Top 5 places in NYC

Před třemi dny jsem se vrátila z New Yorku, kterému hodlám věnovat určitě víc, než jeden příspěvek. Jako první jsem se ale rozhodla napsat o místech, které mě osobně uchvátila nejvíc a pokud do NY jedete třeba jen na kratší dobu, určitě byste je neměli vynechat. 

I came back from New York three days ago and I will definitely write more post about it. The first one is going to be about places I loved the most and if you are going to spend only a few days in NY you cannot miss them.

1. BROOKLYN PARK
Brooklyn park a vlastně celá oblast od Brooklynského mostu nalevo je tím nejlepším místem, odkud se kochat výhledem na nejznámější newyorské panorama. Podél řeky se nachází spousta laviček a několik mol, na kterých si můžete oddechnout po dlouhém chození a užívat si pohled na mrakodrapy. Z centra města se sem nejlépe dostanete linkou metra A, přičemž nejbližší zastávka k Brooklyn bridge je High street. Metro mě celkem poznamenalo a určitě se o něm ještě zmíním v dalších příspěvcích. Z Brooklynu je vidět i socha svobody i když jen jako trpaslík. Když už budete na tomto místě, tak zpět do centra rozhodně nejezděte metrem, ale vydejte se přes Brooklyn bridge, který se dá přejít asi za 20 minut a část pro chodce je vyvýšená oproti části pro auta, takže si i na chvilku oddechnete od rušného provozu.

Brooklyn park and the whole area located to the left side from the Brooklyn bridge is the most wonderful place from where you can enjoy the view to the well known Manhattan panorama. The best way how to get there is to take a subway Line A and go to the High street station. The metro in NY is crazy and I will mention more about it in another post. You can also see the Statue of Liberty from Brooklyn, but it looks very tiny from here. To the way back forget about the subway and go over the Brooklyn bridge instead. 







2. TOP OF THE ROCK
Top of the rock neboli vrcholek Rockefellerova centra vám umožní výhled, který je tak moc známý ze všech možných obrázků. Já se na toto místo hodně těšila a nebyla jsem zklamaná. Jsem celkem milovník vyhlídek a tahle opravdu stála za to. Z jedné strany máte pohled na Central park, což jsme si až zase tolik neužili, protože jsme nahoru šli v noci a místo Central parku jsme viděli jen obří černý obdélník. Z druhé strany je vyhlídka ale o dost zábavnější. Empire state building tady máte jako na dlani. Empire se mi společně s Freedom tower líbí ze všech mrakodrapů nejvíc. Večer bývá nasvícen různými barvami, které mají pokaždé nějaký význam, který si můžete přečíst na webu. My jsme ho viděli většinu času svítit bíle, ale během oslav Dne nezávislosti svítil i modře a červeně. Vstupné na Top of the Rock začíná na 32$. Lístek jsme si šli koupit ráno a rezervovali si večerní čas na ten samý den, takže není třeba lístky objednávat nijak dopředu. 

Top of the rock is the top of the Rockefeller center and you can enjoy here the well known view from the pictures. I was looking forward so much and I was not disapointed. From one side you can see the Central park which we did not enjoy as we visited this place in the night and the Central park was only a dark huge rectangle. It was much better from the other side as there was the Empire state building, which I liked the most together with Freedom tower. It illuminates with different colours with different meaning (look the websites). It was usualy white during our stay, but during the Independence day it was also red and blue. Ticket costs 32$ and you do not need to worry about reservation. We bought it in the morning and we made the reservation for the evening the same day.



3. CENTRAL PARK
V Central parku jsme strávili spoustu času. Je rozlohou stejně velký jako Monako a projít ho odshora až dolů pár hodin zabere. Nicméně v tak rušném a hlučném městě je to úplná oáza klidu. Lidi sem chodí běhat, číst si, opalovat se, klábosit, piknikovat, hrát baseball nebo trénovat taneční vystoupení a zvláštní jogínské kreace. Je zde také několik rybníčků a na jednom si můžete dokonce půjčit za 12$ loďku, po čemž jsem celkem toužila, ale nakonec jsme to nějak nestihli. Park je také plný stánků, restaurací a pouličních prodejců. Nachází se v něm i Metropolitan museum of Art, kam jsme se také chystali, ale jelikož nejsme moc muzejní lidi, tak jsme vždy dali přednost něčemu jinému a nakonec jsme ho nestihli. Tak příště.

We spent a lot of time in Central park. It is as huge as Monaco and it lasted few hours to go through it. Anyway in so bussy and loud city it is a peace place. People are running, reading, sunbathing, chatting, picknicking, playing baseball or dancing. There are also some ponds and you can even hire a boat for 12$. I really wanted to but finally we did not manage it. Park is full of restaurants and street sellers. There is also the Metropolitan museum of Art we wanted to visit but because we are not any huge museum lovers we always choose some differnet activity and finally did not manage to visit it. The next time..



4. 9/11 MUSEUM&MEMORIAL
Památník 11. září asi většina lidí zná. Podle mého názoru je tohle místo udělané moc hezky, ale trochu mě mrzelo že po setmění ho hlídači obstaví zátarasama a na večerně osvětlený památník se dá dívat jen zdálky. Na druhou stranu chápu, že se nejspíš snaží zabránit tomu, aby se kolem ochomejtali případní vandalové nebo opilci. Co mě ale opravdu dostalo bylo muzeum. Celkem jsem se tam těšila, ale skutečnost předčila moje očekávání. Muzeum je opravdu ohromné, strávili jsme v něm skoro 3 hodiny a pak už nás vypakovali ven, že zavírají, takže konec expozice jsme jen rychle proběhli. Celé to bylo strašně hezky udělané a místy samozřejmě hodně dojemné. V muzeu se promítá několik dokumentů, přehrávají se zde telefonáty, kdy pasažéři unesených letadel volali svým blízkým, telefonáty lidí, kteří uvízly ve WTC, nahrávky z řízení letového provozu, ze záchranářských hovorů, na malých obrazovkách se promítají zprávy, které v ten den běžely po celém světě, videa teroristů a mnoho dalších. Jedna místnost je celá polepená fotkami obětí a nachází se v ní také plátno na kterém hlas čte jedno jméno za druhým a o každém je připraven malý medailonek. Celé je to udělané hodně osobně, takže z pojmu "téměř 3000 obětí" se najednou stávají reální lidé. V muzeu se také nachází osobní věci obětí, které byly nalezeny v troskách nebo i kus letadla, které do WTC narazilo. Jsou zde i nějaké umělecké expozice na počest obětí a také vzkazy dětí z celé Ameriky, které posílali záchranářům. Kdybych do NY jela znovu, tak bych určitě muzeum navštívila ještě jednou a celé si ho prošla pořádně. Vstupné je 24$, ale pokud se v pondělí ráno v 9.00 hod rezervujete na stránkách muzea, máte v úterý od 17:00 hod vstup zdarma. 

Most of you know the 9/11 memorial. It is very nice place, but you cannot visit it after dusk which is quite a shame but on the other hand I understand they want to avoid the vandals and drunk people. The place I loved the most was the 9/11 museum. We spent there about 3 hours and finally we must leave because it was closing. It is made in a beautiful way and also in a very touching way. There are some documents, phone recordings from the passangers of hijacked planes, people from the WTC, firemen and many others. One room is full of the victim photos and video with profile of all the victims. It is made in a very personal way and from the "almost 3000 victims" are becoming real people. There are also some personal things from the victims and the debris of the planes. If I go to the NY again I would definitely go again to this museum. The ticket is 24$, but if you register on Monday 9AM on their websites you can go there on Tuesday at 5PM for free. 






5. FREEDOM TOWER - ONE WORLD TRADE CENTER
Freedom tower se nachází na stejném místě jako muzeum a památník 11. září. Tato budova byla postavena aby zaplnila prázdné místo v newyorském panoramatu, které zde zbylo po dvojčatech. Otevřena byla teprve letos v květnu a je to také nejvyšší budova v NY. Vyhlídka stojí stejně jako Rockefellerovo centrum 32$. Výstup na ní je ale o dost větší zážitek. Ve výtahu vám promítají město, které je pod vámi a zároveň je v rohu malý obrázek věže, který ukazuje, v jaké výšce se zrovna nacházíte. Po vystoupení z výtahu shlédnete dvouminutový dokument o tom jak se věž stavěla, ve kterém je na konci záběr město z výšky, přičemž z ničeho nic se plátno začne rolovat do stropu a vy najednou koukáte na opravdický pohled z výšky. Musím říct, že to bylo vcelku impresive. Výhled je zde krásný, ale trochu mě mrzí že je za sklem a nemůžete vyjít alespoň na nějakou menší terasu. Navíc v noci je vnitřek vyhlídky ne zrovna chytře osvětlený, takže v odrazu skla vidíte spíš sebe než město. Na Freedom tower tedy doporučuji zajít spíš přes den. Nad vyhlídkou se nachází ještě krásná restaurace a kavárna. 

Freedom tower is located at the same place as 9/11 museum and memorial. This building was build to fill the empty place in the NY panorama that left after the WTC was destroyed. It was opened this May and it is the highest building in NY. The ticket costs the same as the Top of the rock, but the way upstairs is so much fun. There is a projection of the city in the elevator plus you can see your position in the building on the small tower located in the corner of the screen. After walking out of the elevator you will watch 2 minutes long document about the building where is shown the view to the city in the end. Finally the screen starts to roll up and the real view spread in front of you. It was pretty impresive. The view is wonderful, but there were no terrace so you have to be behind the glass all the time and during the night you will see more of your reflection in the window that the city. For this reason I would recommend you to visit the observatory during the day. Above the observatory there is a beautiful café and restaurant. 





2 komentářů:

  1. Super článek! Naprosto souhlasím s tvým popisem 9/11 Memorialu, taky se mi moc líbilo, jak dokázaly z "3000 obětí" udělat individuální záležitost. Na freedom tower jsem nebyla, to mi z tvého seznamu jako jediné chybí!:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na to 9/11 muzeum jsem se těšila hlavně díky tvýmu článku, kterej mě dost navnadil! Je to vážně skvělý místo, takže děkuji za tip :)

      Vymazat