Holiday in NY - part III. (sightseeing)

V tomto článku bych vám chtěla ukázat místa, která v NY určitě stojí za návštěvu. Než jsme odjížděli, tak jsem se setkala s názory, že 9 dní je až moc, že po pár dnech nebudeme mít co dělat a podobně. Musím zásadně nesouhlasit. Stihli jsme to tak nějak akorát a pořád ještě zbylo mnoho míst, která bych ráda viděla, ale už na ně nebyl čas. Delšího výletu do NY se tedy rozhodně bát nemusíte, protože pořád bude co navštěvovat. Na mých 5 oblíbených míst, mezi která patří Central park, Brooklyn park, Top of the Rock, 9/11 Memorial a Freedom Tower se můžete podívat v článku zde.

In this post I would like to show you the places you definitely should visit when you come to NY. Before we left some friends told me that 9 days in NY is too much, but I have to disagree. We saw the basic places but there are so many other places I would love to see but I did not have enough time to do so. If you would like to see the post about my Top 5 places which are Central park, Brooklyn park, Top of the Rock, 9/11 Memorial and Freedom Tower, just click here.

TIMES SQUARE
Do New Yorku jsme dorazili v poledne místního času, což znamená 6 večer našeho času. Měli jsme za sebou vstávačku ve 4 ráno, 12 hodin cesty, ale nesnesla jsem pomyšlení na to, že hned po příjezdu zalehneme do postele. Zavelela jsem a jelo se objevovat. Jak jsem již zmínila v prvním díle této NY edice, tak ze čtvrti, kde jsme bydleli jsme byli poměrně v šoku a když jsme poprvé vystoupili na Columbus Circle, všude kolem nás se tyčily mrakodrapy a já si říkala - konečně, tohle je ten opravdickej New York. Hned jako první jsme se rozhodli navštívit Times Square. Nebojte se, že byste ho nemohli najít. Už z dálky (i přes den) se line záře všech reklamních poutačů. Nejznámější pohled na Times Square získáte z červených schodů, ze kterých jsou foceny i moje fotky. Připravte se ale na neskutečné davy lidí. Myslím, že oblast kolem Times Square je vůbec tou nejlidnatější v NY. Byl to po příjezdu trochu šok, ale když jsme procházeli Times Squarem poslední den, tak už mi to ani nepřišlo. Všude po náměstí pobíhají Disneyovské nebo Marvelovské postavičky a lákají vás na fotku. Stejně tak nahý holky, který mají těla pomalovaný v amerických barvách. Ty byly oblíbenou atrakcí přítele. Poslední den se s nimi chtěl vyfotit, tak jsme uvažovali kolik je adekvátní jim za to dát a shodli jsme se na 2-4 dolarech. Víte kolik si řekli? 10 pro každou. Tomu říkám dobrej byznys. Po pár minutách hádání dostali 5 a pak je naštěstí odvedl jejich pasák k dalším lidem co měli zájem o fotku. Jinak tam s nimi stojíme asi ještě dneska, protože se zdálo, že na svojí odměně za dobře vykonanou práci nezlomně trvají.

We arrived to New York in midday which equals 6PM the Czech time. We woke up at 4AM that day and we spent 12 hours on the journey, but I did not want to go right to the bed so we went outside to discovere the city. As I have already mentioned in the part I. of this NY edition we were quite shocked about the neighbourhood we lived in and when we get off the subway in Columbus Circle and I saw the scyscrapers everywhere I told myself - yay, this is the real NY. We decided to see the Times Square first. Do not worry not to find it. It shines from miles away. Be prepared for the huge crowds. I think the Times Square is even the most crowded place in the whole city. There are Disney or Marvel figures everywhere and you can take photo with them. There are also some naked girls painted with US colours. They were the favorite atraction for my boyfriend. He also took the photo with them on our last day. Do you know how much money did they want for that photo? 20$! Crazy girls. After the long arguing we gave them 5$.

Times Square
ROCKEFELLER CENTER
Vždycky jsem si myslela že Rockefeller center znamená jen ta jedna budova, ze které je výhled na Empire State Bulding. Ve skutečnosti je to ale spoustu budov. Pan Rockefeller měl kdysi nápad, že zbourá 228 domků a místo nich si postaví svoje vlastní, o něco vyšší domky. V zimě zde najdete vánoční stromeček a kluziště, zatímco v létě je místo kluziště kavárna. Výhled z Top of the Rock si určitě nenechte ujít. Z jedné strany uvidíte Central park a z druhé strany Empire. Samotná vyhlídka má několik pater. Spodní je obehnaná sklem a z ní se dá ještě vyjít na několik menších vyhlídek výš, kolem kterých žádné sklo není, takže na fotky ideální.

I always thought that Rockefeller center is only that one building from that you can see the Empire State Building, but in fact it is many buildings. Mr. Rockefeller had an idea to demolish 228 houses and to build his own a little bit hgher houses. You can find here an ice-rink in winter and the cafe in summer. You cannot miss the Top of the Rock view. You can see the Central park from the one side and the Empire from another.

Rockefeller center

Top of the rock view

Central park from the Top of the Rock
LIBRARY AND CENTRAL TERMINAL STATION
Do knihovny a nádraží jsme se zašli podívat jen proto, že jsme ten den šli kolem. Obě budovy jsou považované za historické památky, protože jsou staré neuvěřitelných 100 let! Je srandovní co pro Američany znamená pojem historická budova. Nicméně kdo koukal na Gossip Girl, tak se mu hlavní nádraží bude líbit, kdo nekoukal, tak si asi řekne - aha, to je celkem hezký nádraží. Knihovna vypadá uvnitř trochu jako v Bradavicích, ale spoustu lidí v ní zrovna četlo/studovalo a nám přišlo trochu nepatřičný je u toho okukovat, takže jsme do každé místnosti spíš jen tak rychle nahlédli.

Both buildings are considered as a historical buildings, because they are 100 years old! It is funny what does the "historical" means to Americans. Nevertheless if you watched the Gossip Girl you will like the Central terminal, who did not watch will say - hm, nice railway station. The Library looks inside like Hoghwards a little bit, but many people were studying/reading there and it seemed us a little bit weir to look at them so we just took a quick look inside.

The Library

Central station
WASHINGTON PARK
Washington park se nachází hned vedle právnické fakulty NYU, kterou jsem samozřejmě musela vidět. Všechny parky, které jsme ve městě navštívili se mi moc líbily, ale v tomhle si dokonce můžete zahrát šachy! Hned při vstupu jsou v půlkruhu rozestavěné šachové stolečky, na kterých je nakreslená šachovnice a poskládané figurky. Jestli je to zadarmo nebo ne mi vlastně doteď není jasné. Hned jak jsme se usadili ke stolu přiběhl k nám jeden z černochů, kteří okupovali většinu stolů a ptal se jak dlouho chceme hrát. Řekli jsme že jen jednu hru a jestli se za to platí. Podle mě využil situace a řekl že jo a že cena je 5 dolarů. Nakonec jsme se dohodli na 2, nicméně se nám zdálo, že pár lidí kolem nás hraje zadarmo. Systém jsme tedy neodhalili, ale rozhodně to byla ta nejlevnější aktivita, kterou jsme si ve městě užili.

Washington park is located right next to the Law school NYU which I had to see of course. I loved all parks in the city, but this one is special as you can play a chess there. There are many tables with painted chessboard. I still do not know if it is for free or not. When we sat down some old men came to us and asked if we wanted to play. We told him we wanted and asked if it was for free. In my opinion he used the situation and told us it is for 5 dollars. We agreed on 2, but it seemed to us some people around played for free. Nevertheless it was still the cheapest activity we enjoyed in the city.


Washington park
STATEN ISLAND FERRY
Staten island ferry je trajekt, kterým se můžete úplně zadarmo svést z jižního Manhattanu na Staten island. Trajekt jezdí každou půl hodinu a projíždí přímo podél Sochy Svobody, takže pokud si na ní neplánujete udělat samostatný výlet, tak tohle je dobrý způsob jak si jí prohlédnout. Výlety k Soše svobody nejsou zase tolik drahé, ale pokud se chcete podívat až do její koruny, musíte si hodně dopředu udělat rezervaci. Když jsem koukala asi týden před odjezdem, jestli přece jen není nějaké místo volné, tak úplně všechny dny byly plné až na 4 měsíce dopředu. Asi to není úplně od věci Sochu navštívit, přece jen je to jedna z dominant města, ale na druhou stranu stejný výhled máte z trajektu a zadarmo. Původně jsme si mysleli, že když už teda budeme na tom Staten Islandu, tak se tam trošku projdeme, ale hned po výstupu z lodi bylo jasné, že by to byla jen ztráta času, takže jsme zase hezky jeli zpátky.

Staten island ferry is a ferry you can go for free from south Manhattan to the Staten island. It goes every 30 minutes and passes the Statue of Liberty. The trips to the Statue are not that expensive but if you want to go to the crown you need to have a reservation more than 3 months in advance. I would like to visit it, but on the other hand the same view you will get from the Statue you can have for free from the ferry. 

Statue of Liberty

Staten island ferry view

Staten island ferry view
BROOKLYN BRIDGE
Brooklyn bridge je společně s Brooklyn parkem moje oblíbené místo. A na důkaz toho jsem si koupila mikinu s nápisem Brooklyn! :D Cesta přes most trvá asi 25 minut, můžete ho přejet i na kole, ale to bych vzhledem k velkému náporu pěších turistů, kteří s oblibou chodí i v cyklistickém pruhu, úplně nedoporučila. Nejkrásnější je samozřejmě cesta z Brooklynu směrem na Manhattan, protože se můžete nekonečně dlouho kochat newyorským panoramatem.

Brooklyn bridge together with Brooklyn park is my most favorite place. To prove it I bought a jumper with Brooklyn sign on it! The journey accross the bridge lasts 25 minutes and you can also go by bike. Anyway I do not recommend it because there are many pedestrians walking in a cycling line. The most beautiful is the view on your way from the Brooklyn to Manhattan.

Empire State Building from the Brooklyn bridge

Brooklyn bridge

Brooklyn bridge
CIVIC CENTER
Hned po sejití z Brooklynského mostu se ocitnete v soudní čtvrti. Nachází se zde mnoho soudů a dokonce i soud Nejvyšší. Soudní budovy se mi moc líbily a jejich architektonický styl je dost odlišný od zbytku města. To je jedna z věcí, která podle mě děla New York tolik zajímavým. Každá čtvrť vypadá úplně jinak. Chvíli jste mezi obrovskými mrakodrapy, pak jsou zase všude kolem vás malé kamenné domky a v Upper East Side zase krásné luxusní domy s vrátnými a ulicemi plnými luxusních aut, ve kterých čekají šoféři. V oblasti soudů jsem také měla velký zážitek, když jsme najednou viděli jít po ulici policajta, který vedl černocha v oranžovém vězeňském mundúru s pouty na rukou i na nohou. Byla jsem z toho fakt nadšená a hned jsem to chtěla fotit, z čehož přítel skoro vyletěl z kůže a zakázal mi to. Vězeň asi viděl moje nadšení a očividně ho to docela pobavilo, protože se na nás celou dobu vesele zubil.

After you get off the Brooklyn bridge you are in a Civic center. There are many courts here and even the Supreme one. I really liked the architecture of the Court houses. I think that NY is very interesting because there are many different architectonical styles around the city. We also seen a policeman with a guy in an orange suit with handcuffs on his hands and legs. I was so excited about it and wanted to take a photo but my boyfriend told me not to. The prisoner was quite amused by my excitment because he was laughing at us. 

Supreme court 
CHINA TOWN
O China town jsem se zmínila už v příspěvku o jídle, protože to je místo, kde byste si určitě měli dát oběd. Pokud teda máte rádi asijskou kuchyni. Najdete zde restaurace čínské, thajské nebo třeba vietnamské. Čtvrť není zas tak velká jak jsem si představovala, takže jsme jí v pohodě prošli celou. Pokud chcete domů dovést nějaké suvenýry v motivem NY, tak suvenýrové obchůdky najdete na každém rohu, ale v China town se nachází Canal street, kde všechny tyhle suvenýry koupíte o dost levněji než například na Times Square.

I have mentioned the China town already in the food post, because it is the place where you should definitely have a lunch. If you like Asian cuisine of course. You will find here Chinese, Thai or Vietnamese cuisine. The China Town is not as big as I thought it would be so we saw everything here. If you would like to find some souvenir shop, go to the Canal street because everything here is cheaper than in another souvenir shops.

China Town

China Town

CONEY ISLAND
Coney Island se nachází úplně na samotném konci města, na poslední zastávce metra. Z našeho ubytování sem cesta trvala hodinu a půl, takže celkem štreka, nicméně já Coney Island určitě doporučuji. Je zde obrovská pláž, která během naší návštěvy v pondělí byla téměř poloprázdná a k mému překvapení bylo moře úplně čisté, nicméně dost studené, takže jsme se nevykoupali. Až vás přestane bavit polehávání na pláži, tak určitě zajdětě do NY Aquarium, kam vstup stojí 12 dolarů. Nejdřív projdete kolem klasických obřích akvárek, kde plujou rybky všech možných barev a poté se ocitnete ve venkovní zoo s tučňáky, lachtany a vydrami. Nejlepší zážitek z Aquaria ale rozhodně bylo vystoupení lachtanů. Byla jsem z toho naprosto nadšená, protože lachtani se chovali jako lidi a já vůbec nechápu jak s nimi takové vystoupení dokázali trenéři nacvičit. Za 12 dolarů vážně skvělý zážitek. Na Coney Islandu se nachází také zábavní lunapark. Ceny jsou úplně v pohodě. My jsme šli na Cyclon, což je obrovská horská dráha, která je napůl postavená ze dřeva a pyšní se cedulí "build in 1927". Mně to teda spíš vydědilo než nadchlo. Rozhodně to ale byla největší horská dráha na jaký jsem kdy byla a bylo to super. Cena 7 dolarů. V lunaparku jsou i nejrůznější horské dráhy, kde půl cesty strávíte vzhůru nohama, ale to bohužel není nic pro mě.

The journey from our accommodation to Coney Island took one hourd and 30 minutes, but I would definitely recommend it. There is a huge beach that was quite lonely on Monday and the sea was realy clean which I did not expect at all. There is also a NY aquarium where the ticket costs 12 dollar and where you can see awsome sea lion show which was realy great experience. There is also a lunapark on Coney Island. The prices are very good. We went to cyclon which was build in 1927. Quite scary. It was the biggest rollecosted I have ever been to and it was awsome. 

Nathan's bistro where does the hot dog competition take place

Luna park

NY Aquarium

Cyclon 


Sea Lion show

Coney island beach

CHELSEA MARKETS
O Chelsea markets jsem se zmínila už v článku o jídle a pokud si chcete opravdu pochutnat, tak toto místo rozhodně nesmíte vynechat. Nejedná se o úplně klasické trhy, ale spíš o takovou velkou halu plnou krámků, které jsou různě zaměřené. Najdete zde thajskou kuchyni, mořské speciality, sýry, čaje, koření, prodejnu specializovanou na maso, na ovocné a zeleninové šťávy a mnoho dalších. Z trhů jsem byla opravdu nadšená. V masovém obchodě jsme si koupili kuře na bylinkách s bramborem a ve šťávařství homemade ovocný džus. Přímo nad Chelsea markets se nachází High line park, o kterém se píše snad v každém průvodci. Jedná se o bývalou nadzemní dráhu předělanou na park. Slyšela jsem na tohle místo spoustu chvály, ale abych pravdu řekla, tak mě to nijak zvlášť nenadchlo. Ale možná za to mohly jen obrovské davy lidí, které v parku byly.

I have mentioned Chelsea markets in a food post as well because if you want to try some realy tasty food, go there. You will find here thai cuisine, sea food, chees, tea, meat shop etc. I was very excited about this place. We bought a herbal chicken with potatoes and homemade fruit juice. Above the Chelsea market is located the High line park. You will read about it in every guide. It is a former metro line reconstructed to park. I have heard only superlatives about this place but to be honest it did not impresed me much, but maybe the reason was it was very crowded that day.

Chelsea markets

Tea and seasoning

Lobsters

Flowers


10 komentářů:

  1. Great pictures from all the main places to see in Ny, It was too cold when we went there, you had better weather! Xxx
    www.travelera.es

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. But sometimes I wished it was a little bit colder.Especialy in the subway :D I would also like to visit NY in the winter.I think Central park under the snow has to be wonderful.

      Vymazat
  2. Do new Yorku se chystám příští rok (max do dvou let :-)) Jsme ráda za ten článek, určitě si ho budu pravidelně číst pro motivaci :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Áááá, ty tvoje články mě úplně zabíjí.. :( já tam tak moc chciiii ♥ Jinak holky mají sušně výdělečnou brigádu 10 dolarů každá za fotku, hahah :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Drzim palce,aby se ti to jednou splnilo!Ja o NY touzila snad od narnarozeni:D Jinak brigadicka fakt vynosna..behem 15 minut co jsme je sledovali takovejch fotek stihli treba 20!Myslim,ze jsou to nejbohatsi newyorcanky!:D

      Vymazat
  4. I would love to visit New York in summer, it's my biggest dream !
    xoxo

    www.sorananistor.com

    OdpovědětVymazat
  5. bože, fakt úžasný článok aj s fotkami. opäť sa vo mne prebudila wanderlust, dávam follow :)

    OdpovědětVymazat