only few days ago and it really impresed me! The journey from Prague lasts about 30 minutes. Please do not park anywhere except the parking lot! It costs 80 CZK (3euro) for a day, but we decided to park on another spot and after this beautiful day we came to our car which had a new accessory - wheel clamp. The police officer told us it it prohibited to park anywhere else but in the parking lot. 



Abyste došli k hradu, tak musíte nejdříve projít vesničkou, která je plná krásných malebných domků, restaurací a obchodů se suvenýry. Určitě si cestou k hradu dejte palačinku u stánku se jménem Monsieur Gusteau Creperie. Vyrábí je vážně srandovní chlápek, cena je 50 Kč a na výběr je z nepřeberného množství příchutí a variací (pokud teda nepřijdete v 5 večer, to už je na výběr jen nutela s banánem). Co ale na druhou stranu nedoporučuji, je podlehnout ultra levným cenám v restauracích. Když jsme viděli krásné venkovní posezení se smažákem za 55 Kč, neodolali jsme, a i přesto, že jsme byli po obědě jsme si tam sedli. Žádná sláva to teda nebyla. Když se vyškrábáte až k hradu, budete odměněni krásným výhledem na vesnici i okolí. Uvnitř jsme nebyli, ale z fotek hrad vypadá celkem pěkně a studentské vstupné stojí 110 Kč. 

On your way to the castle you have to go through the village which is so beautiful, full of small restaurants and shops. You must try pancake in the stand call Monsieur Gusteau Creperie as it is really tasty, cheap plus the pancake maker is a very funny guy. On the other hand I do not recommend you to go to a very cheap restaurant in the village. We ordered a fried cheese which costed only 55 CZK (2 euro) and it was not tasty at all. 
There is a wonderful view from the castle and the entrance costs 110 CZK for students. I cannot tell you how it looks inside because we did not visit it, but from the pics I saw it seems nice.





VELKÁ AMERIKA - LIMESTONE QUARRY
Pokud se vydáte na Karlštejn, tak nedaleko se nachází také lom Velká Amerika. Lom je hluboký kolem 70 m a je zatopen jezerem. Kolem lomu vede pěší trasa, tedy ideální místo pro víkendovou vycházku. Já jsem zde zatím ještě nebyla, ale mám to určitě  plánu.

If you decide to visit Karlštejn, the Velká Amerika (translated as a Big America) is located quite close to this place. The quarry is 70 m deep and it is floaded by a lake. The turist path was build along the quarry which makes it such a cool place for a walk. I have not been here yet but it is on my list.

Velká Amerika

KUTNÁ HORA
Výlet do Kutné Hory trvá z Prahy něco přes hodinu jak vlakem, tak autem. Vlakové nádraží je ale od centra města celkem daleko, takže je lepší vzít si ještě autobus, případně taxi. Kutná Hora byla založena ve 13. století a je součástí UNESCA. K návštěvě bych určitě doporučila kostnici a středověký důl, kde se těžilo stříbro. Při návštěvě dolu dostanete plášť, na hlavu helmu, do ruky baterku a vydáte se na procházku do míst, kde se dříve těžilo stříbro. Milovníci umění mohou navštívit galerii GASK a milovníci jídla některou z mnoha restaurací. Mně nejvíce chutná v restauraci U Kata, kde dělají i masové fondue! V Kutné Hoře se také nachází mnoho kostelů, z nichž nejznámější je Chrám Sv. Barbory ke kterému se dá z centra dojít hezkou procházkou. Pokud jste dobrodružnější povahy, tak navštivte bobovou dráhu, která je nejdelší v ČR.

Trip to Kutná Hora takes only one hour by train which goes directly from the Prague main railway station. When you arrive to Kutná Hora I recommend you to take a bus or taxi to the city centre as it is quite far by walk. This city has a huge history as it was estabilished in 13th century. Kutná Hora belongs to UNESCO and there are so many sights and interesting places to visit like ossuary or medieval mine. When you visit the mine you will get a helmet and torch and than you will walk to the places where the silver ore was mined. Art lover can visit the GASK gallery and the food lover one of the many restaurants. My most favorite is U Kata - they even offer a meat fondue! There are also many churches in Kutná Hora. The most known is St. Barbora cathedral. If you are a little bit adventorous I recommend you to visit a local bobsled run which is the longest in the Czech Republic.


Kutná Hora
St. Barbora Cathedral

Ossuary


3 komentářů:

  1. Amazing Pictures!! Just beautiful!!

    www.nissimendes.ch

    OdpovědětVymazat
  2. wow it looks so beautiful! I really want to visit your country. Prague is on the top of my list. I hope to see it soon. thanks for the trips info x

    http://latravelera.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thank you!I believe you would love Prague.It is so beautiful.Hope you will visit it soon:)

      Vymazat