Rome highlights

Řím je hned po Benátkách podle mého názoru jedním z nejkrásnějších evropských měst. Historie zde na vás dýchá na každém kroku a když se k tomu přidá vyhlášená italská gastronomie, dostanete ideální místo kam vyrazit na prázdniny. A co v Římě rozhodně nesmíte minout?

In my opinion Rome is right after Venice one of the most beautiful cities in Europe. You can feel the history everywhere and if you add the famous Italian cuisine you get the best place for a holiday. And what you cannot miss in Rome?



1. COLOSSEO
Není možné navštívit Řím a nevidět Koloseum! Koloseum byla vůbec první památka, ke které jsme se během naší návštěvy vydaly. Postaveno bylo v roce 80 n. l. a sloužilo ke gladiátorským zápasům, které mohlo sledovat až 50 000 diváků. Je až neuvěřitelné, že tato stavba je stará téměř 2000 let! V pokladně je možné zakoupit výhodnou vstupenku na Koloseum, Forum Romanum a Palatin, čehož jsme využily a všechny zmíněné pamětihodnosti navštívily.

You cannot visit Rome and do not see Colosseo! It was the first sight we went to see. Colosseo was build in 80 DC in order to entartain up to 50 000 visitors by hosting the gladiator fights. It is incredible that this building is almost 2000 years old. You can buy a concessionary ticket to the Colosseo, Forum Romanum and Palatin. We did so and it was really worth it.

Colosseo

Colosseo inside

2. FONTANA DI TREVI
Fontana di Trevi pro mě byla vcelku překvapením. Nevím proč, ale z nějakého důvodu jsem si myslela, že se nachází na nějakém otevřeném prostranství. Jaký byl můj údiv, když jsme přišly na snad nejmenší náměstíčko jaké jsem kdy viděla a celou jednu stěnu tvořila fontána. Jelikož jsme v Římě byly v létě, u fontány se rojily šílené davy turistů, takže jsme měly co dělat, abychom se vůbec prodraly až k ní a mohly si do ní hodit minci a něco si přát.

Fontana di Trevi was a huge surprise to me. I do not know why but for some reason I had a vision of this fountain located in some huge open space. What a surprise, it is located in the middle of the tiniest square you can imagine. Since we were in Rome in June it was very crowdy so we had to try hard to even get closer to the fountain and threw a coin in it that should make our dreams come true.


3. FORUM ROMANUM
Forum Romanum se nachází přímo vedle Kolosea. Během antiky bylo toto místo společenským centrem Říma. Konaly se zde slavnosti, soudy, volby nebo trhy. Dnes už tady najdete pouze ruiny, ale i tak to za návštěvu určitě stojí.

Forum Romanum is located right next to the Colosso. During the ancient times it was the social centre of Rome. The elections, trials or markets took place here, but nowadays all that remain are just ruins. Anyway I recommend you to visit this place.


4. VITTORIO EMANUELE MONUMENT
Kolem této stavby jsme chodily snad každý den. Moc se mi líbila, ale přiznám se, že její význam jsem si vygooglila až teď při psaní tohoto článku. Tato budova byla postavena pro krále Vittora Emanuela, který byl první panovník sjednocené Itálie. Je stará necelých 100 let, což mezi tisíciletými římskými památkami snad ani nejde považovat za historickou stavbu. Mně se ale moc líbila, takže i vám ji doporučuji při návštěvě Říma neminout.

We were passing this building every day. I really liked it, but to be honest I had no idea about the purpose of it. I googled a little bit and now I can tell you this monument was build for the first king of the unified Italy - Vittorio Emanuele. It is nearly 100 years old, which cannot be considered as a historical bulding among all of these thousand years old ruins. Anyway I really liked this monument and you definitely should not miss it.


5. VATICAN 
Vatikán je samostatný stát, který má pouze 1000 obyvatel a je nejmenší zemí na světe. K jeho návštěvě doporučuji vyrazit časně z rána, protože odpoledne akorát strávíte hodiny čekáním v nekonečné frontě, jak můžete vidět dole na fotce Svatopetereského náměstí. Na toto náměstí a i na celý Řím je krásný výhled z baziliky svatého Petra. V plánu jsme měly i návštěvu vatikánských muzeí, ale odradila nás šílená fronta, která se zde kolem poledne vytvořila. Takže milovníkům umění opět nezbývá nic jiného než si přivstat. Nezapomeňte také, že do Vatikánů je potřeba mít zahalená ramena a nohy. A opravdu se to poctivě hlídá. Já měla dlouhé šaty a přes ramena přehozený šátek, ale jakmile mi vykoukl jen kousek holé kůže, hned jsem byla upozorněna hlídačem.

Vatican is an independent country surrounded by Rome. And if you are in Rome you cannot miss it. This country has only 1000 inhabitants and it is the smallest country in the world. I recommend you to wake up early, because in the afternoon the queues are really long all around Vatican as you can see in the photo of St. Peter square below. This photo was taken from the St. Peter basilic from where is a wonderful view. We also wanted to visit Vatican museum, but the queue was horrible so we gave it up. If you are an art lover you have to come soon. Finally do not forget to cover your body. You cannot enter Vatican buldings without covered arms and legs. I had a long dress and my shoulders were covered with a scarf. For one moment a piece of my skin was uncovered and I was called attention to it by a security guard.

St. Peter basilic

Inside the St. Peter basilic

St. Peter square
6. TRASTAVERE
Trastavere je poněkud zapadlá část Říma, která se mi ale líbila snad ze všeho nejvíc. Je plná úzkých uliček, které jsou lemované spoustou malých obchůdků a restaurací. Večeři jsme si daly v restauraci Alle frate di Trastavere a jídlo zde bylo vynikající! Cestou domů z Trastavere jsme se ještě prošly podél noční Tibery, což je také vcelku zážitek. Podél řeky to po setmění opravdu žije. Je zde mnoho barů, kde můžete posedět s drinkem a nasávat atmosféru nočního Říma. 

Trastavere is a little bit hidden part of Rome, but I liked it the most. It is full of narrow streets with many small shops and restaurants. We had a dinner in one of them called Alle frate di Trastavere and it was so delicious. On our way home we walked along the Tiber river, which is pretty busy place in the evening. This place is full of bars so you can order some cocktail and feel the night Rome atmosphere.

Night in Trastavere

Tiber river


2 komentářů:

  1. Magnificent Rome, you find a great monument in every road you walk!
    Lovely post xx
    http://latravelera.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. You are so right!There is no place in Rome where you cannot see something special!Thanks:)

    OdpovědětVymazat