Brighton beach

Jak jsem zmínila v předchozím článku, nedávno jsem se vrátila z Anglie. Součástí tohoto výletu byla i návštěva Brightonu, což je město ležící na jižním pobřeží, půl hodiny jízdy vlakem vzdálené od Londýna. Brighton byl naší první zastávkou a strávily jsme zde 2 dny. Z tohoto výletu bych málem neměla jedinou fotku, protože hned při příjezdu do Londýna jsem ztratila foťák (o čemž jste se už mohli dočíst zde). Naštěstí vše dopadlo dobře a fotky už jsou u mě a já vám tak můžu ukázat místo, které se mi na Brightonu líbilo nejvíce. Tím místem byla pláž.

As I mentioned in my previous post I returned from Great Britain few days ago. We started our trip in Brighton, that is city located on south cost, only 30 minutes by train far from London. We spent in Brighton 2 days. I was close to be without any photo from this trip because I lost my camera after leaving Brighton (you can read the whole story here). Luckily everything ended up positive and I can show you the place I loved about Brighton the most - the beach.




V listopadu už jsem u moře sice párkrát byla, ale vždy tam bylo teplo, takže toto bylo moje první setkání s mořem v zimě. Jak se dalo čekat, pláže byly úplně liduprázdné, až na jednoho pána, kterému ledová voda očividně nijak nevadila a vesele se v ní cachtal. Jinak jsme měly celou pláž pro sebe a na pobřeží jsme strávily téměř celé dopoledne. Nejdříve jsme obhlédly Brighton wheel, na který jsme měly krásný výhled i přímo od hotelu, následně Brighton pier, o kterém se zde ještě něco dočtete v dalších příspěvcích a poté jsme podnikly dlouhou procházku podél moře, přičemž jsme došly až do druhé části Brightonu, která se nazývá Hove a je plná krásných domů. Také zde naleznete vcelku známé barevné budky. Cestou podél pobřeží mě velice zaujaly lavičky rozmístěné na promenádě. Na každé z nich byla zlatá cedulka s vyrytým jménem. Z některých cedulek bylo patrné, že se jedná o zemřelé, z jiných však nikoli. Nakonec jsem se na internetu dočetla, že si od města můžete lavičku koupit a věnovat ji osobě nebo nějaké speciální příležitosti. Někdo si tedy lavičku koupí  jako pomník, ale na některé si lidé prostě jen nechají vyrýt datum své svatby, narození dítěte nebo ji někomu věnují jako dárek k narozeninám. Za úplně novou lavičku zaplatíte kolem 35 000 Kč a za pouhé umístění cedulky na již existující lavičku 4000 Kč. 

I have been by sea in November few times before, but never during the winter time. Beaches were totally empty except for one man who did not mind freezing water temperature and he swam. Firstly we watched the Brighton wheel and Pier that I will definitely mentione in some other post and after we walked near the sea until we came to the part called Hove which is full of beautiful houses. You will also find here typical colorful boxes. While walking I was very impresed by the benches located at the promenade. Every of them had a golden plaque with a name on it. From some of them was visible they were dedicated to the deceased, but some of them were quite mysterious. I googled a little bit and found that you can buy a bench and dedicate it to a person or to some occasion. Some of them were memorials and some of them were for birthday, anniversary and so on. New bench costs 900£ and if you want only the plaque you will pay 120£


Brighton wheel


Memorial benches
Colorful boxes in Hove



1 komentářů: