Bali

Bali je místo, které bych strašně ráda navštívila a věřím, že určitě i mnoho z vás. Já mám tento indonéský ostrov zatím stále jen na svém wish listu, ale moje kamarádka Jitka ho navštívila minulé září. Díky ní si teď o Bali můžete přečíst, prohlédnout si fotky a načerpat inspiraci, co všechno si nesmíte při návštěvě tohoto ostrova nechat ujít.

Bali is a place I would love to visit and I believe many of you as well. This Indonesian island is on my wish list so far, but my friend Jitka visited Bali last September. She was so kind and wrote for you her impressions from this place.

Borobudur temple
Znáte to, jak Vám na účtu přebývá několik desítek tisíc a tak si vyrazíte na Bali? Ne? Já taky ne a nejspíš proto jsem na tuhle dovolenou vyrazila s tátou a vůbec si nestěžovala.
Když člověk pochází z České republiky, logicky cesta na Bali nebude odpovídat nedělní výpravě za babičkou, takže je třeba se připravit na plus mínus 26 hodin strávených v podstatě všude po světě. Pro mě osobně je létání dost podstatnou součástí dovolené. Zatímco pro spoustu lidí je to nevyhnutelné zlo, první věc, nad kterou já začnu hned po objednání letenek přemýšlet je ne co si zabalit a jaké památky navštívím, ale na kolik filmů zdarma se podívám, kolik luxusních voňavek na sebe v duty free vyliju a jestli sním tu minibulku s minimáslem první nebo až po mininudlích s minikrevetami.
Cestou na Bali si létání opravdu užijete. Nejdelší let mezi Frankfurtem a Singapurem trval 13 hodin. Zvládla jsem 4 filmy bez přestávky, bulku snědla jako první a zbytek cesty střídavě spala a dělala dřepy před záchodkem, abych po přistání nevypadala jako někdo s elefantiázou. Pro jednoho peklo (čti můj táta, dlouholetý kuřák měřící 196 cm), pro mě ráj na palubě Singapore Airlines. 
Letiště v Singapuru, neboli Changi, rozhodně stojí za vidění. Orchideovou zahradu, několik rybníčků s koi kapry, kino, motýlí zahradu a celosvětovou kuchyni totiž v Brně - Tuřanech nenajdete. Ani plně automatizovaný vlak mezi 3 terminály a nástěnnou džungli, když už jsme u toho… Pak už jen krátký přeskok na Bali a může se začít maraton opalování, koupání, návštěv klášterů, vodopádů, sopek… no zkrátka všeho, co jen Bali může nabídnout. 

Does it ever happen to you that you check your account and there is so much money you just decide to fly to Bali? No? Never happened to me either and that is why I went with my dad and did not even complain.
If you come from the Czech Republic, it is quite logical, that journey to Bali won't remind of Sunday visit to grandma's so you need to get mentally ready for spending 26 hours literally everywhere in the world. For me personally, the flight is as important as the rest of the holidays. For most people it is suffering they need to withstand. Me? As soon as I buy my tickets I don't think about what to pack and which sights to visit first, I contemplate about how many free films I can binge-watch, how many luxury perfumes is acceptable to spray yourself with and what do I eat first - tiny bun with tiny butter or tiny noodle pot with tiny prawns.
On your way to Bali you will enjoy a lot of flying. The longest flight took place between Frankfurt and Singapore and lasted for 13 hours. I managed to watch 4 films, the tiny bun got eaten first and the rest of the journey was spent either sleeping or squatting in front of the toilet so that I did not look like somebody suffering from elephantiasis ant the end of it. For one person hell (understand my father, 6'3 tall long-term smoker), for me heaven on the board of Singapore Airlines.
Singapore airport, also called Changi, is definitely worth seeing. Orchid garden, multiple koi ponds, cinema, butterfly garden or world-wide cuisine - that is something you will not find in your back garden. Nor fully automatic train connecting 3 terminals or tropical garden on a single wall since we are talking about it... After that comes just a short flight to Bali and you can let the marathon of sunbathing, swimming and sightseeing commence.


SWIMMING
Pokud si Vaši vysněnou dovolenou představujete na opuštěném ostrově nebo jednoduše někde, kde Vás nebudou otravovat davy turistů, určitě doporučuji sever ostrova. Sbalte si šnorchl a masku a užijte si podvodní život. Na rozdíl od Chorvatska, kde pod vodou uvidíte leda obsah průměrného odpadkového koše a něčí celulitidu, si na Bali prohlédnete korály v černém lávovém písku (celý ostrov je sopečného původu) a značné množství živočištva. 
Pokud jste opravdu velcí fandové podmořského života, vřele doporučuji se plácnout přes kapsu a zkusit potápění. Já na Bali dokonce složila základní potápěčské zkoušky a získala tak potápěčskou licenci do 18 metrů. Kurz trval 3 dny a skládal se z teorie, procvičování dovedností bazénu a následné praxe v otevřené vodě. Naučíte se spoustu zajímavých věcí o vodních proudech, výstroji, ale i rizicích potápění a jak se chovat ve stresových situacích. Jednu takovou situaci jsem si vyzkoušela na vlastní kůži, když mi v hloubce 21 metrů začalo téct do masky, vdechla jsem vodu a začala se prostě a jednoduše topit. Kvůli hrozbě dekompresní nemoci se ale člověk nemůže z velké hloubky vynořit, jak se mu zachce a tak mi nezbylo nic jiného, než nepanikařit a zkusit se rozdýchat. Stačilo se jen uklidnit a ponor dokončit. Od instruktorů jsem dostala pochvalu, ale moje plíce to neobměkčilo a do večera se mnou nekamarádily. Tímhle příběhem nechci ale nikoho odradit, potápění určitě není pro každého, ale pokud udržíte chladnou hlavu, odměnou Vám budou dvoumetrové manty plavoucí na dosah ruky, želvy nebo proplouvání vrakem lodi, při kterém Vám v hlavě zaručeně bude znít soundtrack z Titaniku. Maličký a klidný resort Relax Bali, který nám tohle všechno umožnil, vřele doporučuji!

Should your ideal holiday take place on a deserted island, I would strongly recommend the north of the island. Don't forget to pack a snorkel and a mask as the see life is amazing. Unlike to Croatia, where all you might see under the water is the contents of an average bin and somebody's cellulite, in Bali you can enjoy lovely coral reefs in black sand (the whole island is of volcanic origin) and spectacular sea life.
If you are a true fan of the sea and its vermin, scuba diving is strongly recommended. It is not the cheapest, but I managed to get my scuba diving licence in Bali. The whole course takes place over 3 days and consisted of theory, skills training in the pool and practical part in the open water. You will learn interesting facts not only about sea currents, equipment, but also about risks of scuba diving and how to behave in critical situations. I went through one of those myself and it was not fun. My mask was leaking and loads of water went up my nose in the depth of 21 meters. There was nothing I could do other than stay on the bottom and try to calm down as you cannot emerge quickly from 21 meters without risking decompression sickness. My instructor complimented me on not panicking, but my lungs did not care about compliments and refused to talk to me for the rest of the day. This story is not meant to scare you, scuba diving is not for everybody, but as long as you stay calm, you will be greatly rewarded. Huge manta rays swimming within hand’s reach, turtles or a rummage through an old ship wreck, during which you will definitely hear the Titanic soundtrack in your head.


TOURS
Pokud si na dobrodružství pod vodou netroufáte, není třeba zoufat. Bali toho nabízí víc než dost i na souši. Sbalte si pohorky (nebo aspoň tenisky, jedincům v žabkách jsem měla chuť dát po čuni) a vyrazte se podívat na východ slunce z vrcholu aktivní sopky. Zní to trochu bláznivě, ale stojí to za vstávání ve 2 ráno a dvouhodinový offroad na úpatí sopky a následný dvouhodinový výstup až ke kráteru. Průvodci Vám rozdají čelovky a jako konvoj pitoreskních permoníčků se vydáte pomalu nahoru. A řeknu Vám, když to zvládla ta ne zrovna nejštíhlejší paní, zvládnete to taky. Sopka jménem Batur měřící 1717m nám poskytla nádherný výhled na vycházející slunce a ještě nám pak uvařila v horké páře vajíčka ke snídani, co víc chtít od 29 300 let starého vulkánu. Po náročném výstupu jsme si ještě užili relaxaci v horkých pramenech v nedalekých lázních a oběd v restauraci s výhledem hodným Jurského Parku. V takových chvílích si člověk říká, proč se nenarodil o 6 časových pásem dál…

If underwater adventures are not your thing, do not despair. Bali has loads to offer on the dry land as well. Make sure you pack your hiking shoes (or at least trainers, people in flip-flops made my blood pressure shoot up) and get your bottom up an active volcano to see the sunrise. It sounds a bit crazy, but it is worth the 2 am wake up call, 2 hours of off-road driving and 2 hour hike all the way to the crater. Your guides provide you with head-torches and a rather picturesque convoy can start the ascent. And let me tell you, if that not-really-slim lady could do it, you can do it too! The volcano called Batur (1717 m) was a great host; it offered us a great view and also cooked a delicious breakfast in the form of eggs cooked in hot volcanic steam. What more could you ask from a 29 300 years old volcano. After the demanding ascent we also enjoyed relaxing bath in local volcanic spa and a lunch in a restaurant with view worth Jurassic Park. In these moments one wonders why he was born 6 time zones away.

Batur volcano

Sunrise from the Batur

Breakfast from the vulcano
Pokud noční výšlap na sopku vyšší než Sněžka není Váš šálek kávy, vypravte se k vodopádům Jaga Raga, tam Vám kávu uvaří cibetkovou, s příchutí zázvoru nebo třeba šafránovou. Proti gustu žádný dišputát. A pokud jste si vždycky chtěli zahrát na modela/modelku z reklamy na luxusní parfém a nechat se omývat uprostřed džungle vodou padající z 20 metrů, určitě se Vám tu bude líbit. Cestou k vodopádu Vám sošný průvodce v kulichu (neptejte se, vážně měl ve 33 stupních kulicha) ukáže kde a jak roste vanilka, ze soukromého kakaovníku Vám i přes hrozbu průšvihu u šéfa utrhne plod a dá ochutnat kakaové boby a u posvátného stromu za Vás obětuje sušenku, aby se Vám náhodou něco nestalo. Jednu sušenku jsem dostala i já, a protože byla moc dobrá, cítila jsem se po zbytek výletu vskutku bezpečně. Vrcholem výletu je pak to, že se pod vodopádem skutečně můžete vykoupat. Připravte se ale na menší vodní smršť, voda padající z takové výšky má neskutečnou sílu a tak máte pocit, že jste se ocitli v Twisteru. Jaga Raga jsou z nepochopitelných důvodů relativně neznámé turistům, ale o to krásnější, protože si můžete užít divokou přírodu, aniž by Vám někdo šlapal po hlavě nebo lezl do záběru.

Night time mountain climbing is not for everybody, so you might rather opt for a day-time trip to Jaga Raga waterfalls. Have you ever dreamt of being a model in an ad for luxury perfume and letting fresh water falling from the height of 20 metres flow over your body? If yes, this place is made for you. On your short hike to the waterfalls the local guide in woolly hat (don't even ask, it was 33 bloody degrees Celsius) will show you wild growing vanilla, offer you a cocoa bean even though the cocoa tree is private and will sacrifice a biscuit to a holy tree to make sure you finish your trip safely. He gave me one of those biscuit and because they were tasty I felt truly safe. Get ready for a proper gale though; you would not believe how much wind the waterfall can create. For some reason, Jaga Raga is not tourists-heavy which makes the whole trip even better. You can enjoy this wild tropical paradise without people standing on your head or ruining your pictures with bits of their body.

Jaga Raga waterfalls

Rainbow
Pro ty z Vás, kteří na dovolené společnost jiných dovolenkářů ocení a rádi si popovídáte s baťůžkáři, kteří mají po ruce spoustu dobrodružných příběhů, je ideální jih. Před odjezdem domů jsme strávili 2 noci v Kutě, kde se také nachází letiště. Tady už se indonéský kolorit trochu vytrácí, ve městě najdete McDonalds, KFC a podobně. Na městské pláži uslyšíte nejčastěji australský přízvuk, pro Australany je Bali oblíbená prázdninová destinace. Ještě aby ne, když je od tohoto ostrova dělí pouze tříhodinový let a za své peníze si užijí hodně legrace (rozumějte piva).

To those of you, who on the other hand enjoy fellow travellers, I would recommend the south part of the island. Before leaving home we have spent 2 nights in Kuta where you can also find the airport. Around these parts local culture is starting to disappear as all you meet is McDonald's, KFC or Starbucks. On the city beach you might feel like you have actually landed in Australia. Bali is their favourite holiday destination and no wonder, it takes only 3 hours flight and not that much money at all to enjoy themselves (understand buy a lot of beer and sit in the sun or surf).

Kuta beach
Nedaleko Bali se nachází souostroví Malé Sund a na několika dalších ostrovech se nachází národní park Komodo. Hlavními celebritami na těchto ostrovech nejsou Brad a Angelina na dovolené, ale neskutečně velicí komodští varani. Na tyto líné zabijáky se můžete v národním parku podívat opravdu zblízka. Po pokusu nahnat pár exemplářů v divoké přírodě vsadil náš průvodce na jistotu a zavedl nás ke kuchyni. Pod ní spali vychytralí varani a čekali na zbytky od oběda. Skutečně exotická varianta vašeho pejska, co se Vám doma motá v kuchyni schválně pod nohama, aby si zaručil něco z Vaší porce.

Bali is one of the islands that create the Lesser Sunda archipelago and on a couple of the other islands you can find the Komodo national park. The main celebrities of these islands are not Bred and Angelina on their family holiday, but the famous Komodo dragons. You can observe these lazy huge lizards really up close. After a failed attempt to find these beasts in wild nature, our guide went for a fail proof option and showed us a few lovely specimen hanging out just underneath the kitchen. They really reminded me of our family dog, who gets under your feet while you cooking so that you dropped something.


Poslední odstavec si vyžaduje povinné shrnutí a tak jen řeknu: Jeďte, jeďte, jeďte! Na Bali si každý najde to své, ať jste potápěči, opalovači, potřebujete se urelaxovat k smrti nebo si užít divokou přírodu a starobylou kulturu, nebudete zklamaní. Určitě nezapomeňte prozkoumat okolí, nebojte se vystrčit nos z hotelu. Místní lidé Vám ochotně pomůžou, popovídají si a pohled na život obyčejných lidí v Indonésii Vám dodá novou perspektivu. Nenechte si ujít velké množství klášterů a určitě si zkuste zatancovat některý z lokálních tanců, ano, vážně se při něm valí oči jako při zácpě. Já osobně tak vypadám, i když se snažím o tango nebo breakdance, takže ideální situace.

Last paragraph is asking for some sort of conclusion so let me just say: Go, go, go! Whatever you like to do, Bali can offer it. If you are a diver, a sun-bather, you need to relax yourself to death or enjoy wonderful wild nature and ancient culture, you won't be disappointed. Don't forget to discover outside your hotel, local people are nice and very willing to help you. Make
sure you see how ordinary people of Indonesia live as it will provide you with new perspectives. See as many monasteries as you can a try Indonesian traditional dance. And yes, you really need to roll your eyes like that. You might look a bit constipated, but I look like that while dancing anyway, so ideal situation!









1 komentářů:

  1. Krásné fotky. Tak tvá kamarádka si to musela báječně užít.

    http://missalexy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat