Homemade hamburger

Dnešním článkem trochu navážu na ten předminulý, kdy jsem vám psala o nejlepších hamburgrech v Praze. Dneska vám napíšu o tom, jak si ten nejlepší hamburger vyrobit doma.

With this post I will follow the article I wrote last week about the best hamburgers in Prague. Today I will let you know how to create your own best burger at home.




Budete potřebovat/You will need:

  • Bulku/Bun
  • Mleté hovězí maso (0,5kg na 4 burgry)/Ground beef meat (0,5kg for 4 burgers)
  • Rajče/Tomatoe
  • Salát/Letuce
  • Slaninu/Bacon
  • Žloutek/Yolk
  • Čedar/Cheddar
  • Sůl a pepř/Salt and pepper
  • Omáčku podle chuti/Sauce you like
  • Bylinky/Herbs

Postup je úplně jednoduchý. Mleté maso si rozprostřete na prkýnko, pořádně posolíte, popepříte, vyklepnete žloutek a posypete bylinkami. Asi je možný použít jakýkoliv, my tam sekáme oregáno a tymián z naší balkonový zahrádky. Následně celou hmotu zapracujeme, aby se všechny ingredience spojily a poté z hmoty vytvarujeme 4 hamburgry. Je lepší udělat si je placatější, protože při grilování trochu stoupnou. Hamburgry dáme na gril a zatímco grilujeme, tak si vedle pořádně do křupava opečeme slaninu. Musí být opravdu hodně křupavá, protože když se udělá málo, tak to podle mě není moc dobrý. Když se zdá, že slanina i maso jdou do finále, tak si na gril dáme na chvilku rozpéct i bulku. Nejlepší prodávají v Tescu. Jsou hezky pevné a rozpadat se začnou až opravdu úplně ke konci a to ještě musíte jíst hodně pomalu. Úplně na závěr na maso položíme čedar, který necháme trochu roztéct. Když je vše opečeno, každou část bulky si pomažeme oblíbenou omáčkou (nám nejvíc chutná kečup a hořčice), položíme salát, rajče nakrájené na kolečko, maso s čedarem, slaninu, přiklopíme vrchním dílem bulky a je to.  

The process is very easy. You spread the ground beef meat on the chopping board, add salt, pepper, yolk and herbs. You can use any herbs you like, but we put there oregano and thyme from our balcony garden. Then you mix the substance togehter and form 4 hamburgers. It is better to create a little bit thiner, because after you put them on the grill they increase a little bit. When you put you burgers on the grill you roast the bacon until it is crunchy. It has to be very crunchy because otherwise it is not tasty. When the bacon and meat are getting ready put the bun on the grill as well. Finally we put the cheddar on top of the meat until it gets melted. When it is done you spread your favorite sauce on the each half of the bun (we prefere ketchup and mustard), put letuce, tomatoe, bacon and meat with cheddar on it and close with the other bun half. Bon apetit!





5 komentářů:

  1. Prostě skvělý blog a hlavně recept! ♥ už se těším, až ho zkusím :) taky píšu blog, tak pokud by ses chtěla mrknout, případně dát taky odběr, budu moc ráda :) www.fitfoodhealthy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! Určitě vyzkoušej, je to dobrota :)

      Vymazat
  2. Na tomto blogu je fakt super, že je psaný v češtině a angličtině. Myslím si že to dost může pomoci lidem, kteří se chtějí učit anglicky. Stačí prostě číst článek anglicky a když se člověk nechytá, tak si větu přečte v češtině a dál to bude číst anglicky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Je pravda, že takhle jsem na to zrovna nekoukala. Začala jsem psát v angličtině hlavně z toho důvodu, že blog je pak srozumitelný i pro zahraniční čtenáře a taky mi to trochu pomáhá udržovat si svoji angličtinu, kterou běžně nepoužívám. Pokud to někomu pomůže si angličtinu trochu procvičit, tak budu jedině ráda :)

      Vymazat
  3. Na tu slaninu dávej pozor. Většina růžových uzenin a slanin obsahuje E250 - Dusitan sodný, u kterého je prokázané, že když se tepelně zpracuje, tak vytváří velmi silné karcinogení látky. Typické je to například u škvaření anglické slaniny. Tyto látky nemusí vznikat pouze tepelnou úpravou, ale i přímo v žaludku (je tam také teplo).

    Vyzkoušej klasickou slaninu (špek) bez e250. Když si ukrojíš plátek a necháš rozpéct, tak to voní dokonale a velmi dobře chutná například s opečenou cibulkou (ale i bez ni jen tak samotné). U slaniny je hlavním nositelem chuti tuk (jako u většiny věcí), takže libové maso, které bývá u anglické slaniny stejně nepotřebuješ.

    Případně hledej anglickou slaninu bez e250, ale to si myslím, že se ti nepodaří sehnat.

    Zkus klasický špek a dej vědět, zda to chutná taky tak dobře, nebo je to lepší, nebo horší. Mě to chutná více a jako bonus je to i levnější :-)

    OdpovědětVymazat