Croatia - Igrane

Jelikož se letní prázdniny ještě nijak významně neblíží, rozhodla jsem se je přiblížit tímto příspěvkem. Chorvatsko je Čechy jednou z nejnavštěvovanějších zemí, ale myslím, že město Igrane zase tolik známé není. Ti  z vás, kteří preferují hodně živo a rušné noci, spíše překlikněte sem a přečtěte si něco o Mali Lošinj. Igrane je totiž spíš místo pro lidi, kteří mají rádi klid, ticho a ke štěstí jim stačí pár restaurací, které kolem 10 hodiny večerní zavírají. Já osobně patřím spíš do té první skupiny, takže se sem vrátit nechystám, ale svoji zkušenost alespoň využiji k tomu, abych se s vámi podělila o dojmy z tohoto místa a lidem hledajícím klid poskytla potřebné informace.

Summer holidays are unfortunately far away so I have decided to move them closer. Croatia is a very popular destination for the Czechs, but I think the city Igrane is not any famous. You, who prefer nightlife click here and read my post about Mali Lošinj. Igrane is a place for people who like silence, peace and who are happy only with a few restaurants closing at 10 pm. I belong to the party group which means I am not going to visit Igrane again, but still let me tell you about Igrane.


Igrane jsem navštívila s přítelem v roce 2011. Zájezd jsme měli přes společnost ABC-Tours, která na svých stránkách nabízí i různé zájezdy po Evropě, přičemž ceny jsou velice příznivé. Já tento způsob cestování ráda nemám, raději jedu autem nebo letadlem a vše si plánuji podle sebe. Nicméně tehdy jsme auto ještě neměli a letět do Chorvatska je zvláštní (dělá to vůbec někdo?), takže jsme vzali za vděk i autobusem a po nekonečně úmorné cestě jsme dorazili do Igrane. Tato vesnice se nachází 20km od Makarske a žije zde 420 obyvatel, což je informace, kterou jsem teď vygooglila a vcelku mě pobavila. Nechápu, proč jsme jen vůbec očekávali nějaký život.
Pochválit určitě musím ubytování. Bydleli jsme v apartmánu, který byl vážně moc pěkný, velký, čistý, s vlastní kuchyní, koupelnou a s balkónem s krásným výhledem na moře, na kterém jsme trávili večery poté, co nás z hospody vypakovali.

I visited Igrane in 2011 with my boyfriend. We went there with a travel agency. I do not like to travel with agencies. I prefer going by car or plane and plan the trip all by myself. Nevertheless we did not have any car in that time so we settled for the bus and after like milion hours we arrived to Igrane. This village is situated 20 km from Makarska and it has 420 inhabitants, which is an information I have googled now and which made me laught. I do not understand why we expected some nighlife.
I have to command the agency for the accommodation. We lived in an apartment that was very nice, spacey and clean with our own kitchen, bathroom and balcony with a beautiful seaview, where we spend the nights we were kicked out from the pub.



Pláže v Igrane jsou kamenité s krásně čistou vodou. Podmořský život žádný, což je ale v Chorvatsku poměrně běžná věc. I přesto, že to v Igraně příliš nežije, tak liduprázdné pláže rozhodně nečekejte. Obzvlášť o letních prázdninách. Podél pláže se rozprostírá mnoho obchůdků, kaváren a restaurací a jelikož se opravdu nejedná o žádné turistické centrum, ceny jsou více než příznivé. I přesto, že jsme si jako klasický český cestovatelé vezli z domova nudlové polévky z pytlíku, tak jsme si "uvařili" asi jednu a jinak jsme každý večer chodili na večeře do restaurace. Nejlepší byl obří talíř plný krevet, které já naprosto zbožňuju. Jak jsem již zmínila v úvodu, tak restaurace bohužel zavírají hodně brzo a vy pak zůstáváte stát nad otázkou co s načatým večerem. Ve vesnici se nachází dva supermarkety, takže jsme si v nich obvykle nakoupili nějaké dobroty, rozložili si deku na pláži a měli noční piknik. Další možností byl pak ten náš balkón s výhledem na moře, které ve tmě stejně vidět nebylo, ale my jsme věděli že tam je!

Beaches were pebbly with a super clean water. Underwater life was poor that is quite typical for Croatia. Though there is no life in Igrane, do not wait for the deserted beaches, especially during the summer holidays. Along the beaches you will find many shops, caffes and restaurants with great prices. We took some food from home with us but finally we were in restaurant every single evening. I loved the huge plate with shrimps - I love shrimps so much! As I mentioned above, restaurants were closing very soon and you had to think what to do with your evening. There were 2 supermarkets in the village so we usually bought some delicacies, took the blanket to the beach and had a night picnic. Another option was that mentiond balcony with the seaview. At night we did not see any sea but we knew it was there!


Větší města, které se kolem Igrane rozkládají a kam je možné si udělat výlet jsou Makarska, Podgora nebo Tučepi. Abych to tedy nějak shrnula, tak živo zde večer není, pláže přes den bohužel liduprázdné nejsou, ale ceny jsou velmi příznivé a skvěle se zde najíte. Myslím, že pro starší lidi nebo rodiny s dětmi celkem ideální místo na dovolenou.

Big cities you can took a trip to from Igrane are Makarska, Podgora or Tučepi. To conclude - there is no nighlife, beaches are not deserted, but there are great prices and awsome food in every single restaurant. I think for older people or families with children it is a great place for holiday.


Beach - never seen it that empty so I guess this photo was taken either in January or at 5 am



0 komentářů:

Okomentovat