Top 10 landmarks

K tomuto článku mě opět inspiroval Tripadvisor, který zveřejnil 25 nejlepších památek pro rok 2015. Já jsem z tohoto listu vybrala 10, které jsem buď sama navštívila nebo které mě lákají navštívit. Pro úplný seznam se můžete podívat na stránky Tripadvisoru.

Tripadvisor who posted on their websited Top 25 landmarks for 2015, inspired me to write this post. I have chosen Top 10 landmarks I have visited before or I would like to visit in future. To see the full list visit Tripadvisor websites.


TAJ MAHAL - INDIA

Ačkoliv Indie asi není úplně první místo, kam bych se chtěla vydat, tak Taj Mahal mě láká opravdu hodně. Tato budova byla postavena v 17. století a její povrch je zdoben drahokamy a polodrahokamy. Taj mahal také patří mezi 7 nových divů světa.

Though India is not the number one on my bucket list, I would love to see Taj Mahal. This building was build in the 17th century and it is decorated with precisous stones and semi-precious stones. Taj Mahal is also one of the 7New Wonders of the World.

Taj Mahal

ST. PETER'S BASILICA - VATICAN
Basilika sv. Petra se nachází ve Vatikánu a patří k jedněm z míst, které jsem navštívila. Obvykle nemám zrovna slabost pro interiéry kostelů, ale musím uznat, že tato bazilika je opravdu nádherná, jak zevnitř, tak i z venku. Z kupole je pak krásný výhled na Svatopeterské náměstí a také na celý Řím. Vstupné do basiliky je myslím zdarma, ale na vyhlídku se platí. Nezapomeňte také, že při vstupu do Vatikánských budov musíte mít zahalená ramena a nohy.

St. Peter's basilica is located in Vaticano and it belongs to the place I have visited. I am not usualy into the churches interious, but this basilica is truly beautiful. From the inside and outside as well. We got lucky and it was sunny during our visit (well I guess it is not any special situation during the July in Rome) and we could enjoy the basilica filled with sun rays, that made it even more bautiful. There is a wonderful view from the top to the St. Peter's square and to Rome. Do not forget you have to cover your legs and shoulders before you visit any of the Vatican building.

St. Peter's basilica

GOLDEN GATE BRIDGE - CALIFORNIA
Californie je místo, kam se rozhodně jednou vydám na road trip. A když už tam budu, tak si rozhodně nemůžu nechat ujít Golden gate bridge. Tento most je jedním z nejdelších visutých mostů na světě (a rozhodně nejznámější) a byl postaven v roce 1937. Most je natřen na oranžovou barvu, aby při snížené viditelnosti nebyl pro lodě neviditelným. 

California is a place where I will definitely go for a road trip one day. And when I am here I cannot miss the Golden gate bridge. This bridge is one of the longest suspension bridge (and the most famous) in the world. It was build in 1937 and it has orange colour to be visible for boats.

Golden Gate Bridge
CHARLES BRIDGE - PRAGUE
Jak bych do svého výběru mohla nezařadit Karlův most? Podle mého názoru jedno z nejhezčích míst v Praze! Nejhezčí je samozřejmě procházka směrem k Pražskému hradu, kdy se celou cestu můžete kochat krásným výhledem na pražské panorama.

How could I not include the Charles bridge? One of the most beautiful places in Prague! This bridge was build in 1402 by the Czech king Charles IV. so it is more than 600 years old. The most beautiful walk is when you are going the way to the Prague castle because you can enjoy the view to the beautiful panorama of Prague. 

Charles Bridge
BURJ KHALIFA - DUBAI
Burj Khalifa je další pozoruhodnou atrakcí. O této nejvyšší budově světa jsem psala i samostatný příspěvek, takže pokud vás zajímá víc, klikněte zde.

Burj Khalifa is another wonderful landmark. I have written the post about this highest building in the world so if you are interested to read it just click here. 

Burj Khalifa
9/11 MEMORIAL&MUSEUM - NEW YORK
Pomník a museum na památku obětí útoků jedenáctého září se nachází v New Yorku v jižní části Manhattanu. Vstup k památníku je zdarma a do muzea za poplatek. Na internetu jsem ale vyčetla, že každé úterý od 5 odpoledne je vstupné zdarma. Návštěva muzea je údajně velice emotivní zážitek a jsou zde dokonce i audio nahrávky obětí, které z unesených letadel volali svým blízkým. Ač to zní možná trochu morbidně, tak 9/11 memorial je jedno z míst, na které se do NY hodně těším.

Memorial and museum in the honour of the victims of 9/11 is located in New York in Lower Manhatten. The entrance to the memorial is for free and to the museum you have to pay. I have found in the internet that the Tuesdays from 5 pm are for free. I have heard that visiting of the museum is pretty emotional and that you can even listen the audio recording of the victims calling from the hijacked airplanes. Maybe it sounds quite strange but the 9/11 is one of the place I am looking forward the most when I visit NY.

9/11 memorial
TWIN TOWERS - MALAYSIA
Už je to tak, mám prostě ráda mrakodrapy. Tato dvojčata se nachází v Kuala Lumpur a v jednu chvíli byla nejvyšší na světě. Hádám, že pak otevřeli Burj Khalifu. Obě budovy jsou spojeny mostem, který je možné navštívit a je z něj výhled na celé Kuala Lumpur.

Yes, I just love the skyscrapers. These twins are located in Kuala Lumpur and they were the highest buildings in the world. I guess it was before the Burj Khalifa was opened. Both twins are connected by a bridge that you can visit and enjoy the Kuala Lumpur view.

Twin towers
GREAT WALL - CHINA
Kdo by vůbec nechtěl navštívit Velkou čínskou zeď. Tato zeď byla budována po tři staletí, aby uchránila Čínu před nájezdy Mongolů. Zeď měří 8851 km! Jen tak pro srovnání, vzdálenost mezi Prahou a New Yorkem je 6551 km. Neskutečný. Dnes je zeď jedním z největších symbolů Číny.

Who would not like to visit the Great wall of China? This wall was beeing build during the three centuries to protect China agaist Mongolian. It is 8851 km long. Just to compare - the distance between New York and Prague is 6551 km. Unbelievable. Nowadays the wall becomes one of the most significant symbols of China.

Great wall
SHEIKH ZAYED GRAND MOSQUE - ABU DHABI
Spojené Arabské Emiráty mají na seznamu 25 nejlepších památek hned dvě. Po Burj Khalifě je tady i mešita šejka Zayeda o které jsem se už jednou zmiňovala v mém wish listu č. 2. Jak můžete vidět z fotky, tak mešita je skutečně krásná a za návštěvu rozhodně stojí.

UAE has even two landmarks on the top 25 list. After Burj Khalifa there is also the Sheikh Zayed mosque. I have already mentioned this mosque on my wish list no. 2. As you can see from the photo bellow it is really wonderful and worth the visit.

Sheikh Zayed Mosque
EIFFEL TOWER - PARIS
A na závěr návrat do Evropy. Eiffelovka je klasika, kterou snad nemohl přehlédnout nikdo kdo navštívil Paříž. Já měla během své návštěvy smůlu na ošklivé počasí a vrchní část byla zavřená. Vyšplhali jsme se alespoň tam kam to šlo a výhled to byl vážně překrásný. Vzhledem k tomu, že jsem v Paříži byla snad před 10 lety a na moc si toho už nevzpomínám, tak bych tam někdy v budoucnu ráda zavítala znovu.

And back to the Europe. The Eiffel tower cannot be missed when you are in Paris. We had a bad luck because duirng our visit the top floor was closed because of the bad weather. But the view was still beautiful even from the lower floor. Because I have been in Paris like 10 years ago I would like to visit this place again soon.

Eiffel Tower

4 komentářů:

  1. Čtu tu teď tvé články, protože jedu do Brightonu a Londýna a nadchla si mě! Miluju cestování <3 ještě se tu stoprocentně stavím! :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mam radost! Brighton musí být v létě super. Já tam byla v listopadu a všechny obchody podél pláže už byly zavřený, ale věřím že přes prázdniny to tam hodně žije. Užij si Anglii! :)

      Vymazat
  2. NY memorial is really impressive, yes very sad but it is very important in history and very worth visiting. I know you are going to NY very soon or may be you are there already...Have a wonderful holiday Michaela xxx
    www.travelera.es

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I am leaving on 30th of June and cannot wait! Thank you so much! :)

      Vymazat