Mauritius


Mauritius is located in the Indian Ocean to the east of Madagascar. I went there last November with my grandmother and mom and it was the first time I visited the south part of the Earth. We flew from Prague with Emirates airlines. As I mentioned in my Dubai post the flight with this airlines is a huge experience. We had a stopover in Dubai where we had to wait for 10 hours. Dubai airport is prepared for these situations and you can use their collapsible chairs. Despite the fact we had a relative comfort it was not possibble to fall asleep betwen all of the flights announcement (It made me an expert in Arabic aircraft terminology). When we finally arrived to Mauritius after like 30 hours without sleep we were totally exhausted and fall asleep immediatelly.

Mauricius se nachází v Indickém oceánu východně od ostrova Madagaskar. Vypravily jsme se tam loni v listopadu společně s mámou a babičkou a byla to moje první návštěva na jižní polokouli. Naše cesta začala v Praze, odkud jsme letěly s Emirates airline do Dubaje. Jak jsem již zmínila v příspěvku o Dubaji, pokud cestujete s Emirates, tak už jen cesta sama o sobě je zážitkem. Na přestupu jsme měly čekat původně 2 hodiny, ale paní z cestovky se rozhodla, že bude lepší když si pro sebe získá větší provizi a nám zajistí letenky na vlastní pěst s čekáním 10 hodin. No pro nás to lepší rozhodně nebylo. Letiště v Dubaji je opravdu nádherné a je tam co dělat dvě hodiny, možná i tři, ale deset? Letiště je naštěstí na zoufalce čekající celou noc připravené, takže k dispozici jsou sklápěcí sedačky, kde se můžete zakempit. Na to, že by si někdo třeba i rád schrupnul letiště připravené ale rozhodně není. Světla všude svítí celou noc a z hlásičů se pravidelně každých 5 minut ozývá hlášení o odletech a příletech (ještě asi dva týdny potom, jsem ovládala základy letecké arabštiny). Když jsem si někdy kolem páté hodiny ranní na všechny ty divný zvuky přivykla, začalo z hlásičů vyřvávat svolávání muslimů k ranní modlitbě. Ve zkratce -  vůbec jsme nespaly a na Mauricius jsme dorazily asi po 30 hodinách cesty úplně zničený. 


Dubai Airport

Emirates plane

We were accommodated in Veranda Pointe aux Biches hotel that was awarded the Excellance certificate in 2014 according to Trip advisor. The hotel was really special because you could walk without shoes everywhere since there were sand on the floor even in the reception and the restaurant. One night we met a mouse in our room. The cleaning lady helped us to drove the mouse out of the room and the next day we found a bottle of champaigne laying on the bed as an apology. Taking into consideration it was not anyones fault it shows the hotel indeed cares about their clients and they deserve the Excellance certificate. The food choice was not bad but I have already experienced better one. What I cannot forget to mention was their excellent coctails especially the home made banana rum. We even bought some bottles as a souvenir. There were also some special evenings when you could pay some extra money and try their food specialty. We tried an oyster this way and it was so delicious!

Ubytováni jsme byly v hotelu Verana Pointe aux Biches, který podle Trip advisoru získal certifikát výjimečnosti. Hotel opravu výjimečný byl, a to tím, že jste v něm mohli chodit bosí, protože všude na zemi byl písek. Dokonce i na recepci a v restauraci. Jednoho večera nám do pokoje vběhla myš. Uklízečka nám ji pomohla za pomocí koštěte vyhnat a druhý den jsme po návratu z pláže našly na posteli láhev šampaňského jako omluvu. Vzhledem k tomu, že za myš nikdo ze zaměstnanců nemohl, to bylo vážně milé a jen to dokazuje, že hotel si svých klientů váží a certifikát výjimečnosti tedy nemá pro nic za nic. Výběr jídla nebyl špatný, ale už jsem zažila i lepší. Vynikající byly ale míchané drinky, obzvláště ty z domácího banánového rumu, který je pro Mauricius typický. Několik jsme si jich koupily i domů jako suvenýr. Občas se také konal nějaký speciální večer, kdy jste si mohli k all inclusive připlatit a ochutnat nějakou specialitu. My jsme této možnosti využily v den, kdy se podávaly ústřice. Nikdy předtím jsem je nejedla a byly vážně vynikající!

Oysters, banana rum and the beach

The hotel was located in a small village called Pointe aux Piment. We took many trips around the west coast. Usually we went by a local buses that is quite advanturous experience for the European. You would not find any timetable, bus stops and even the price was not fix. First place we visited was called Grande Baie. It should be a shopping center, but everything was super expensive there. We did some window shopping and then headed back to the hotel.  Our second trip was to the capital Port Luis that it so stinky! There lives about 150 000 inhabitans in Port Luis but I guess there is around 300 000 cars. And these cars were like 30 year old. To get some fresh air we went up the hill to the Citadel - Forte Adelaide from where we got a nice view to the city and the ocean. In the city were also many indian wedding shops with the most beautiful dresses I have ever seen.

The biggest impresion of the trip? Definitely the Diwali feast! We were lucky enough to be in Mauritius during this time perion and it was such an experience. Stay tuned for the Diwali post I am going to post later. (here)

Hotel se nacházel v malé vesničce Pointe aux Piments, kde toho příliš k vidění nebylo. My jsme ale nelenily a uskutečnily jsme hned několik výletů podél západního pobřeží. Pro výlety do blízkých městeček jsme se rozhodly využít místní mhd. Pro Evropana opět velký zážitek - žádné jízdní řády, žádné zastávky a cena tak nějak záležela na domluvě. Jedním z prvních míst kam jsme se vydaly bylo městečko Grande Baie. Údajně to mělo být místo vhodné pro nákupy, ale všechny věci tam byly šíleně drahé. Prohlídly jsme si tedy několik výloh a vrátily se zpátky do hotelu. Druhý výlet, který jsme podnikly byl do hlavního města Port Luis. Cestu tam jsme absolvovaly opět místní mhd, ale ve městě byl tak šílený zmatek a chaos, že na zpáteční cestu jsme si musely chytnout taxík. Žádné místo, kde by stavěl autobus, co by jel naším směrem jsme totiž neobjevily. Město Port Luis ve mně zanechalo jednu zásadní vzpomínku - a to strašný smrad. Ve městě žije zhruba 150 000 obyvatel a tipuju, že tam jezdí tak 300 000 aut. A když řeknu aut, tak si nepředstavujte nová auta, která jsou všude po Evropě. Auta v Port Luis jsou zhruba tak 30 let stará a podle toho jsou také cítit. Polovinu dne jsem si musela zacpávat nos, protože celodenní čichaní výfukových plynů není nic moc. Pro trochu lepší ovzduší jsme se vydaly na Citadelu neboli Fort Adelaide, což je pevnost na kopci, ze které byl krásný výhled na celé Port Luis a oceán. Ve městě se také nachází obrovské množství indických svatebních obchodů, kde se prodávají snad ty nejkrásnější šaty na světě (dost uvažuji o svatbě na indický způsob).

Co na mě ale za celý pobyt zanechalo největší dojem? Jednoznačně výprava do vesnice Triolet během svátku světel Diwali. Měly jsme ohromné štěstí, že jsme na ostrově byly zrovna v tomto období, protože to byl skutečně zážitek. O tomto svátku se něco víc dočtete v samostatném příspěvku. (zde)

Public transport

Grande Baie

Traders in Port Luis

Citadela view

Diwali night




7 komentářů:

  1. Oh how I loved Mauritius!! One of my favorite destinations of all time. We stayed at Le Tousserok and it was stunning. Well worth the effort to get there for sure!

    Did you visit Chamarel?

    V
    Life+1

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Your photos from Mauritius are so beautiful! I have to agree this destination has a lot to offer. Unfortunatelly we did not visit Chamarel, I googled it and it is a great tip for the next visit! Thanks ;)

      Vymazat
  2. Wow wow! This looks amazing! I haven't visited Mauritius yet, but it's on my list! Thanks for the lovely post!

    www.thetechgypsy.com

    OdpovědětVymazat
  3. krásné místo, taky jsem tam byla a klidně bych se tam hned vrátila.

    OdpovědětVymazat
  4. I just missed Diwali during my trip - it would have been amazing to see the celebrations x

    OdpovědětVymazat