Skiing in the Czech Republic

Ze všeho nejraději mám lyžování v Alpách. Když jsem byla mladší, jezdili jsme pravidelně lyžovat do Francie. Na Tignes, Val Thorens nebo Méribel nedám dopustit a doufám, že se tam ještě někdy podívám. V České republice mě tedy málokterý lyžařský areál nadchne, nicméně po Vánocích jsem navštívila Ski resort Černá Hora v Jánských Lázních a určitě bych ho vedle Špindlerova Mlýna zařadila k jedněm z nejlepších u nás. 

My favorite place to ski is definitely the Alpes. When I was younger we used to go skiing to France regularly. I loved Tignes, Val Thorens or Méribel so much and I really hope to visit them one day again. For this reason it does not happen often that I would be impresed by some ski areal in the Czech Republic. Anyway I visited Ski resort Černá Hora in Jánské Lázně after Christmas and I have to say together with Špindlerův Mlýn it belongs to one of the best ski resorst in the Czech Republic.




Černá Hora je největším Ski areálem v ČR a co se mi zde líbilo ze všeho nejvíc je skutečnost, že všechny lanovky spadají pod jeden skipas. My jsme si kupovali celodenní za 650 Kč, což je myslím vcelku ucházející cena v porovnání například s výše zmiňovaným Špindlerovým Mlýnem,kde za celodenní permici zaplatíte 950 Kč. 

Černá Hora is the biggest Ski areal in the Czech and I liked the fact you can use all the slopes only with one ski pass. We bought one day for 650 CZK that is around 30$ or 24 euro which is pretty good deal in my opinion in comparison with Špindlerův Mlýn where you pay 950 CZK.


Areál nabízí i tzv. Skitour, kdy vás rolba převeze z Černé Hory do Pece pod Sněžkou a to všechno opět na jeden jediný skipas. Této služby jsme nevyužili a celý den jsme lyžovali jen na Černé Hoře. Sjezdovky nebyly kvůli nedostatku sněhu otevřené sice všechny, ale i tak jsme si mohli vybrat ze spousty možností. Co se týče vleků, tak zde najdete jak kabinovou, tak sedačkovou lanovku nebo kotvu.
V neposlední řadě se zde nachází i několik restaurací. My jsme navštívili Protěž, která je přímo u sedačkové lanovky. Ceny jsou zde levné (pizza od 99 do 150 Kč, řízek, smažák, guláš kolem 140 Kč, česnečka za 50 Kč) a jídlo bylo vynikající.

You can also enjoy Skitour in this areal which means you will be trasported from Černá Hora to Pec pod Sněžkou (another ski resort) by a snow cat and all fees are covered by your ski pass! We did not use this service as we spend the whole day in Černá Hora. All slopes were not open, nevertheless we had many choices. You will find here cableway, chair lift and t-bar lift.
Last but not least you can have a meal in some of few restaurants. We picked up Protěž that is located next to the chair lift. The food was cheap (pizza 5-7$, schnitzel, fried cheese and goulasch around 7$, garlic soup 3$) and delicious!


Přímo pod lanovkou je obrovské parkoviště a celodenní parkování stojí 60 Kč. My jsme měli štěstí a parkovné jsme neplatili vůbec, jelikož hned při příjezdu si nás vzal na starost nějaký pán, vzal nám nejspíš omylem parkovací lístek a řekl, ať si při odjezdu vytiskneme nový. Když jsme poté odjížděli a strčili nový lístek do platebního automatu, dozvěděli jsme se, že zde stojíme jen 15 minut a máme tedy parkovné zadarmo. Příjemné zakončení dne. 

Right under the cableway is a huge parking space. Whole day fee is 60 CZK. We were lucky and did not pay anything thanks to a man who worked there and made a mistake with our parking ticket.





5 komentářů:

  1. já sice nelyžuji, ale ta zasněžená horská panoramata jsou úchvatná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vazne to bylo krasny.Skoda,ze jsem tech fotek nezvladla vic,ale bylo -12 stupnu a fotak i telefon odmitali pracovat.

      Vymazat
  2. I have never been skiing ever, i would love to, the views look amazing x

    http://leannewinters.blogspot.co.uk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. You definitely should go and try it.Skying is so much fun plus the winter nature is always so beautiful:)

      Vymazat
  3. Čechy jsou krásné místo na lyže. A navíc tam není potřeba pojištění odpovědnosti, jako třeba v Itálii. Teď jsem se o tom dočetl v tomto článku: https://www.ervpojistovna.cz/cs/lyzovani-v-italii. Já jsem byl docela překvapený, ale vlastně to dává smysl. Sám jsem měl jednou v Rakousku takový konflikt a problém, kdy jsem svojí nerozvážností na prkně poničil cizí majetek. Navíc pojištění odpovědnosti sjednáte i v rámci cestovního pojištění, takže to je fajn. ;-)

    OdpovědětVymazat