Rome day 2


Druhý den jsme po snídani vyrazily směr Koloseum. Bohužel jsme neměly lístky koupené předem a fronta před Koloseem byla nekonečná. Napadlo mě, že bychom si mohly skočit tedy alespoň do Fora Romana a k našemu štěstí se mi i vybavilo, že do něj existuje jeden boční vchod, který je o poznání méně vytížený než vchod u Kolosea. K našemu překvapení ve frontě stálo asi 5 lidí a lístek se tam dal koupit jak do Fora Romana, tak i do Kolosea. Rozhodly jsme se tedy začít Forem Romanem a vnitřek Kolosea si nechat až na druhý den. 

Když jste v Římě, tak Forum  Romanum byste určitě neměli vynechat. Jedná se o pozůstatky centra antického Říma, kde docházelo k veškerému veřejnému dění, včetně soudních zasedání, schůzí senátů nebo třeba konání trhů. Z Fora Romana se také můžete pokochat krásným výhledem na město. Za mě je to určitě místo, které je nutno navštívit. V různých suvenýrových obchodech navíc prodávají skvělé obrázkové knížky, ve kterých je vždy stránka s ruinami, které jsou v Římě dnes a přes tuto stránku můžete přeložit obrázek s vyobrazením toho, jak daná památka vypadala v historii. Knížku dokonce prodávali i ve slovenštině, za což máma byla moc ráda, protože s anglickým textem by se asi trochu natrápila. Já se cítila dotčeně, proč nemají knížku i v češtině. Raději jsem se u pokladny zeptala, jestli jsem něco nepřehlédla, nicméně odpovědí mi byl naprosto nechápavý výraz nad tím tajuplným pojmem Czech language. Tak hlavně, že Slovak znají :) 









Z Fora Romana jsme vyrazily k památníku Vittorio Emanuele, což je obrovská bílá stavba, před kterou ještě před 5 lety panoval čilý dopravní ruch. Dnes už je místo obehnáno vojenskými zátarasy, což je na jednu stranu trochu děsivé, ale na druhou stranu si aspoň trochu odpočinete od aut, která v Římě jezdí snad v každé sebemenší uličce. 



Od Vittoria Emanuele jsme to vzaly uličkami k Fontaně di Trevi, do které jsem si už po druhé hodila minci, abych se do Říma zase vrátila. Při první návštěvě to zafungovalo, tak doufejme, že teď tomu nebude jinak :)



Původně jsme se plánovaly na oběd odbýt jen nějakým trojúhelníčkem pizzy, ale nakonec jsme neodolaly a nechaly se zlákat zase na posezení v taverně. Jako vždy bylo jídlo i víno naprosto vynikající.







Po obědě nesměla chybět dokonalá italská zmrzlina.


Poté, co jsme si trochu odpočinuly na ubytování, neboť jsme měly v nohách něco přes 15 kilometrů, jsme se vydaly do víru velkoměsta. Máma chtěla za každou cenu vidět Fontanu di Trevi za tmy, takže jsme se usadily v nedaleké taverně a čekaly u výborného jídla na setmění. Čekaly jsme, že kolem půlnoci už u fontány budeme samy, nicméně lidí tam bylo snad ještě víc než přes den.







Kousek od Fontani di Trevi se nachází skvělá zmrzlinárna Della Palma, která se chlubí již svou 40 letou existencí a můžete  si v ní vybrat mezi 150 příchutěmi!! A to pro mě byl nadlidský úkol. Protože jsem byla po večeři, měla jsem zálusk jen na jeden kopeček, což mi ale u místního zmrzlináře neprošlo a i přesto, že jsem zaplatila pouze za jeden kopeček, tak mě donutil, abych si vybrala kopečky dva. Volba padla na nutelu a kinder bueno. A bylo to skvělý! Obzvlášť to kinder bueno, ve kterém byly opravdu malé kousky kinder bueana. No rozhodně tuhle cukrárnu musí každý, kdo je v Římě navštívit.


Náročný den jsme zakončily na "římské náplavce", která se nachází pod Andělským hradem a kde najdete velké množství restaurací a barů, podobně jako na pražské náplavce. My jsme si oblíbily Aperol Bar a to hlavně proto, že se v něm dalo v podstatě ležet na extrémně pohodlných gaučích. 





1 komentářů: