Croatia - Makarska


V neděli jsem se vrátila z dovolené u moře. Rozhodovali jsme se mezi Řeckem a Chorvatskem a Chorvatsko nakonec zvítězilo. Při výběru místa velkou roli hrály moje vzpomínky na dětství, kdy jsme v Chorvatsku trávili každé léto a já si na Makarskou pamatovala jako na místo s krásným mořem a nočním životem. A pamatovala jsem si správně!

I came back from holiday this Sunday. We decided between Greece and Croatia and the Croatia won. When we were picking the city to stay I remembered the holiday from my childhood when we were going to Croatia every year and I really liked Makarska for its beaches and nightlife. So we decided to go there.

JOURNEY
Makarska je od Prahy vzdálená necelých 1200 km, takže budíček jsme měli na 3 ráno a o půl hodiny později už jsme napakovaný řízkama nasedali do auta a vyrazili směr jih. Trasu jsme zvolili přes Brno-Vídeň-Maribor-Zagreb-Split. Cesta byla naprosto plynulá a celou dobu po dálnici. Jediný úsek, kdy se jelo mimo dálnici byl před Vídní a na hranicích se Slovinskem. V Chorvatku je dálnice otevřena celkem krátkou dobu a od Zagrebu do Makarske se tedy jede po krásné nové silnici, která byla tak strašně moc prázdná, až nám to začalo být celkem podezřelé. V okamžiku kdy jsme před Makarskou z dálnice sjeli a mýtná brána si řekla o 25 euro, tak rázem bylo jasné, proč jsme zde byli celou dobu sami. Nicméně oproti cestě serpentinami podél pobřeží člověk ušetří tak 4 hodiny cesty a hodně nervů. Poplatky za cestu na Makarskou celkově vyjdou na:
  • 8,70 eur za 10 denní rakouskou dálniční známku
  • 30 eur za měsíční slovinskou dálniční známku (bohužel mají jen 7 denní měsíční)
  • 25 eur za úsek Zagreb - Makarska/jedna cesta
  • 6 eur za kousek dálnice u Zagrebu/jedna cesta
  • 2,50 eur za průjezd tunelem při sjezdu z dálnice k pobřeží/jedna cesta
  • Celkem: 105,7 eur = 2853,- Kč
K tomu je samozřejmě potřeba ještě připočíst benzín. V Chorvatku je cena za litr 8,90 kun což je asi 33 Kč. Doporučuji natankovat v Rakousku, kde byl benzín ještě levnější než u nás - 1 euro za litr. 
Jak už jsem zmínila, tak cesta do Chorvatska byla naprosto plynulá a i s četnými pauzami, během kterých jsme spořádávali řízky a obdivovaly čistotu rakouských veřejných toalet, jsme do cíle dorazili za 13 hodin. Během týdne se ale poměrně vyostřila situace ohledně uprchlíků a všechny troje hranice, kromě českých dělaly důkladné kontroly. Na Slovinských jsme se v kilometrové koloně posouvali hodinu a půl a cesta domů se tak protáhla na 15 hodin. 

Makarska is 1200 km far away from Prague. We woke up at 3 am and 30 minutes later we were sitting in our car ready to go. We drove through Brno-Wienna-Graz-Maribor-Split. This way is very comforable because it is on the highway. The highway in Croatia is quite new. The road is great and there were no cars at all. We were quite surprised but everything started to make sense when we left the highway and had to pay 25 euro. Nevertheless the highway road is much more comfortable and quicker than the road along the coastline. The fees you have to pay on this road:
  • 8,70 euro for 10 day Austria vignette
  • 30 euro for 1 month Slovenia vignette (they unfortunatelly have only 7 days or 1 month)
  • 25 euro for Zagreb - Makarska highway/one journey
  • 6 eur for the highway near Zagreb/one journey
  • 2,50 euro for the tunnel when you go down from the highway to the coast/one journey
  • Together - 105,7 eur
You have to also pay for the gas of course. Price for one litre in Croatia was 8,90 kuna which is 1,2 euro. I recommend to take the gas in Austria because it was even cheaper than in the Czech Republic. Only 1 euro per litre. 
As I have already mentioned the journy to Croatia was great without any problems and together with many breaks we did, it lasted 13 hours. But during our stay the situation with refugees became quite dramatic and on our journey back we spent a lot of time by waiting on the borders so the journey took 15 hours.




ACCOMMODATION
Bydlení jsme původně chtěli shánět až na místě, ale nakonec jsme vsadili na jistotu a zabookovali si apartmán přes airbnb za parádní cenu 2500 Kč na 8 nocí pro jednoho. K mojí smůle jsme stejně jako loni v Mali Lošinj bydleli celkem na kopci, takže člověk několikrát za den musel podstoupit menší výšlap. Každopadně ubytování bylo super a od pláže asi jen 10 min pěšky. Příště bych se ale rozhodně nebála ani jet na blind, jelikož při příjezdu do Makarské jsme trochu bloudili a než jsme našli náš dům, tak jsme město několikrát skrz naskrz projeli. Místní hned jak viděli českou značku, tak vybíhali z domků a mávali na nás s cedulema "apartments."

We wanted to find the accommodation when we would arrive to Croatia but then we decided to book the apartment on airbnb for the excellent price 100 euro per 8 night per one person. It was located at the hill, but the accommodation was great and only 10 minutes far away from the beach. Next time I would not be afraid to look for the accommodation after arrival as there were many people along the road with "accommodation" signs.




BEACH
Pláž v Makarské je super. Táhne se v délce asi 3 km a je celá lemovaná restauracemi, kavárnami a obchůdky. Vím, že ne každý tenhle druh pláží vyhledává, ale mě to naprosto vyhovuje. Vzpomínám si, jak jsme loni na pláži sice byli prakticky sami, nicméně jídlo, pití ani zmrzlina tam k dostání prostě nebyly. Voda je zde nádherně čistá a to tak moc čistá, že mám dojem, že čistější snad nebyla ani na Maledivách. Koupání se mi tedy hodně líbilo a i přesto, že bylo září, tak bylo moře krásně teplé. Podmořský život zde ale nehledejte. Několikrát jsme zkoušeli šnorchlovat, ale vždy jsme narazili jen na kolonie ježků a pár černých nebo šedivých rybiček. Jeden den jsme se vydali na výlet do Brely, protože přítel sliboval opuštěné laguny, kde nebude vůbec nikdo kromě nás. V Brele byl s rodinou, když mu bylo asi 10 let a byl si stoprocentně jistý, že všechny ty laguny dokáže najít. No nakonec to skončilo podobně jako, když jsme ve Philadelphii hledali Walmart. Byla jsem mučena nekonečným pochodem ve třiceti stupních podél pobřeží a ujišťována, že tady už to určitě musí být. Miniplážiček jsme našli sice dost, ale ani jedna nebyla opuštěná, takže jsme nakonec stejně skončili na velké pláži s desítkami dalších lidí. Při výšlapu jsem sice remcala, ale nakonec jsem musela uznat, že výhled na moře a útesy byl vážně nádherný.

Beach in Makarska is great. It is about 3 km long and it is lined with many restaurants, cafes and shops. I know not everyone likes it, but it is perfect for me. I remember how we were at lonely beach in Mali Lošinj last year, but you could not buy any food or drink there. The water was very clear. I guess it is maybe more clear than in Maldvies. I really loved swimming here but snorchling was quite poor. We also made a little trip to Brela because my boyfriend was here with his family when he was young. He promised me some small private beach but it ended the same way like when we were trying to find Walmart in Philadelphia - neverending walking in extremly hot weather! Finally we found some small beaches, but always full of people. Nevertheless the Brela's coastline is wonderful. 






RESTAURANTS 
A nyní přichází moje oblíbená část. Sice jsem se snažila prosadit alespoň jeden výlet do Splitu, nicméně přítel je plážový povaleč (a já si na tuhle aktivitu taky zase nějak extra nestěžuju), takže celá dovolená se skládala jenom z válení se a posedávání v restauracích. Konečně jsme se ocitli v místě, kde jsou normální ceny jídla! A strašně moc jsme si to užívali. V restauracích jsme obědvali i večeřeli a já se nemohla nabažit všech těch ryb, pizz a kuřecích plátků na sto způsobů. V Makarské také najdete spoustu barů a i restaurací s živou hudbou. Jen pro představu - polední menu zahrnující salát, rybu s bramborem a palačinku za 200 Kč, kalamáry s hranolkama za 150 Kč, tygří krevety za 360 Kč (to bylo nejdražší jídlo, které jsem za celou dobu měla), kuřecí maso s hranolkama za 150 Kč, pivo za 36 Kč, koktejly za 100 Kč. Poslední večer, kdy jsme museli utratit poslední peníze jsme dokonce ochutnali i Dalmatské plato, které obsahuje chorvatský sýr, pršut a olivy. Plato stálo 150 Kč a bylo vynikající. Moje oblíbená restaurace byla Tramuntana a na drinky pak Cafe Oz.

This is my favorite part. I tried to persuade my boyfriend to took at least one trip to Split, but he is a beach boy (and I am not complaining either) so the whole holiday consisted of lying on the beach and eating in restaurants. Croatia is the only one country that is quite cheap (or the same price) for us. And we enjoyed it so much! We ate lunch and dinner in restaurants every day. The prices are very low. Lunch menu (fish, salad, pancake) for 7,5 euro, calamari for 5,5 euro, tyger shrimps 13 euro (it was the most expensive food I ate there), chicken steak 7,5 euro, beer 1,5 euro, cocktail for 3,7 euro. Last night when we were trying to spend the rest of kunas we ordered Dalmatian plato which consisted of Croatian cheese, ham and olives. The plato costed 7,5 euro and it was delicious. My favorite restaurant was Tramuntana and for drinks Cafe Oz. 








SHOPPING
Nákupů jsem si zase tolik neužila, protože to jídlo bylo prostě lákavější. U pláže se nachází asi milion suvenýrových obchodů, které jsou ovšem úplně stejné jako všude po světě. Jeden z nich mě ale nadchnul, protože místo lodiček, majáků a mušlí prodával domácí mýdla, pálenky, olivové oleje, peelingy z mořské soli a podobně. Nevýhodou byly akorát vyšší ceny. Pro trochu levnější nákupy jsme se vydali na trh, který se koná každý den na náměstíčku v přístavišti a kromě zeleniny a ovoce zde prodávají spoustu druhů olivového oleje, medů, džemů a podobných věcí v celkem hezkých dárkových balení. Kousek od zeleninového trhu se také nachází trh rybí, ale nejsem si jistá, jestli jsme ho jen nenašli nebo jsme přišli moc pozdě, protože v místě, kde jsme se ocitli se nacházely asi 4 kádinky s pár rybama a jinak nikde nikdo. V úzkých uličkách je také pár obchůdků s oblečením ale ty jsem ani nenavštívila. Vlastně pro sebe jsem krom náušnic a obřího olivového oleje nic nenakoupila.

I did not spend so much on shopping because the food was more tempting. There is like milion souvenire shops around the beach, but they are exactly the same like all around the world. One of them was special because there were only handmade things like soap, drinks, olive oils or sea salt peelings. You should also visit local market where you can buy fresh fruit, vegetables or olive oil. There should be also some fish market but I do not know whether we found something else or whether is was quite poor, because we saw only 4 small tub with fishes and that was it. I bought for myself only earrings and huge olive oil.






0 komentářů:

Okomentovat