One day in Philadelphia, USA


Během našeho pobytu v New Yorku jsme podnikli výlet do Philadelphie. Philly je od NY vzdálená jen 2 hodiny cesty autobusem, ale nachází se už v jiném státě - v Pensylvánii (a já si tak můžu odškrtnout už čtvrtý navštívený americký stát). Asi tři měsíce před odjezdem jsem na cestujlevne.com objevila nabídku Megabusu, který měl spoustu jízdenek po USA za 1 dolar. Původně jsem se chtěla podívat do Washingtonu, ale protože už jsme měli zaplacené ubytování v NY na celých 9 dní, zdálo se mi jako blbost jet na otočku do Washingtonu kam cesta trvá asi 5 hodin. Nakonec tedy zvítězila Philadelphie. Klasická jízdenka stála dolar, ale my jsme neodolali a za dalších 5 si na jednu cestu rezervovali místa v první řadě ve vrchním patře (autobus byl dvoupatrový). Strašně jsem se těšila jak se celé ty dvě hodiny jízdy budeme kochat výhledem na Americké vesničky a přírodu...Haha, celou cestu jsme jeli jen po dálnici, takže náš pětidolarový příplatek se vyplatil jen asi na prvních 10 minut než jsme vyjeli ven z NY a na posledních 5 minut, když jsme přijížděli do Philly. A když už jsem teda za to pozorování dálnice dala 5 dolarů, tak se s vámi alespoň podělím o jednu dálniční zajímavost. V každém směru bylo 6 pruhů, přičemž 3 sloužily jen pro osobní auta, následovala svodidla a za nimi další tři pruhy, které byly jen pro náklaďáky a autobusy.


During our stay in New York we took a trip to Philadelphia. Philly is only 2 hours away by bus from NY, but it is located in different state - Pensylvania (and I can pin the forth visited US state). Three months before we left to the US I found Megabus offer which advertised many bus tickets for 1 dollar. I wanted to go to Washington at first, but we already had booked accommodation for the whole 9 days and it seemed to me stupid to go to Washington for one day and spent 10 hours in a bus. Well, the Philly won. The normal ticket coted 1 dollar, but we paid another 5 to have the seats in the front row in a second floor (the bus was a doubledecker). I was looking forward to watch the American villages and nature the whole journey and guess what? We went on the highway! I paid 5 dollars to watch the highway...Anyway I can share one interesting fact with you. There were 6 lines. Three for cars and another three for trucks/buses. It seems to me very clever and also safe way how to build the highway.

Bye bye NY

Highway view and the clever car/trucks system

Hello Philadelphia

Naším hlavním cílem byl Walmart. Teda pro upřesnění, já jsem po něm zase tolik netoužila, ale přítel strašně chtěl navštívit Walmart a ten v NY nebyl, takže když zjistil, že ve Philly jsou dokonce dva, vzal výjimečně všechno plánování do svých rukou a den předem si hezky našel na mapě, kde se Walmart nachází a řekl mi, že cesta potrvá tak půl hoďky pěšky. Nic jsem proti tomu nenamítala a těšila jsem se na pěší túru po Philly během které uvidím všechna ta historická místa, kde se rodily nezávislé Spojené státy. Realita ovšem byla taková, že jsme asi hodinu štrádovaly v tom největším pařáku podél dálnice a Walmart stále nikde. Před každou zatáčkou jsem poslouchala - tady už to určitě bude. No prošli jsme hodně zatáček, než to tam opravdu bylo. Walmart jsme nakonec našli a byl to prostě obyčejnej americkej Kaufland. Nicméně já mám v zahraničí ráda i navštěvování supermarketů a užívám si věčnýho lamentování "proč tohle u nás není?!" Ve Walmartu jsme nakonec strávili snad dvě hodiny a nakoupili spoustu věcí domů. Hlavně sladkostí a kosmetiky. Největší zážitek ale je sledovat nakupující Američany. Váhový průměr je zde zhruba 200kg, což ale nikomu nezabraňuje navalit si košík chipsama až po okraj. Spoustu lidí využívá také vozíčky, do kterých si sednou a které je vozí po obchoďáku. A ty útraty co jsou Američani za jídlo schopný nechat? Paní před námi platila 550 dolarů a to měla vozík plný věcí, jako jsou cereálie, sladkosti a konzervy. Nic z čeho by se dalo měsíc vařit normální jídlo. A stejně jí podezírám, že to nebyl nákup na celý měsíc! Walmart tedy nakonec by celkem zážitek, ale absolvovat zpáteční pochod podél dálnice jsem odmítla. S pomocí místních jsme tak našli autobus, který nás hodil do centra a dokonce zadarmo, protože řidič ztratil nervy s dvěma turistama, který byli rudý jak raci a naše nekonečný dolování a přepočítávání drobnejch (dolary se fakt dělej na strašně velký množství drobáků), by zcela jistě vedlo k velkému zpoždění Philadelphské hromadné dopravy. Kdybyste se náhodou někdo chystal také do Walmartu, tak jen upozorňuji, že mi tam jako v jediném obchodě v USA nešlo zaplatit kartou. Údajně má prý Walmart nějakou speciální bezpečnostní politiku a pokud jsme z daleka, tak nám kartu nemusí jejich terminál přijmout.

Our main goal was to see the Walmart. To be honest it was the main goal of my boyfriend. He wanted to visit this shop so much, but it was not in NY. When he found out it was located in Philly he started to plan how to get there. He told me it would be about 30 minutes by walking. I agreed and looked forward to the walking through the city. The reality was different. We were walking about one hour in a horribly hot weather next to the highway and the Walmart was nowhere. My boyfriend was still telling me it had to be close. Well, after another 30 minutes we finally found it. And guess what - it was a grocery shop. Surprise! Anyway when I am abroad I am enjoying even shops like this so it was quite fun to see all the food we do not have in the Czech and to keep saying "why this is not in our country?!" Finally we bought quite a lot of presents for our friends and family. Especialy candies and cosmetics. I also found quite amusing that Walmart offers special trolleys where you can sit and go throught the market. On our journey back to the city center I refused to walk again so we went by bus and even for free because the driver was not patient enough to wait until we found the coins. American dollar has so many different coins which is quite confusing and it also slow you down if you want to pay for something

Walmart candy

Trolley for lazy people

Food for 550

Our candy haul

V centru města jsme se šli podívat na asi největší pamětihodnost, kterou je Liberty Bell, který se stal symbolem Americké nezávislosti, jelikož roku 1776 zvonil právě v ten den, kdy se vyhlašovala Deklarace nezávislosti. Navštívit jsme chtěli i Independence Hall, kde byla Deklarace podepsána, ale bohužel už na ten den byly vyprodány všechny lístky, takže jsme si budovu prohlídli jen zvenčí. Zato jsme ovšem navštívili budovu, kde zasedal první kontinentální kongres, což asi není zas až tak významné místo, vzhledem k tomu, že jsme tam byli úplně sami, nicméně budova byla krásná jak zvenku tak i uvnitř. Philadelphie je vlastně plná krásných budov a je vidět, že Američani jsou na svoji, ač krátkou, historii hodně hrdí. Po tom co jsme chvilku chodili po památkách nás zmohl hlad, tak jsme si koupili pizzu a usadili se s ní před budovu soudu, která byla ohromná. Když jsme si trochu odpočinuli, vydali jsme se k poslednímu místu, které jsme chtěli vidět a tím byly Rocky steps. Cestou jsme narazili na známý Love sign, u kterého jsme se museli samozřejmě vyfotit. K Rockyho steps vede strašně moc dlouhá ulice, která je celá lemovaná vlajkami všech států světa, tudíž nesměla chybět ani fotka české vlajky. Rockyho schody se nachází u Muzea umění, které nás ale nijak zvlášť nezajímalo, takže jsme si jen sedli na schody a kochali se výhledem na panorama města. Já jsem Rockyho neviděla, ale spousta lidí očividně ano a oblíbenou činností spousty turistů je vybíhat schody a na konci zvednout ruce nad hlavu, tak jak  to údajně dělá Rocky v tom filmu. A oblíbenou činností místního zevláka je nabízet těm turistům fotku a pak z nich za to mámit peníze.

When we were in the center again we went to see the Liberty Bell, which is the symbol of the American independence, because it rang in 1776 during the Declaration of independence announcment. We also wanted to visit the Independence hall, where the Declaration was signed, but all ticket for that day were sold out. On the other hand we were inside the building where the first Continental congress took place. Philly is full of wonderful historical buildings and it is visible that Americans are very proud of their history. After sightseeing we were quite hungry so we bought a pizza and ate it in front of the Court building that is realy huge. After that we went to the last place we wanted to see - the Rocky steps. When we walked there we discovered a famous Love sign where we had to take photo of us of course. The way to the Rocky steps is lined with flags from all around the world so we had to take another photo once we found the Czech one. Rocky steps are located in front of the Art museum, which we did not want to visit so we just sat on the steps watching the Philly panorama. 

Liberty Bell


Place where does the first continental congres took place

Court building


Czech flag

View from the Rocky steps

Rocky steps

Flags from all around the world

Po asi půl hodince jsme se museli vydat zpátky na autobus. Cestou jsme viděli spoustu krásných rodinných cihlových domků, ale také velkou spoustu žebráků. Někteří dokonce obcházeli auta, která zrovna stála v křižovatce na červené. A jak jsme tak všechny ty žebráky sledovali, tak jsme si uvědomili, že v New Yorku jsme vlastně za celou tu dobu nepotkali vůbec žádné, až na pár hudebníků v metru, ale ty já nepovažuju za žebráky, protože provozují alespoň nějakou činnost. Abych to tedy shrnula, tak výlet do Philly se určitě vyplatí. Město se mi moc líbilo. Od New Yorku je naprosto odlišné, takže poznáte i něco jiného a myslím, že je jedním z mála amerických měst, kde můžete trochu nasát historickou atmosféru.

After 30 minutes we had to go to catch the bus. We saw many beautiful family houses on our way back but also many beggars that made us realize we had not seen any of them in NY. Only in subway but they sang or did some other show which does not make them typical beggars in my opinion. To conclude - trip to Philly was great and I would recommend it very much. The city is very different from NY and I think it is one of the few cities in the USA where you can soak up the historical atmosphere.





0 komentářů:

Okomentovat