Christmas markets


Jelikož do Vánoc zbývá přesně měsíc a právě nastává období adventních trhů, připravila jsem článek o těch, které jsem v minulosti navštívila. Třeba vám poslouží jako inspirace, kam se letos vypravit nasát vánoční atmosféru. 

Today we are starting one month counting to the Christmas! For this reason I am writing this post about 3 advent markets I have visited in past few years. It should be an inspiration for all of you who are going to visit some.

PRAGUE - CZECH REPUBLIC

V porovnání s Vídní a Drážďánami jsou podle mě pražské trhy nejhezčí. Obzvlášť se mi líbí dominanta trhů, obrovský vánoční stromeček. Jeho slavnostní rozsvěcení je velká událost, kterou si ráda nechám ujít. Absolvovala jsem to jednou a ty davy jsou opravdu šílené. Mnohem lépe uděláte, když se na Staroměstské náměstí vydáte ve všední den. V období vánoc za návštěvu určitě stojí Staroměstská věž, kam studentské vstupné pořídíte jen za 50 Kč a z věže pak máte krásný výhled na  trhy pod vámi a i na celou Prahu.

I think the most beautiful markets are in Prague. The main is located at the Old Town square. The dominant feature is the huge christmas trea that is surrouded by many sales booths with mulled wine, baked chestnuts, sausages, christmas presents and many others. Except the main market, you can find some smaller at many other sqaures. For example at Wencesla's square, Náměstí Míru, in front of the shopping center Palladium and so on. If you want to avoid crowds I recommend to plan your visit for working day or to pay the entrance to the Oldtown Tower (price is about 2 euro) and you can watch the tree and booths from above.


DRESDEN - GERMANY

Trhy v Drážďanech patří mezi vůbec nejstarší v Německu a jejich počátky sahají až do roku 1434. Konají se na Altmarkt platz a výhodou je, že přímo vedle trhů najdete obrovské nákupní centrum, kam se můžete schovat pokud je vám zima a případně i nakoupit dárky. Některé značky vyjdou v Německu trochu levněji. Na trzích se mi nejvíce líbila výzdoba stánků. Podle toho, co se v nich prodává, takovou mají výzdobu na střeše. Na druhou stranu stromeček mě v porovnání s tím pražským příliš neuchvátil. Pří návštěvě trhů v Drážďanech rozhodně nesmíte vynechat dvoumetrovou bavorskou klobásu nebo obrovský čokoládový donut ve tvaru hvězdy. 

Christmas markets in Dresden are the oldest in Germany. First one took place in 1434. Markets are located at the Altmarkt platz and next to them is a huge shopping center where you can hide in case of bad weather or if you want to buy some presents. At the market I especially loved the booth decoration, on the other hand the christmas tree in Prague is much more beautiful. If you visit these markets, do not miss to try 2 meters long bayerisch sausage and huge star shaped chocolate donut. I really liked this super size food.



VIENNA - AUSTRIA

Trhy ve Vídni, jsem stejně jako ty pražské navštívila mnohokrát. Hlavní trhy se nachází se na náměstí před Vídeňskou radnicí. Opět nejsou ale ve městě jediné. Další naleznete např. před Schönbrunnem, ale ty před radnicí by určitě vaší pozornosti neměly uniknout. Pro Vídeň jsou typické jejich hrníčky, ve kterých si nejprve koupíte svařák (nebo cokoliv jiného) a následně vám hrnek zůstane jako suvenýr. Já mám z Vídně dva a jeden z Drážďan. Nejsem si jistá, ale myslím, že v Praze tento systém nefunguje a svařák se podává pouze v plastových kelímcích.


I have visited christmas markets in Vienna for many times. Main market is located at the square in front of the City hall. If you go through the city you will also find some other ones, for example in front of the Schönbrunn castle. Vienna is typical for its christmas mugs. Firstly you buy a mulled wine (or something else) in it and then you are left with the mug as a souvenir. I have two of them from Vienna and one from Dresden. I am not sure, but I think it does not work this way in Prague and you will drink your wine from the plastic cup.


Máte nějaké svoje oblíbené vánoční město? 

Do you have some favorite christmas city?


2 komentářů:

  1. This post is just in time for me! I am planning to go to Vienna on Christmas and now i already know some tips! pictures are awesome and i will make sure i will have them as well!
    what else would you recommend to do in Vienna during Christmas?

    Olga

    http://feelthetraveling.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dear Olga, I am happy you found this post helpful. I would recommend you to visit Schönbrunn castle and its gardens, which are really beautiful. Around this castle are also some chrismtas markets. Enjoy your trip :)

      Vymazat