Trip to Bilbao - Day 2


První den jsme celé centrum prochodili po svých, takže v sobotu jsme se rozhodli vyzkoušet také místní metro. V Bilbau jsou jen dvě linky. Každá vede podél jedné strany řeky, která ústí do oceánu a metrem se dá tedy dostat až na pláž. Koupě lístku je velice jednoduchá. Do přístroje, který se nachází v každém vstupu do metra jen zadáte zastávku na kterou jedete a za cca 2 eura vám mašinka vyplivne lístek. Systém linek je hezky přehledný a vagony jsou opravdu čisté. Podíl na tom určitě má i fakt, že vevnitř nesmíte jíst ani pít, což skutečně někdo hlídá. Já jsem si do stanice nakráčela s plechovkou fanty v ruce a hned jsem hlídačem byla upozorněna, že za turnikety s pitím nesmím.

We were walking on foot the whole first day so on Saturday we decided to try local metro. There are only 2 lines in Bilbao. Every line goes to the Ocean so it is possible to go to the beach by subway. It is very easy to buy a ticket because you just type the name of the stop you are going to and the machine will print the ticket priced about 2 euro. The metro system is very easy and the vagons are super clean.

Bilbao metro
Naším cílem byla zastávka Portugalete, kam jsme z centra dojeli asi za 15 minut. Na této zastávce se nachází dvě významné věcí - Primark a Baskitský most. Jako první jsme se vydali do Primarku, který byl tak akorát velký a tak akorát zaplněný. Po nákupech nám hodně vyhládlo a přestože jsem toužila naobědvat se v nějaké typické španělské hospůdce, tak hlad zvítězil a místo hledání restaurace jsme se rozhodli najíst v nákupáku. Vybrali jsme Foster's Hollywood, což bylo to nejlepší rozhodnutí! Jak už název napovídá, tak restaurace byla v americkém stylu a specializovala se se hlavně na hamburgery a steaky. Interiér byl stylový, ověšený americkými vlajkami a plakáty slavných amerických filmů. Z jídelníčku jsme si vybrali hamburgr s přesvědčivým názvem Director's choice a byl to ten úplně nejlepší hamburgr jaký jsem kdy jedla! Celou dobu jsme lamentovali, proč jsme něco podobného nedostali v New Yorku při naší honbě za nejlepším hamburgrem, ale zrovna ve Španělsku. Foster's Hollywood je řetězec, který má své pobočky po celém Španělsku, takže pokud na něj někde narazíte, určitě vyzkoušejte!

Our destination was the Portugalete stop. There are two interesting things - Primark and the Bizkai bridge. We went to the Primark first. It was quite small and not so crowded. After shopping we were very hungry and I wanted to eat in some local small Spanish restaurant. Our hunger was stronger than my wish so we ended up eating in a shopping mall, which turned out to be the best decision ever! We went to the Foster's Hollywood which was an American themed restaurant with burgers and steaks. We ordered Director's choice hamburger and it was the most delicious hamburger I have ever eaten! Foster's Hollywood is a chain of restaurants located all over Spain so if you see it somewhere you have to try it.


Best Burger in Foster's Hollywood
Po obědě jsme se vydali k Baskitskému mostu. Je to světový unikát zapsaný na seznamu UNESCO a jedná se o první transportní most na světě. Je to celkem zajímavá podívaná, protože se nejedná o klasický most, ze kterého přejdete z jedné strany na druhou, ale o most, na kterém je zavěšená kabina, která v pravidelných intervalech jezdí sem a tam. Do kabiny se vlezou jak auta, tak i lidé. Cena přejezdu není moc drahá, ale nás více zaujala druhá možnost jak se dostat na druhý břeh a to byl výjezd výtahem až na vrcholek mostu a následný sjezd výtahem dolů na druhé straně mostu. Studentská cena za jedno přejítí je 5 euro a nestudentská 7 euro. Z mostu je krásný výhled na město a také na oceán, takže procházka po něm určitě stojí za to. Na druhém břehu řeky se nachází přístav a menší pláž, kde se pár lidí i opalovalo, ale voda zde byla příšerně špinavá, takže na koupačku to určitě není. Pár zastávek metrem od Baskitského mostu se ale nachází údajně jedna z nejkrásnějších pláží v Bilbau. Výlet na tuto pláž jsme vynechali, jelikož počasí už na koupání nebylo a také proto, že výlet k moři nás čekal druhý den.

After delicious lunch we walked to the Bizkai bridge. It is a world unique bridge on UNESCO list and it is the first transport bridge in the World. We really liked it as it is not the ordinary bridge, but there is a cabin hanging down that goes from one bank of the river to another. The price of cabin is not high, but we decided to try the second way how to get to the other bank which was the elevator that brings you up the bridge and then the elevator on the other side which brings you down. The price was 5 euro for students and 7 for adults. There is a wonderful view from the bridge to the city and Ocean so I would highly recommend to walk here. On the other bank of the river you can find the harbour and the small beach, but the water was very dirty. They say that few metro stops from the Bizkai bridge is one of the most beautiful beaches n Bilbao, but the weather was not so hot so we did not go there. 








K večeru jsme se zastavili na pokoji odložit nákupy a trochu si odpočinout a poté jsme vyrazili na večeři, která byla v mé režii. Přítel toužil po tom udělat si piknik v parku s pizzou a coronama, ale já před odjezdem četla, že při návštěvě Baskitska, což je oblast ve které se Bilbao nachází, je nutností ochutnat místní specialitu tzv. pinxtos (čte se jako pinčos). Pinxtos jsou v podstatě tapas, tedy jakési malé občerstevní, které by se asi nejlépe dalo přirovnat k našim jednohubkám, jen s trochu divočejšími kreacemi. Podle googlu je nejlepším pinxtos podnikem Irrintzi a tak naše kroky vedly rovnou tam. Irrintzi se nachází ve starém měste, které přes den bylo poměrně klidné a uličky téměř liduprázdné. V sobotu večer je tomu ale jinak. Ulice Santa Maria, kde se Irrintzi nachází byla narvaná k prasknutí, všude postávali hloučky lidí se sklenicí vína nebo piva v ruce, pojídali ty svoje pinxtos a vyřvávali u toho jako blázni a vlastně tak, jak už Španělé normálně vyřvávaj :) Irrintzi bylo samozřejmě narvané až po strop. Nejdřív nás to trochu odradilo a vypadalo to, že skončíme u té pizzy, ale nakonec jsem rozhodla že bez ochutnávky místní jednohubky prostě neodjedu! Řekli jsme si že se procpeme dovnitř alespoň pro pití a třeba se bar mezitím vylidní. Jaké bylo naše překvapení, když jsme zjistili, že lidé venku nestojí protože by vevnitř nebylo moc místa, ale proto, že prostě chtějí. V baru byly volné hned dva stolky, takže jsme jeden okamžitě zabrali, objednali si pivo a víno, ke kterým jsme dostali talířek a mohli si z baru sami naložit jaké pinxtos se nám líbí. Rozhodování to bylo celkem náročné, protože půlku věcí jsme ani nedokázali identifikovat. Nakonec jsme si nabrali talířek všeho možného a ochutnávali. Mě nejvíc zaujal asi plátek chobotnice na večce s kopečkem bramborové kaše a smažený filet opět na večce s ančovičkou navrchu. Chutě to byly hodně nevšední, takže přítele nezaujalo nic :D Cenově se jedna pinxtos pohybuje okolo 1 eura a já byla sytá už asi po 5 kouscích. Nakonec jsme se vydali se skleničkou ještě chvilku postát před bar, abychom si přišli jako opravdický Španělé. Večer jsme zakončili procházkou nočním městem a pak už jsme se vydali zpět na ubytování nabrat síly na túru do přírody, která nás čekala poslední den.

After a small break in our accommodation we went for a dinner. My boyfriend wanted to do a picknick with pizza and coronas in a park, but I wanted to try local speciality - pinxtos. It is a small piece of bread with many variations on top. For example - octopus, fish, cheese, ham etc. I have found on Tripadvisor that the best pinxtos bar is Irrintzi so we wanted to go there. When we spot the street where Irrintzi is located I was shocked. It was absolutely crowded! The street was full of people enjoying their drinks and pinxtos. The bar was also completely full. Initialy we wanted to go away, but finally we decided to stay and spent one night as a local. We went to the bar, ordered a beer and wine and the bartender gave us a plate and told us we could choose some pinxtos. The price was about 1 euro per piece. It was very difficult to decide which one to try, but finally we picked some very tasty pieces and had an interesting experience as we tasted something absolutely new. After we ate everything we went in front of the bar to stand on the street with our wine and beer and felt as a locals. We finished this great day by walking around the night city and then we went to the accommodation to get a proper rest for our next day hike.








0 komentářů:

Okomentovat