Francie, Les Sybelles - poslední cesta na dlouhou dobu


Naše poslední cesta, díky které jsme teď povinně na 14 dní v karanténě byla do lyžařského střediska Les Sybelles ve Francii. Stejně jako před 2 lety, když jsme byli v Risoulu, jsme ubytko i skipas objednávali přes Big Snow Jam, kteří dokážou cenu dostat na nepochopitelně nízkou cenu, takže šesti denní skipas a 7 nocí prakticky přímo na sjezdovce nás stálo jen 8900 Kč. Ubytování bylo oproti Risoulu krásný. Bydleli jsme ve vesničce Sait Jean d'Arves, v chatkách, které byly celé jak zvenku tak i zevnitř obložené dřevem a ze kterých byl krásný výhled přímo na hory.




Vesnice, ve které jsme bydleli byla malinká, ale to podstatné, tedy restaurace s raclettem zde nechybělo. Pro krásné prostředí s krbem můžu doporučit Chalet L'Oule Rouge, ale možná o trochu lepší raclette byl v La Grenouillere. Určitě nešlápnete vedle ani s jedním místem. Ve vesnici je i malý obchůdek, ve kterém také prodávají sýr na domácí raclette, takže jeden večer jsme si ho udělali i doma. Asi hodinku chůze od vesnice se nachází sýrařská farma, kam můžete nahlédnout i dovnitř. Před farmou stojí také automat na sýry, který nás docela nadchnul a hned jsme z něj několik sýrů nakoupili. Prodávají se tam po kilových kusech, takže můj plán byl, že sýr rozřežu na menší kousky a po návratu každého obdaruju. Dopadlo to tak, že mám doma kilový sýr v ledničce sama pro sebe, ale každý večer s ním statečně bojuju :) 








Sait Jean d´Arves se nachází jen v 1500 m nad mořem, takže abyste vesničku zažili pod sněhem, tak musíte mít trochu štěstí na chladnější počasí. My jsme během týdne zažili vesnici zasypanou sněhem, ale při našem odjezdu všechen sníh roztál a na sjezdovkách byla vidět vydřená tráva. Z vesnice se dá lanovkama vyjet až na nejvyšší vrcholek, který má okolo 2600 m. Na počasí jsme měli štěstí jen částečně. Slunné dny jsme měli pouze tři, zbytek bylo zataženo se sněhem. Každopádně z těch hezkých dní jsme vytřískali maximum. A když sněžilo, tak jsme buď hráli hry na chatě nebo stavěli sněhuláka. V porovnání s Risoulem se nám asi trochu lépe lyžovalo v Risoulu, ale když má člověk štěstí na chladnější a zároveň slunné počasí, tak si skvěle zajezdí i v Les Sybelles. 







Když jsme do Francie odjížděli, tak v ČR bylo teprve prvních pár případů koronaviru a jediné místo, které vláda nedoporučovala k návštěvě byla Itálie. Nenapadlo by nás, že během pouhého týdne vláda vyhlásí povinnou karanténu po návratu z několika zemí a ještě uzavře hranice. Každý den jsme události sledovali, stále nám volal někdo z rodiny, aby nás informoval, co se děje a do toho nám  chodily SMS od nejrůznějších ministerstev. I přesto, že během našeho pobytu měla Francie kolem 2000 nakažených případů, tak se to naší dovolené vůbec nedotklo. Francouzské obchody i restaurace normálně dál fungovaly a kdyby člověk nečetl zprávy, tak vůbec neví, že je něco špatně. Francie začala svou situaci řešit až asi 3 dny po našem odjezdu, když už měli kolem 7000 nakažených případů.






Byli jsme celkem zvědaví, jak bude probíhat cesta domů, ale až do českých hranic jsme neviděli nikde jedinou kontrolu. Na našich hranicích překvapivě byla fronta asi jen 10 aut, všem nám změřili teplotu, řekli nám, že jsme v karanténě a obdrželi jsme letáček s dalšími pokyny, kterými se máme řídit. Nyní jsme tedy povinně doma, nemáme chodit ani na nákup a v případě teploty nad 38 stupňů musíme volat doktorce. Zatím jsme všichni zdraví, tak doufám, že to tak i zůstane. 


Tenhle rok jsme měli spoustu cestovatelských plánů. Prakticky ze dne na dne z nich nezbylo nic. Stále jsem optimista a  pevně doufám, že když všichni budou dodržovat to, co mají, tak se situace brzy vrátí do normálu. A navíc máme konečně jedinečnou příležitost uklidit si v bytě všechny věci, které pořád odkládáme :) 

4 komentářů:

  1. No ty fotky jsou opravdu dech beroucí, nádhera. Já hory miluju už od dětství, jezdím na snowboardu a v poslední době jsem si dost oblíbil cestovat do hor i v létě. Za pár dní nás čeká cesta do Rakouska, kde budeme lézt po horách a poznávat krásnou krajinu. Už se nemůžu dočkat. Koupil jsem si i novou ochranou přilbu, takže už mi nic nechybí a můžeme jet :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já Francii miluji, takže jsem se tam museli vydat i s mým manželem a dětmi. Na rozdíl od většiny dětí bereme s sebou i své děti, což velkou část lidí překvapuje. Máme spolu velmi úzký vztah a vážně si nedokážu představit, že bychom spolu netrávili čas. Vždy si tedy spontánně zabalíme batoh a jedeme.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. S manželem jsme byli v zimě ve Francii v Les Sybelles a moc se nám tam líbilo. Potřebovali jsme nové lyžařské vybavení, a tak jsem na internetu hledala to nejlepší za nějakou přijatelnou cenu. Naštěstí mi kamarádka poradila internetové stránky, kde jsem našla slevové kupóny na veškeré vybavení, co jsme potřebovali.

    OdpovědětVymazat