Book tips

I přesto, že poslední dobou jsem na čtení neměla skoro vůbec čas a vzhledem k blížícím se státnicím asi ani moc mít nebudu, doufám, že vy ho máte a že vám moje následující tipy přijdou vhod. Krom severských krimi mám ze všeho nejradši knihy, které se buď odehrávají na nějakém kulturně odlišném místě a nebo ty, které jsou napsané na základě pravdy a kde autor popisuje co zažil na svých cestách.

Although I do not have much time to read these days (my final exam is coming), I hope you do and you will like my book tips. I really like criminal books from Lars Kepler or Stieg Larson, but my most favorite ones are books from culturaly different places and when the story is based on the real event it is even better!

Source

KHALED HOSSEINI

  • Tisíce planoucích sluncí
  • Lovec draků
  • A hory odpověděly

Khaled Hosseini je autorem vůbec mé nejoblíbenější knihy - Tisíce planoucích sluncí a zároveň i nejoblíbenější knihy Britů, jelikož patří mezi nejprodávanější knihy ve Velké Británii. Děj se odehrává v Afghánistánu a mapuje život dvou rodin během cca 50 let. Knihu jsem přečetla dvakrát v češtině a jednou v angličtině a pokaždé jsem byla stejně nadšená. Příběh je hodně dojemný, obzvláště ve chvíli, kdy v zemi nastoupí k moci Taliban, což zasáhne do životů všech postav.
Druhou Hosseiniho knihou, je A hory odpověděly, která se opět odehrává v Afghánistánu a opět se ani při čtení této knihy neubráníte dojetí. 
Khaled Hosseini napsal ještě knihu Lovec draků, která se mi osobně líbila ze všeho nejmíň a ani jí nemám doma.


  • A thousand splendid suns
  • And the mountains echoed
  • The Kite runner

Khaled Hosseini is the author of my most loved book - A thousand splendid suns. This book is also one of the most popular books in Great Britain. The plot takes place in Afghanistan and it is about a life of two families. I have read this book twice in Czech and once in English and I was always so excited. The story is very touching, especially when the Taliban take a charge which changed many people's lifes. 
The second Hosseini book is called And The Mountains echoed which also takes place in Afghanistan and you will be touched again.
Khaled Hosseini is also an author of The Kite Runner which is my least favorite one.


EMÍRE KHIDAYER

  • Arabský svět - jiná planeta
  • Život po Arabsku
  • Taje Dubaje

Tuto autorku jsem objevila asi před rokem a od té doby jsem přečetla všechny tři knihy, které napsala. Emíre Khidayer je slovenka, která se narodila slovenské matce a iráckému otci. Vyrostla na Slovensku. kde vystudovala arabistiku. Jako diplomatka poté působila v Iráku, Kuvajtu a Egyptě. Po ukončení služeb v diplomacii pracovala v Dubaji pro IT firmu. A podle mého názoru je opravdu obdivuhodné, že se Emíre Khidayer dokázala prosadit právě na Blízkém Východě, který není k ženám zrovna nejotevřenější. 
Její první dvě knihy Arabský svět - jiná planeta a Život po arabsku jsou spíše útržky z jejího života a poznatky o kultuře, životě a náboženství v zemích, kde působila. Třetí a nejnovější kniha Taje Dubaje se odehrává v Dubaji a jedná se spíše o román. Všechny knihy mě opravdu nadchly,vždy jsem je přečetla během pár dnů a všem, které zajímá arabská a muslimská kultura, je vřele doporučuji. 

These books were not translated to English so it has no sense to write about them for my foreign readers. But if you are from Poland (the only one country together with the Czech Republic which has its translation, do not hesitate and buy them)!



STEPHEN CLARKE 

  • Merde! Rok v Paříži
  • Už zase skáču přes Merde
  • Celkem jde o Merde
  • Obnažená Paříž
  • Tak pravil hlemýžď

Stephen Clarke je autorem knihy Merde aneb rok v Paříži, která má ještě 4 pokračování. Hlavním hrdinou je Brit Paul West, který se  pracovně vydává do Paříže a čtenářům popisuje s čím vším se musí v běžném životě potýkat. Stejně jako knihy od Emíre Khidayer, i ty od Stephena Clarka vám umožní trochu lépe poznat francouzskou kulturu a její zvyklosti. První díl je opravdu hodně vtipný (kolikrát jsem se smála i nahlas). Další díly už mě popravdě zase tolik nenadchly, ale zajímalo mě, jak to s Paulem Westem dopadne a tak jsem je i přesto všechny přečetla.


  • A year in the Merde
  • Merde Actually
  • Merde Happens
  • Paris revealed
  • Talk to the snail

Stephen Clark is an author of A year in the Merde which has another four sequels. The main character is a British Paul West, who goes to Paris to work and who describes what he has to deal with in a Parisian life. The first novel is very funny (I even laughd loud). Another sequels was a little worse but I was courious what happened with Paul so I read them as well.


CORINNE HOFMANNOVÁ

  • Bílá Masajka
  • Zpátky z Afriky
  • Afrika má láska
  • Shledání v Barsaloi

Příbehy Corinne Hofmannové jsou asi ze všeho nejpozoruhodnější. Corinne je Švýcarka, která se na dovolené v Keni zamiluje do Masaje. Nakonec se rozhodne v Africe zůstat, provdá se za něj a žije společně s ním a jeho rodinou v hliněné chatrčí uprostřed ničeho. Při mnoha pasážích člověk jen stěží dokáže porozumět tomu, jak Švýcarka dokázala opustit všechno pohodlí Evropy na které byla zvyklá a dokázala přežít v pro nás naprosto nepředstavitelných podmínkách. Příběh Bílé Masajky sklidil ohromný úspěch a byl podle něj natočen i stejnojmenný film. Corinne poté napsala ještě další 3 pokračování, jejichž děj vám nebudu prozrazovat.


  • The White Masai
  • Back from Africa
  • Africa, my passion
  • Reunion in Barsaloi

Stories of Corinne Hofmann are probably the most remarkable. Corinne comes from Swiss and she fall in love to the Masai in Kenya. Finally she decides to stay in Africa, marry him and live with him and his family in a clay house in the middle of nowhere. It is hard to believe how she could left all the European comfort and move to the total mess. The White Masai became a bestseller, was filmed and the author even wrote three more sequels.


IZZELDIN ABUELAISH

  • Nebudu nenávidět

Tuto knihu jsem četla poměrně nedávno a velmi mě zaujala. Pojednává o palestinském lékaři, který pracuje v izraelské nemocnici a čtenářům vypráví o tom jaký je běžný život v Pásmu Gazy. Jen každodenní cesta do práce pro něj představuje přejití několika hraničních přechodů, dennodenní osobní prohlídky a výslechy, které mnohdy končí tím, že je poslán zpět domů a do práce ani nedorazí. Tato kniha pro mě byla velkým průvodcem izraelsko-palestinského konfliktu, o kterém jsem toho příliš mnoho nevěděla a skrz tuto knihu jsem dostala možnost nahlédnout do této problematiky jak ze strany Palestinců, tak ze strany Izraelců a především mi pomohla si uvědomit, že ať už se v této oblasti děje cokoliv, vše jsou to jen boje vládnoucích vrstev, přičemž běžní lidé chtějí jen žít v klidu bez válek a obvykle jim vůbec nedělá problém mít za sousedy či přátele lidi ze "znepřáteleného" národa.

  •  I shall not hate

I read this book few weeks ago and it really touches me. The story is about a Palestinian docter who works in Israeli hospital. He tells about the daily life in Gaza strip. His daily journey to work means many boarders crossings, personal checks and examinations that end many times by sending him home so he is no able to come to work. This book is great if you want to know something more about the israeli-palestinian conflict.


Pokud máte nějaké své oblíbené knihy, které jsou podobně zaměřené, budu určitě ráda, když mi o nich napíšete do komentářů.

If you have some favorite books which are similar I will be happy if you let me know in a comment section.

0 komentářů:

Okomentovat