Holiday in NY - part I. (journey, subway, accommodation, safety, 4th july)



JOURNEY
Naše cesta začala v 6:55 odletem z pražského letiště, ze kterého nás čekal let na do Bruselu a následně na JFK. Byla jsem celkem zvědavá jaký nás v USA bude čekat výslech, protože z cesty na Havaj si pamatuju, že to byla celkem zdlouhavá procedura. K našemu velkému překvapení se ovšem největší prověrka odehrála v Bruselu. Celkem nestandardně na nás hned při výstupu z letadla čekala pracovnice Delty a pořád vykřikovala, že kdo letí do NY nebo Atlanty ať jde s ní. Provedla nás přes celé letiště k nějaké přepážce a tam začalo milion otázek typu - co vezete v kufru? je to vaše? máte nějakou elektroniku? funguje? balili jste se sami? vezete pro někoho něco? a milion podobných otázek. Proč se tahle akce odehrála v Bruselu mi doteď není moc jasné, nicméně na pas jsme dostali nálepku Security check a mohli jsme vyrazit do letadla. Z Bruselu do JFK jsme letěli s americkou Deltou a musím říct, že hned po Emirates je řadím k nejlepší letecké společnosti s jakou jsem kdy letěla. Měli úplně parádní in fligh entertainment, kde bylo asi 100 filmů, seriálu, her (dokonce jste mohli hrát proti jakémukoliv hráči v letadle) a nechyběla samozřejmě mapka s aktuální polohou a všemi letovými údaji. Naprosto vynikající bylo i jídlo. Měli jsme na výběr ze dvou možností - salát s kuřecím nebo thajské kari kuře s rýží. Zvolila jsem druhou variantu a bylo to snad poprvé co jsem si v letadle opravdu pochutnala. Nechyběly ani různé preclíky, mandle, stále procházející letušky s nabídkou drinků a dokonce i zmrzlinu jsme dostali. No abych to shrnula, tak pokud někdy budete vybírat leteckou společnost a Delta bude jednou z variant, neváhejte! Po přistání na JFK jsme si vystáli asi 15 minutovou frontu, darovali otisky všech prstů, vyfotili si nás a zodpověděli jsme jen dvě otázky - kam jedem a kdy se vracíme. A najednou jsme byli v New Yorku!

Our journey started at 6.55AM at the airport in Prague. We flew via Brussels to the JFK. I was quite curious about the security procedure in the US, but we were very surprised that the biggest security check occured in Brussels. After we got of the plane there was waiting some Delta lady and she took us to another lady who started to ask questions like - what are you carrying in your luggage? is it yours? do you have something that is not yours? do you have some items for another people? do you have some electronics? does it work? and many many others. After a while we got a "security check" sticker to the passport and we could board the plane. We flew with american airline Delta and I have to say that after Emirates it is one of the best airlines I have ever flown with. They had a perfect in flight entertainment with like 100 movies, tv shows, games (you could even play against the people in the plane) and there was also of course a map with current position and flight info. The food was excellent as well. We could choose from two options - chicken salad or thai chicken. I went for the second option and it was the first time I really enjoyed the plane food. We also got some pretzels, mandels and even an ice cream. To conclude - if you have a choice, go with Delta. After landing at JFK we waited about 15 minutes in a queue and the officer only took our finger prints, photo of us and asked only two questions - where are we going to stay and when are we leaving. And suddenly we were in New York!


Traffic jam at JFK

Delta airlines

Boston from the sky
SUBWAY
Letiště se nachází přímo kousek od metra, kam vás doveze letištní vláček za 5 dolarů, které se platí až po výstupu z něj. Před vstupem do metra si také můžete hned koupit týdenní lístek, který je za 32 dolarů. Z letiště jede expresní linka A, která projíždí přes Brooklyn a poté celý Manhattan až úplně na sever, kde se nacházelo naše ubytování. Vyznat se ve spletitosti newyorského metra není jen tak. Skládá z obrovského množství linek, některé jsou pojmenované čísly, některé písmeny, mají zde local trains, express trains a night trains. Local trains a express trains jezdí po stejných kolejích, ale local staví v každé zastávce, zatímco express třeba v každé desáté, což vám může o dost urychlit cestu. A věřte mi, že v NY metru budete chtít trávit co nejméně času to půjde. Ovšem i když najdete linku A, kterou zrovna potřebujete, stále není vyhráno, protože A vede do třech různých cílů takže se vám může stát, že vlak se zničeho nic odkloní z trasy a za cíl si zvolí jinou destinaci než předpokládáte (toto samozřejmě neplatí jen pro A, ale i pro každou z asi těch dvaceti linek). No zpočátku to byl vážně zmatek, ale časem jsme do toho pronikli a ke konci pobytu jsme se naučili i přestupovat. Celou situaci nám také zpočátku hodně usnadnila skvělá aplikace NYC subway, která celá funguje offline, máte v ní mapu a když se potřebujete dostat z bodu A do bodu B, stačí kliknout na mapku do místa, kde se nacházíte, napsat kam míříte a appka vám hned napíše jaké máte možnosti. Co se týče estetičnosti metra, je to naprostá tragédie. Je tam příšerná špína, pobíhající krysy, smrad a hrozný vedro. A to vedro je strašně vlhký. I přesto, že venku bylo během našeho celého pobytu příjemných 20-25 stupňů, tak uvnitř metra bylo tak zhruba 50! Všechny vagony jsou klimatizovaný a všechny vývody z těch klimatizací vedou do vestibulů, takže to nejspíš bude důvod toho "podnebí". Nicméně na to jak je to děsný prostředí jsme zaznamenali jen minimální počet individuí, takže není třeba se příliš strachovat o svoji bezpečnost. Vlastně v celém NY jsem se ani chvilku necítila nepříjemně nebo nějak ohroženě. Moje pocity při cestování noční Prahou bývají o dost horší.

The airport is located directly on the metro line A where you can go by airport train for 5 dollars. The one week metro card costs 32 dollars. The line A goes through Brooklyn and then through Manhattan to the north where we lived. It is not easy to orient yourself in the subway. There are so many lines called by numbers or letter, there are local trains, express trains and night trains. Local trains use the same track as the express, but local stops in every station while the express only in some of them. It was very confusing for the first few days but finally we got used to it and at the end of our holiday we were even able to change the line. I downloaded a great app that helped us a lot. It is called NY subway and it works completely offline. To tell you about the esthetic site of the subway, it was a disaster! It is filthy, smelly, there are rats and incredible hot. And the hot is wet. Though there were about 20-25 degrees during our stay, the subway was around 50! All trains got AC inside and I guess it is the reason why outside the train is incredibly hot because the AC outlets lead directly to the vestibule. Anyway there were only a few weird/homless people in that horrible enviroment so we did not feel any scared or unsafe. I feel worse when I have to travel alone in the night in Prague.  




Hole to the hell

ACCOMMODATION
Naše ubytování se nacházelo na 181. Street. Pokud jste někdo byl v NY, tak 181. Street zní asi děsivě daleko od čehokoliv zajímavého. Děsivě daleko to rozhodně je, ale metrem nám to na Times square trvalo jen 20 minut a to se dalo přežít. Ubytování jsme měli zajištěné přes airbnb za skvělou cenu 1300,- Kč na noc. Prvotní dojem byl ale celkem šok. Když vylezete z metra na 181. ulici, tak máte pocit, že jste možná vystoupili v nějakém jiném městě. Všude samí dominikánci (jak se později ukázalo byla to Dominikánská čtvrť), špína, bordel a celkově ne nic co by jen vzdáleně připomínalo ten NY, který znáte z filmů. Naše bydlení se nacházelo v obřím paneláku, který dost připomínal ghetto. Před vchodem věčně zevlovali černoši ověšený řetězama a celý to působilo tak trochu děsivě. Majitelka bytu nám po telefonu řekla, že můžem prostě jít dovnitř, že není doma a že je odemčeno. Ubytování bylo ale nakonec celkem pěkné, jen jsme ho museli sdílet se spoustou lidí. V bytě bydleli synové majitelky a ještě další turisti a taky přijímali vážně hodně návštěv. Nejvíc se mi líbil výhled z balkonu a obzvlášť na Den nezávislosti, kdy někdo v protější ulici pouštěl ohňostroj. Bydleli jsme v 24. patře a rachejtle létali přímo do výšky našeho balkonu.

Our accommodation was located at 181th Street. If you have ever been in NY you have to say 181th Street is so far away from anything interesting. Yes it is, but when we took a subway it lasted only 20 minutes to Times Square. We reserved the accommodation on airbnb for 52 dollars per night which is pretty good deal. Anyway the firt impresion was quite shocking. There were only Dominican people (it was a Dominican neigbourhood as we doscovered later), mess and anything that would look like we are in NY we know from the movies. Our accommodation was located in a huge building that looked like ghetto. There were always many black guys with golden chains in front of the building and it all looked quite scary. The owner told us to the phone we could just go inside the apartment that she was not at home. The accommodation itself was quite good. We had our own room and than we shared the rest of the apartment with owner's sons and some other turists. They also got quite a lot of visitors. I loved the balcony view especially during the Independence day when some people across the street made a fireworks and the stars were flying exactly in front of us as we lived in a 24th floor. 

181th street

Balcony view

Firework in front of our balcony

SAFETY
Jak jsem zmínila již výše, v NY jsem se ani jednou necítila nepříjemně nebo že bych se někoho bála. Jedním z důvodů nejspíš bude všudypřítomná policie. Policajtů je zde vážně požehnaně. Hloučky postávají kolem každé významnější budovy, v metrech (tuhle šichtu jim teda nezávidím), na nádraží (tam byli vlastně i vojáci) i jen tak na ulici. A každou rozmíšku hned řeší. Skoro jsme viděli zatýkačku, když se policajti nejdřív dobu hádali s nějakým černochem, pak začali vytahovat pouta, ale on (za pomocí dalších asi 20 černochů, kteří tam naběhli) je nakonec ukecal aby ho nechali jít. Celkem překvapivé také bylo, když se na ulici hádal nějaký pár a policajti hned přišli vyčinit tomu chlápkovi a celou situaci uklidnili. Na Den nezávislosti se jejich přítomnost ještě zněkolikanásobila. Kdo se vydal do Brooklynu sledovat večerní ohňostroj, musel projít kolem policejních zátaras, kde se musela ukázat kabelka/batoh/igelitka a náhodným lidem ji i prohledávali. Později jsem se ve zprávách dočetla, že ten den bylo zmařeno několik teroristických útoků, takže všudypřítomná policie určitě smysl měla.

As I mentioned before, I have never feel scared in NY. One of the reason is definietely the police everywhere. They are in front of every important building, in subway (poor them), railway station (there were even soldiers) or just on the street. And they deal everything. We almost see an arrest as there was some black guy arrguing with policeman, they started to taking out their handcuffs but in the end the black guy persuaded them to let him go. During the Independence day there were even multiple amount of policeman. Who went to Brooklyn to see the firework had to go through the police barrier and had to show them bag or handbag. I read later in the newspaper they thwarted some terorist attack so it was important they were there.


Independence day

INDEPENDENCE DAY
Když už jsem narazila na Den nezávislosti, tak jsem byla na jeho oslavy celkem zvědavá. Asi jsme se nedostavili na správné místo, ale v ulicích města se nedělo vůbec nic zvláštního. Sem tam jsme potkali lidi oblečené do národních barev, ale vlajky téměř na každé budově nejsou v USA ničím zvláštním. Měla se konat nějaká parade, ale tu jsme propásli. Večer jsme se tedy alespoň vydali na již zmíněný ohňostroj a abych nebyla zahanbena, tak jsme si za dolar koupila vlaječku. Ohňostroj byl hezký, ale na druhou stranu tomu novoročnímu v Praze se nevyrovnal. Asi jsem měla moc velká očekávání. Do Brooklynu jsme dorazili asi v 7 večer, abychom zabrali nějaká dobrá místa. To se nám povedlo a během čekání si k nám ještě přisedla paní ze San Franciska, která se s námi dala hned do řeči a dozvěděli jsme se docela zajímavé věci, třeba jakože průměrný plat v NY je 140 000,- Kč měsíčně a že i přes Obama care mají pořád hrozný systém zdravotního pojištění, kdy 90% lidí nedosáhne na takovou výši pojistného, aby jim to pokrylo náklady v případě vážnéjších zdravotních problémů a taky, že veřejné školy nejsou vždy horší než ty soukromé a také že veřejná se nerovná zadarmo, ale pouze o něco levnější než soukromá. Bylo to zajímavé vyprávění a taky byla paní jednou z mála američanů, kterým jsme rozuměli. V obchodech v naší 181. Street pracovali jen hispánci, kteří buď strašně nesrozumitelně huhlali a nebo anglicky prakticky neuměli.

Talking about the Independence day I was quite curious about the celebrations. I guess we did not visit any right place because there was anything intereting in the streets. We sometimes met people in red-blue-white colors. There should take place some parade but we did not see it. In the evening we decided to see the firework and I bought a flag to celebrate with others. The firework was nice, but I liked better the Prague's new year's one. I guess my expectation was too big. We arrived to Brooklyn at 7 pm to get a good spot for watching. During the waiting some lady joined us and we started to talk. She was from San Francisco and we discovered some interesting facts like the avarage sallary in NY is  5600 dollar per month and in despite of Obama care it is still too expensive for Americans to pay the health insurance and also that public schools are not always worse that private schools and what's more they are even not for free like I thought! They are only less expensive. It was very interesting chat and that lady was also one of a few Americans we were able to understand because in out 181th Street worked only Hispanic people who mumled or could not speak English.








4 komentářů:

  1. Skvely clanek! Do NY bych se jednou taky chtela podivat!♥
    CAPTURING MY LIFE blog

    OdpovědětVymazat
  2. Hi! Amazing trip! I also flight with Delta when I went to NY. You had really nice views of the fireworks from the balcony!! :)
    www.travelera.es

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Yeah,the view was just perfect:) And the Delta as well!

      Vymazat