Tipy a triky na cesty


V dnešním článku bych se s vámi ráda podělila o některé tipy, které dělají cestování příjemnějším, snazším a někdy vám mohou pomoci v nepříjemných situacích. 


1. PACKING LIST 

Před každou cestou je pro mě úplně nejdůležitější si vytvořit tzv. packing list aneb balicí seznam. Mám cestovní sešit od Moleskinu, kde je hned na úvod několik stránek vyhrazených pouze na packing listy. Já už tedy mám vytvořený svůj stálý seznam, který pouze lehce obměňuji podle toho, jestli jedu k moři, na hory, na 14 dní nebo na víkend. 

Myslím, že když si člověk třeba týden předem podobný seznam připraví a průběžně si na něj připisuje věci, je pak balení mnohem příjemnější a člověk je v klidu, že nic nezapomene. Jak balím, tak věci průběžně odškrtávám a pokud člověk odškrtává poctivě, tak se mu nemůže stát, ani to, že na poslední chvíli zapomene kartáček na zuby, protože ho ještě pár minut před odchodem potřeboval. 

Do exotičtějších destinací určitě nezapomeňte na nějaký odpuzovač komárů, ideálně ten, co se na noc dává do zásuvky a pak také repelent. Člověka to dopředu obvykle moc nenapadne, ale v některých místech u moře to s komáry může být peklo. Další super důležitá věc je také adaptér do zásuvky - čím víc, tím líp, jinak se budete prát o to, jestli je důležitější si nabít notebook, mobil, foťák nebo zastrčit do zásuvky odpuzovač komárů.


2. RESTAURACE TRIPADVISOR

Najít si restaurace na Tripadvisoru se nám osvědčilo už několikrát. Nejvíc asi v Thajsku, kde jsme bydleli na poměrně odlehlém místě a nikde v okolí našeho hotelu jsme nemohli najít žádnou dobrou restauraci. Pak nás napadlo zadat název naší oblasti do Tripadvisoru a hned jsme zjistili, že asi 15 minut chůze od našeho hotelu je restaurace, na kterou všichni pějí samou chválu. Navštívili jsme ji potom asi čtyřikrát, protože tam vážně měli to úplně nejlepší jídlo, jaké jsme v celém Thajsku jedli.

Podle mého názoru je poměrně těžké si v neznámém místě vybrat bez pomoci dobrou restauraci, protože buď máte pocit že nikde nic není nebo stojíte v centru města, kde je jedna turistická past vedle druhé. V takovýchto případech se moc ráda spolehnu na recenze ostatních. Třeba v Krumlově nebo Brugách jsme před Tripadvisor objevili skvělý místa na brunch.





3. DOLARY NEBO EURA? A PENÍZE OBECNĚ.

Po Evropě samozřejmě eura, do světa se určitě víc vyplatí dolary. Už mnohokrát se nám stalo, že jsme si s sebou vezli obě měny a při otázce jaká je cena zboží nám bylo řečeno, že 5 euro nebo 5 dolarů. V takovém případě, kdy prodejce staví obě měny na stejnou roveň, se samozřejmě vzhledem ke kurzu vyplatí zaplatit dolary. 

Určitě bych také všem doporučila si kurz měny dopředu zjistit, neboť když například přijedete jako turista do Prahy a půjdete si vyměnit peníze do velice "populární" směnárny na Staromáku, tak vám za dolar dají 15 Kč. Nerozumím tomu, že se někdo nechá takhle šíleně napálit, ale očividně se ne každý zajímá předem o to jaký je v dané zemi kurz. 

Další celkem známé pravidlo je, že na letišti je kurz obvykle méně výhodný, takže se vyplatí si tam vyměnit pouze menší obnos a zbytek vyměnit později někde ve městě, neboť směnárny v hotelech obvykle také patří mezi ty dražší.

4. VYFOTIT SI PAS A VÍZA

Tenhle tip oceníte především v případě, že se dostanete do problému a o svůj pas přijdete. Nám se naštěstí nikdy nic takového nestalo, nicméně pas máme vyfocený a spolu s ním vždy i vízum pro destinaci, kam se chystáme. V případě, kdy by vám pas někdo ukradl, bude pro vás jednodušší prokázat svoji identitu a může to určitě pomoci v urychlení procesu vystavení nového cestovního dokladu. 


5. CHECK IN 

Vždy si udělejte dopředu check in! Není nic horšího než když vám na 10 hodinovém letu řeknou, že nemůžete s vaším cestovním parťákem sedět vedle sebe, protože už v letadle žádná volná místa vedle sebe nejsou. Přesně to se nám totiž stalo na cestě z Bangkoku. Zapomněli jsme se dopředu odbavit a když jsme přijeli na letiště, byla před námi tak obrovská fronta, že na nás prostě žádná místa společně nezbyla. Naštěstí se nám za pomoci letušky podařilo zpřeházet půlku letadla a mohli jsme sedět spolu, nicméně ta představa, že se 10 hodin mačkám vedle úplně cizího člověka byla šílená. 



6. VÝBAVA NA DLOUHÝ LET

Tento bod bych rozhodně nepodceňovala, neboť na cestě z Bangkoku se nám mimo problémy s místem taky stalo to, že jsme byli jedni z vyvolených, kterým nefungovali obrazovky v letadle, takže 10 hodinový let byl vážně utrpením, neboť jsme spoléhali na to, že se zabavíme filmy a žádnou jinou zábavu jsme si s sebou nevzali. 

Mezi věci, které byste neměli nechat doma určitě patří nějaká lepší sluchátka, která dokáží odfiltrovat okolní hluk. Spolu se sluchátky si vezměte i redukci do letadla. Pro ty, kteří netuší o co se jedná, odkaz zde. Pokud bude mít letadlo pouze zdířku na letadlová sluchátka (což není nic výjimečného), tak se svými sluchátky nepochodíte a budete moci využívat jen ta letadlová sluchátka, která jsou celkem dost nekvalitní a místo filmu/hudby uslyšíte spíš hluk motorů. Některé společnosti redukce rozdávají, ale spíš je to výjimka, takže buďte připraveni a mějte svoji redukci. Ideálně si jí kupte online za cenu do 50 Kč, neboť na letišti stojí kolem 200 Kč.

Další věci, které považuji do letadla za nezbytné jsou kniha, nějaký časopis, dezinfekce na ruce, krém na ruce, nějaká cestovní hra (například karty, mini šachy/dáma apod.) a propiska až budete vyplňovat vstupní a výstupní formuláře. Pro případ, že by nefungovala obrazovka je určitě vhodné zvážit i nějaký tablet, kam si nahrajete pár filmů nebo seriálů. 

Ať už letíte za jakéhokoliv počasí a do jakékoli destinace, vyplatí se vzít si do letadla teplé ponožky a mikinu. S tím souvisí i cestovní outfit, který já na dlouhé lety volím maximálně pohodlný, tedy tepláky, triko, mikina. Pokud je cílem tropická destinace, tak se hned po přistání převléknu do něčeho letního. 


7. ZJISTIT SI CENY DOPRAVY

Tento bod souvisí s bodem ohledně peněz a směnáren. Stejně jako u kurzů je vhodné se předem informovat i o cenách dopravy. Zde po Evropě jsme zvyklí, že nejlevnější způsob přepravy bývá mhd, ale i tak se vám může podařit ušetřit nějakou částku, když si koupíte například vícedenní lístek a nebo bude lístek na mhd součástí nějaké zvýhodněné kartičky na vstupy na různé památky. Mimo Evropu se vám však ale může stát, že cesta taxíkem je podobně levná jako mhd a nebo sice dražší než mhd, ale na naše poměry stále extrémně levná. Velice levné jsou s ohledem na cenu ropy taxíky v arabských zemích a i v Bangkoku jsme mhd nejeli ani jednou. Taxi jsme využili při cestě z a na letiště a po městě jsme se pak pohybovali tuk tuky, které nejenže byly levnější než taxi, ale zároveň jízda nich byla velká zábava a taky dost velký adrenalin. Na ostrově Koh Samui, kde jsme se následně z Bangkoku přesunuli už ale pravidlo o taxi neplatilo a tento způsob dopravy zde byl poměrně drahý. Nejvíc se tedy vyplatily tzv. local taxis, které po cestě většinou nabírali každého kdo si na ně mávnul a cena byla extrémně příznivá. 

Často se také vyplatí půjčit si skútr nebo auto. Třeba v Thajsku skútr na celý den stál kolem 100 Kč a my jsme na něm zvládli projet skoro celý ostrov. S tím souvisí také nutnost nechat si vystavit mezinárodní řidičák, bez kterého byste řídit neměli. V Thajsku jsme ho nakonec vůbec nepotřebovali, ale někde vám bez něj ani auto nebo skútr nepůjčí a pak také mohou přijít problémy kdyby vás bez něj zastavili policajti.

Z toho vyplývá,že každá oblast má svá specifika a je určitě dobré si vždy předem zjistit co nejvíc informací ať se zbytečně nenecháte nachytat. 





8. OČKOVÁNÍ A LÉKY

Do některých destinací je vhodné si pro jistotu nechat udělat očkování. Je samozřejmě rozdíl, jestli se chystáte 14 dní chodit džunglí a nebo ležet u hotelového bazénu. Nicméně vždy je vhodné si předem zjistit, jestli nějaké očkování není potřeba. Do Thajska jich bylo doporučováno celkem dost, ale vzhledem k tomu, že jsme neplánovali podnikat nic úplně extrémního rozhodli jsme se jen pro žloutenku a břišní tyfus. Párkrát jsme jedli na vážně hodně podivných místech, takže jsem byla vděčná, že ta očkování máme. Stojí to sice nějaké peníze, ale na druhou stranu když jde o zdraví, tak jdou peníze stranou a navíc očkování není pouze na jednu sezónu, ale některé typy vakcín vám vydrží i na téměř celý život. 

S tématem zdraví souvisí zcela jistě i cestovní pojištění. My máme trvalé pojištění přes embosovanou platebni kartu od Komerční banky, takže si nemusíme s každou cestou zřizovat nové, což považuji za velkou výhodu. Pokud se k vaší kartě nic takového nevztahuje, tak ale na pojištění určitě nezapomínejte. Jeden náš kamarád měl na dovolené mononukleózu, skončil na několik dní v nemocnici a veškeré s tím spojené výdaje ho stály přes 30 tisíc korun. V takovýchto situacích za pojištění určitě budete vděční. 

Co se týče léků, tak já už mám připravený takový svůj pytlíček, kde jsou základní věci jako nějaké náplasti, ibalgin a černé uhlí. Opět záleží, kam se chystáte. Pokud budete v civilizaci, tak se vše dá koupit na místě. V odlehlejších místech se ale určitě vyplatí mít co největší zásoby z domova. Třeba na ostrově, na kterém jsme byli na Maledivách nic jako lékárna neexistovalo a nejbližší doktor byl půl hodiny lodí daleko. Ve vážných případech si ho samozřejmě necháte zavolat, ale kvůli bolesti hlavy už by vám bylo asi trapně. V případě cest do destinací jako Tunis nebo Egypt, kde vás s největší pravděpodobností potkají střevní potíže zapomeňte na naše léky, které stejně moc nepomůžou a raději hned vyrazte do lékárny pro místní prášky, které stojí pár dolarů a pomůžou téměř okamžitě. 

9. MÍSTNÍ ZVYKY, TRADICE A ZÁKONY

Je dobré mít na paměti, že ne všude po světě jsou stejné zákony, zvyklosti a pravidla. Zpravidla čím dál jedete tím překvapivější některé zvyklosti mohou být. V Thajsku například za jakékoliv drogy, včetně marihuany hrozí vězení, na Maledivách zase mimo hotelové rezorty není možné, aby spolu sdíleli ložnici muž se ženou, kteří nejsou manželé, v Egyptě si posedíte ve vězení i za vzlétnutí s dronem a ve Spojených Arabských Emirátech je jedním z největších prohřešků poškození národního stromu - palmy. Ve všech muslimských zemích by vás také mohl překvapit Ramadán, během kterého můžete mít velký problém sehnat na ulici něco k jídlu nebo pití. Pozor si také dejte na vyvážení veškerého podmořského bohatství. Je to zakázáno mezinárodními dohodami, tudíž za to můžete být sankcionováni i pokud vás chytnout až v ČR při návratu. Já se tedy přiznám, že nikdy neodolám a vždy do kufru pár mušlí nahážu, nicméně při návratu z Malediv jsem s tím právě na pražském letišti měla problém, když mi celník z kufru několik mušlí vysypal a vyhrožoval pokutou 10 tisíc. 

Před odjezdem je vhodné navštívit stránky českého ministerstva zahraničních věcí, kde se o dané zemi dočtete její specifika a informace o bezpečností situaci, což vás může připravit na nečekané situace. Stránky MZV také nabízí registraci v aplikaci DROZD, kam o sobě vyplníte kam a na jak dlouho jedete a poskytnete na sebe kontakt. V případě nějaké živelné katastrofy nebo třeba teroristického útoku vás bude MZV na poskytnutém čísle kontaktovat.

Já jsem toho názoru, že člověk by měl vždy respektovat místní tradice a zvyklosti ať už si o nich myslí cokoliv. Lidé se na vás určitě budou dívat přátelštěji a vaše chování ocení. 



10. SIMKA

Poslední tip jsem se naučila až úplně nedávno, ale o to víc stojí za to. I v dnešní době se totiž na světě najdou místa, kde ještě wifi není samozřejmostí, takže buď v místě není vůbec a nebo za ní chtějí naprosto nesmyslnou částku (zdravím Hurghado s internetem za 10 dolarů za hodinu). Naštěstí jsou tu ale místní sim karty. Při naší poslední návštěvě Egypta jsme si hned na letišti jednu koupili. Stála nás 5 dolarů a bylo na ní 12 GB dat! Příště tedy bez místní simky ani ránu.

1 komentářů:

  1. Teda to je super užitečný článek pro začátečníky! :)

    Za mě ještě tip na balení - packing cubes. Pro mě momentálně neexistuje při balení lepší parťák jak tohle. Jinak z těch přehrabování kufru/batohů by mi kleplo. :)

    Jinak jsem překvapená, že dva lidi nemůžou spát spolu pokud nejsou manželé na Maledivách.. To bych nechtěla usínat jinde. :D si na Maledivy ještě počkám. :DD

    OdpovědětVymazat