Egypt - Sharm El Sheikh and Hurghada

I have been in Egypt for the three times. I don't remember the first visit very well since I was too
 young. For the second time I was in Sharm El Sheikh with my daddy in 2011 and for the third time I visited Hurghada with my boyfriend in 2012.

V Egyptě jsem byla třikrát. První návštěvu si moc nepamatuji, protože jsem byla hodně malá. Podruhé jsem navštívila Sharm El Sheikh s tátou v roce 2011 a potřetí s přítelem Hurghadu v roce 2012. 



We flew to Sharm El Sheikh with Czech airlines and though it had nothing to do with Egypt, my biggest experience was the pilot cabin visitation. I am so happy I have visited it and seen how everything works. We flew overnight and I have to say that the pilot cabin view is much better than the view you have from a tiny window as a passanger. 

Do Sharm el Sheikhu jsme letěli s ČSA a i přesto, že to nemá příliš co dělat s Egyptem, tak největším zážitkem pro mě byla návštěva pilotní kabiny. Jsem strašně ráda, že jsem se tam mohla podívat a vidět, jak vše funguje. Letěli jsme přes noc a musím říct, že výhled z kabiny je mnohem lepší než máte z miniaturního okýnka coby cestující.



While visiting Egypt you have to be prepared for different people's mentality. Most of the Egyptians will pretend to be best friends with you in order to get as much money from you as possible. If you pay you get everything. You don't want to wait for check in until 2 pm if you arrived to the hotel at 7 am after four hours of night flight? Firstly there are absolutelly no free rooms, but after some tip (they call it bakshish) the room is immedietaly ready for you. The same happens when they accommodate you somewhere in the basement while you would like to have a sea view and also if you need some towels on the beach. Few euros or dollars solve every problem you have.

In Sharm El Sheikh we were accommodated in a beautiful hotel called Sierra. There were a huge swimmingpool with palmtrees everywhere and great meal selection. The only one disadvantage was the sea. There were a coral reefs all around the beach so you have to go quite a long time through the pier and at the end of it were the stairs into the sea. As I already mentioned in my Malta post, I don't like this kind of beach too much.

There was nothing interesting in Sharm El Sheikh. The hotel was situated in a desert so if you wanted  to have some fun you had to go by taxi to the center, where you could find many malls, shisha bars, restuarants, caffes etc. Taxi in Egypt is very cheap, because the oil is very cheap as well.

Při návštěvě Egypta je třeba se připravit na naprosto odlišnou mentalitu od té naší. Většina místních Egypťanů se z vás bude snažit vymámit co nejvíc peněz a pokud budete ochotní jim je dát, udělají pro vás cokoliv. Nechce se vám čekat na check in do 14:00, když jste do hotelu dorazili v 7 ráno po celé noci strávené na letišti a v letadle? Nejdřív žádný pokoj samozřejmě volný není, ale jakmile vytáhnete pár eur (a upozorňuji, že to vůbec nemusí být moc), pokoj se jako zázrakem uvolní a vy se můžete ubytovat hned. To samé platí, když vás ubytují někam do sklepa i přesto, že si přejete výhled na moře nebo pokud ráno nejsou žádné ručníky k zapůjčení na pláži. Pár drobných eur nebo dolarů všechny problémy vyřeší.

V Sharm El Sheikhu jsme byli ubytovaní v krásném hotelu, který se jmenoval Sierra. Hotel měl obrovský bazén lemovaný palmami a velký výběr jídla. Jediná věc, která se mi moc nelíbila bylo moře. Jelikož celé pobřeží lemoval korálový útes, nebylo možné jen tak z pláže vejít přímo do vody. Nejdříve jste museli jít celkem dlouho po molu, na jehož konci byly schůdky. Jak jsem již zmínila ve svém článku o Maltě, tak tyto pláže příliš ráda nemám.

V Sharm El Sheikhu jinak nic zajímavého nebylo. Hotel stál v úplné pustině, takže pokud jste chtěli nějakou zábavu, bylo nutné se vypravit taxíkem do nedalekého centra, kde bylo mnoho obchodů, shisha barů, kaváren, restaurací atd. Taxíky jsou v Egyptě velice levné.  





I visited Egypt again one year later with my boyfriend. This time we went to Hurghada that is busier place compare to Sharm El Sheikh. We lived in a Palm Beach Resot, that was beautiful as well. Hotel was build in a U shape and there were a lagoon in the middle of it with sandy beach.

Our hotel was situated a little bit away from the city center so we had to take taxi for our night trips. As I have already mentioned taxi is very cheap in Egypt. 20 minutes ride for about 2 euro. Hurghada center is very busy with a lot of restaurants and shops. While shopping you have to be a good negotiator and be prepare for haggling. The first price offered to you is usually a total rip off. My boyfriend is a haggling expert so we always did a great bargain. For example the first price for a handbag was about 100 $ and finally we bought it for 15 $! The truth is we were also kicked out of shop with a name calling several times. But there is no reason to be worried about it since they sell the same goods in every shop so if you fail in one you will succeed in another. I would recommend you to buy an essential oil that is so typical for Egypt. But try it well first, some of the traders water them down and the frangrance does not last long after you use it.

During our stay in Egypt we attanded a baot trip that included snorckling, barbecue, swimming and few hours on the loney island (it wasn't lonely at all) with white sand and turquoise water. It was great and we even saw manta. 

Druhá návštěva Egypta se odehrála o rok později s mým přítelem. Tentokrát to bylo do Hurghady, což je o dost živější místo než Sharm El Sheikh. Bydleli jsme v hotelu Palm Beach Resort, který byl opět krásný. Hotel byl vystaven do tvaru U a uprostřed se nacházela laguna, do které byl pozvolný písčitý vstup. Na druhé straně "U" bylo otevřené moře, pláž byla ale kamenitá, nikoli písčitá. 

Náš hotel se nacházel trochu stranou od centra, takže na naše noční výpravy jsme se opět museli vydávat taxíkem, ale jak jsem již zmínila, taxíky v Egyptě jsou opravdu levné. Za asi 20 minut cesty jsme zaplatili 2 eura. Centrum Hurghady je velice rušné, všude je spousta obchodů a restaurací. Při nákupech to chce mít ale hodně pevné nervy a připravit se na smlouvání. První cena, kterou obchodník nabídne, bývá tak desetinásobně přestřelená. Můj přítel je smlouvací expert, takže jsme vždy odcházeli s výhodnou koupí. Například kabelku, za kterou si prodejce nejdřív řekl něco kolem 2000 Kč, jsme si nakonec odnesli za necelých 300 Kč. Pravdou ale je, že párkrát jsme z obchodu byli i vyhození a ještě za námi křičeli nadávky. Toho se také není třeba bát, protože všichni prodejci mají úplně to samé zboží, takže pokud neuspějete se svoji cenou v jednom obchodě, určitě se vám to povede ve vedlejším. K nákupu bych rozhodně doporučila vonné oleje, které se prodávají téměř na každém rohu, ale doporučuji si ho nejdřív pořádně vyzkoušet. Někteří prodejci je ředí vodou a vůně pak vůbec nevydrží. 


Během našeho pobytu jsme si také zaplatili výlet na lodi, která nás dovezla nejdříve na místo, kde byla spousta korálových útesů a dostali jsme šnorchlovacího průvodce, který nás provázel nás místy, kde toho bylo nejvíce k vidění. Dokonce jsme zahlédli i mantu. Následně jsme se vydali na pustý ostrov, který se svým bílým pískem a průzračným mořem připomínal karibské pláže. 










To conclude I really like Egypt. If you want a good service you deffinitely have to choose 4 and more stars hotels. Also remember that if you will not live in a big city, there is nothing to do outside the hotel and you will spend the whole day on the beach. Sharm El Sheikh is not the safest place these days because there are some fights in Sinai peninsula so I would not recommend it right now. If you don't mind chaos and different mentality of local people I think that Hurghada is worth visiting. I regret being in Egypt three times and not visiting any pyramids so I am deffinitely going back.

Závěrem musím říct, že Egypt mám moc ráda. Pokud chcete dobré služby, musíte určitě zvolit čtyř a více hvězdičkový hotel a také počítat s tím, že pokud nebudete bydlet u nějakého většího města, čeká vás pouze válečka u moře. Sharm El Sheikh také v dnešní době není zrovna moc bezpečné místo z důvodů občasných bojů na Sinajském poloostrově, tedy jeho návštěvu bych zrovna nedoporučila. Pokud vám ale nevadí trochu větší chaos a neodbytnost místních lidí, tak Hurghada určitě stojí za to. Trochu mě mrzí, že i přesto, že jsem v Egyptě byla již 3x, nikdy jsem neměla šanci podívat se na pyramidy, což bych chtěla určitě v budoucnu napravit, takže myslím, že do Egypta se určitě minimálně ještě jednou vydám. 

4 komentářů:

  1. I love all the pictures! I also really liked reading your post, What a different mentality they have in Egypt! I like your blog a lot, I'm following you now on gfc. Checkout my blog and if you like it follow me too. :D

    http://perlasancheza.blogspot.com

    OdpovědětVymazat