Skiing in Tatra Mountains - Slovakia

Před pár dny jsem se vrátila ze Slovenska. Byla to moje úplně první návštěva této země, což je trochu zvláštní, ale jsem ráda, že si tento "rest" mohu konečně odškrtnout. Naším cílem byly Nízké Tatry a lyžařské středisko Jasná. Zima už se přece jen chýlí ke konci, ale v Jasné vám údajně garantují dobré sněhové podmínky až do dubna, takže pokud někdo z vás ještě nebyl na horách, můžete vyzkoušet právě Nízké Tatry.

I visited Slovakia few days ago. It was the first time I visited this country that is quite shame because the Czech Republic and Slovakia were one country until 1993. Anyway I am happy I finally did it. Our trip location were the Tatra Mountains and Ski areal Jasná. The winter is coming to an end, but they say you can ski in Jasná until April so if you are planning some ski trip I can highly recommend you the Tatra Mountains.



Na Slovensko jsme se vypravili autem. Cesta nám trvala asi 5 hodin a jakmile vjedete do oblasti Tater rozprostře se před vámi krásná krajina s mnoha hrady a zříceninami. Naším cílem byla malá vesnička s názvem Pavčina Lehota, kde jsme měli zarezervované ubytování. Bydleli jsme v penzionu Troika, kde jedna noc se snídaní stála 400 Kč. Penzion Troika je menší chata, ve které se nachází asi 7 pokojů a velká společenská místnost s televizí. K dispozici je zde i velké množství společenských her, které si můžete půjčit. Vnitřek chaty působí zrekonstruovaným dojmem a vše je zde moc hezké a čisté.

We went to Slovakia by car and the journey took about 5 hours. As you reach the Tatra area you are surrounded by a beautiful landscape with many castles and ruins. We were accommodated in Pension Troika that is located in a small village called Pavčina Lehota. One nigh with breakfast costed 15 euro. There are about 7 rooms and one social game with TV in pension and you can even lend some parlour games. The accommodation was beautiful and clena and the breakfast very tasty.


Pension Troika

Od penzionu Troika je to do lyžařského centra 9 km. Parkovišť je zde hned několik, takže si můžete vybrat, zda chcete zaparkovat hned u nejníže položeného vleku nebo si vyjedete výš. Parkovné je zdarma. Co se týče volných míst na parkovišti, tak ve všední den se zaparkováním není nejmenší problém, zatímco o víkendu nejspíš chvíli budete kroužit. Nicméně zaparkovat se nám někde podařilo pokaždé. Pokud se vám z domova s sebou nechtějí táhnout lyže nebo snowboard, klidně si počkejte až na místo. Lyže i s botami se zde dají půjčit na den za 13 euro a vypadají jako nové.

Ski areal is only 9km away from the Pension Troika. There are many parking places so you can choose if you want to park right next to the lowest piste or if you want to go higher. Parking is for free and it is usually not a problem to find a spot. If you do not want to take your ski or snowboard with you you may rent them right in the areal only for 13 euro per day and the skis looks like a new.

Map of the Jasna which you can take for free
Samotný areál je vážně ohromný. Je zde 46 km sjezdovek, 12 freeridových zón, 8 neplacených parkovišť, snowpark a 15 barů a restaurací. Objevili jsme dokonce i jednu vyhřívanou lanovku! Ceny skipasů odpovídají úrovni areálu. Podrobný ceník najdete na internetových stránkách areálu jasna.sk. Výhodou je, že můžete uplatnit i studentskou slevu na ISIC. My jsme si kupovali čtyřdenní skipas za 112 eur. A jelikož jsme poslední den domů odjížděli už kolem jedné hodiny, skipas se nám za 15 eur podařilo prodat nově příchozím lyžařům. Sice je to zakázané, ale jak jsme si všimli, tak je to celkem běžná praxe a na cestě domů si za vydělané peníze můžete třeba koupit typický ovčí sýr, který se prodává snad na každém rohu. 

The Skiareal is huge. There are 46 km of piste, 15 freeride zones, 8 free parkings, snowpark and 15 bars and restaurants. We also found a heated chairlift which is pretty cool and your bottom will thank you. The prices correspond to the seervice you get. The official pricelist is on the websites jasna.sk. Do not forget to take your ISIC card with you (if you are a student) - you will get a discount. We bought 4 day skipass for 112 euro and because we were leaving around 1 pm last day we sold our skipass to some incoming skiers for 15 euro. It is prohibited but many people do so. You can buy some typical sheep cheese on your way back home for this extra money. They sell it everywhere - just look for the sign "ovčí sýr".



Nejvyšším vrcholkem, kam vás doveze lanovka je Chopok, který měří 2024 m. Dojet se z něj dá až k nejníže položené lanovce, která je ve výšce 943 m. My jsme bohužel neměli moc štěstí na počasí a až na jeden den byl Chopok neustále v mraku. Ani to nás od výpravy na něj neodradilo, ale dohlednost byla zhruba 2 metry, takže sjezd dolů byl spíše boj o přežití. V Tatrách se počasí měnilo co pár minut, takže když jsme jednou spatřili vrcholek Chopoku, rychle jsme na něj vyjeli a mohli se tak kochat vážně krásným výhledem. Sjezdovka dolů z Chopoku také byla tou nejlepší v areálu, což ale podle mě bylo z větší části způsobené tím, že zde díky špatnému počasí téměř nikdo nejezdil a sníh tak nebyl rozježděný. 

The highest peak that you can rech with cable is called Chopok and it is 2024 m high. The weather was not so good during our vacation and the Chopok was still inside the cloud. The weather is changing like every minute in Tatra so when we finally was able to see the Chopok peek we did not hesitate and set out uphill. The view was wonderful and the piste down from the peak was the best in the whole ski areal.

Chopok view

Skiing down the Chopok

V areálu je i spousta barů a restaurací. Naše oblíbená se nacházela u lanovky vedoucí na Chopok. Pro případ hezkého počasí byly venku připravená lehátka, na kterých jste mohli odpočívat a kochat se krásným výhledem. Ceny v barech i restauracích jsou celkem ucházející. Čaj a svařák stáli kolem 2 eur, panini 3 eura a kuřecí steak s hranolkama kolem 6 eur.
15 minut jízdy od Jasné se nachází i Aquapark Tatralandia, na který najdete reklamu na každé sjezdovce. Vzhledem k tomu, že jsme zde byli jen na 5 dní, tak jsme ho nenavštívili, ale pokud sem pojedeme i příští rok, máme to určitě v plánu. 

There are also many bars and restaurants in Jasna. Our favorite one was located next to the cable leading to Chopok. If the weather was nice you could use deckchair and enjoy a view down the hill. Prices in bars were very good. Tea and hot wine costed 2 euro, panini 3 euro and chicken steak with fries around 6 euro.
15 minutes by car from Jasna is located Aquapark Tatralandia. Considering we were in Slovakia only for 5 days we did not want to miss any day for skiing which means we did not visit the aquapark. But we plan it for the next year.



Středisko Jasná určitě hravě předběhne všechny areály v ČR, ale na druhou stranu bych ho nepřirovnávala, jak jsem často viděla na internetu, ani k Alpám, protože ty v rámci Evropy podle mého názoru nemají konkurenci. Pokud se do Nízkých Tater vypravíte, tak k návštěvě doporučuji spíš únor nebo leden. Jak jsem již psala v úvodu článku, garantují vám lyžování i v dubnu, ale neřekla bych, že to bude za něco stát. My jsme zažili všechna počasí, od slunce, tepla, deště, mrazu, sněhu a nejlepší sjezdovky byly když mrzlo. Jakmile se teplota přehoupne přes 0, sníh taje, je mokrý a tvoří se boule.

Ski areal Jasna is definitely better than any other areal in the Czech Republic. I read few articles saying that it is comaparble to the Alpes but I have to disagree. There are no mountains like the Alpes in Europe in my opinion. If you are going to the Tatra mountains I recommend you to go in January or February as the weater is colder. We experienced snow, rain, sun, cold, warm but when the weather was above 0 degree Celsius the snow on the piste became quite wet and created bumps.


1 komentářů:

  1. Taky jedeme lyžovat do Tater a plánujeme návštívit i Tatralandii. Už jsem si o ní něco málo četla na https://jacestovatel.cz/media/top-5-aquaparky-slovensko , ale pořád si nejsem stoprocentně jistá, zda jsou v provozu i přes zimu. Nevíte jak to tam teď je ?

    OdpovědětVymazat