Shopping in Primark

Primark je původně irský řetězec. V dnešní době tento obchod najdete mimo Velkou Británii i v Rakousku, Francii, Nizozemsku, Portugalsku, Německu, Belgii, Španělsku a Irsku. Obchod je populární hlavně pro své extrémně nízké ceny. Na oficiálních stránkách řetězce, se dočtete, že tyto nízké ceny jsou způsobeny tím, že obchod nevydává téměř žádné peníze za reklamu, drží své režijní náklady na minimu a vyrábí oblečení tím nejvíce efektivním způsobem. Často jsou slyšet ale i názory, že Primark těchto nízkých cen dosahuje hlavně vykořisťováním svých pracovníků v rozvojových zemích. Samotný řetězec se proti těmto nařčením horlivě brání a často provádí nejrůznější šetření, aby dokázal opak. Tak či tak, pravdou je, že za nákupy do Primarku se vám vyplatí jet ať už do Vídně nebo do Berlína. Skvělou zprávou je, že 20. listopadu se otevřela nová pobočka v Drážďanech, což je od Prahy jen hodinu a půl autem!

Primark originally comes from Ireland, but nowadays you can find it also in Great Britain, Austria, France, Netherlands, Portugal, Germany, Belgium and Spain. This shop is very popular for its low prices. At official websites is written their low prices are caused by no expenses for ad campaigns, keeping their overheads low and designing their clothes efficiently. You can hear quite often Primark reaches their prices mainly by exploiting of workers, but Primark fight against these statemenst quite hard. Anyway the truth is I love shopping here. Unfortunatelly we do not have any Primark in the Czech Republic, but I have been in Vienna (Austria) twice and since November there is a new Primark in Dresden (Germany) that is only one and half hour by car from Prague.




Ve vídeňském Primarku jsem byla 2x. Cesta autem z Prahy je opravdu jednoduchá. Vyrazíte po D1,  v Brně odbočíte na Vídeň, pak jedete pořád rovně a těsně před Vídní sjedete na sjezdu č. 1 a jste v G3 Shopping resort Gerasdorf, kde se Primark nachází. Pokud se rozhodnete jet z centra Vídně městskou dopravou, tak můžete využít autobus zdarma, který jede ze zastávky Florisdorf. Nevýhodou při cestě autem je, že si musíte koupit dálniční známku za 8 eur, i přesto, že po dálnici pojedete zhruba 10 minut. I s tou cenou za benzín a známku se však pořád výlet za nákupy do Primarku vyplatí. Nově mám za sebou také zážitek z Primarku v Londýně a Brightonu. Vídeň se s těmi britskými pobočkami nedá srovnávat. Obchod se zde nachází pouze v jednom patře, zatímco v Londýně na Oxford street máte patra hned 4 a výběr zboží je tedy nesrovnatelný. Pokud chcete ale jet čistě za nákupy, tak zatímco výlet do Vídně se vám vyplatí, o Londýně se totéž říct bohužel nedá.

I was in Vienna twice with my friends. Firt time we went by bus and second time by car. I prefere driving and the journey from Prague is very easy. I think it has no sense to describe the route in English for you as I do not expect anyone from English speaking countries is going to do so. But if yes, do not hesitate, write me into the comment section and I will describe it for you. If you decide to go by public transport from Vienna you can use a bus for free that goes from the bus stop called Florisdorf. Las month I also visited Primark in London and Brighton. It has no sense to compare Vienna's shop to the English ones as the selection is worse. 

Source
Co se týče kvality oblečení, tak to je ošemetná otázka. Jestli jste zvyklí nakupovat v drahých značkových obchodech, tak tenhle článek přínosem nejspíš nebude, ale vám ostatním můžu říct, že kvalita se dá srovnat s obyčejnými řetězci jako je H&M, New Yorker, C&A, Bershka atd. Je to samozřejmě o štěstí. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že kabelky a boty jsou skvělé. Kabelku nosím už rok prakticky denně a vůbec na ní není vidět žádné opotřebení. To samé s botami. Sandále jsem nosila celé léto a stále jsou jako nové. S rádoby converse je to podobné (ty mám už dokonce 3 roky)! Horší zkušenost mám s džínami. Strašně pouští barvu. Měla jsem je na sobě asi 2x a pak jsem to vzdala, protože jsem vždycky skočila jako kominík. Naopak moje kamarádky si jejich džíny pochvalují, takže asi záleží na štěstí. Určitě mohu doporučit i doplňky. Velké náhrdelníky, za které například v Zaře dáte kolem tisícovky, seženete v Primarku do 10 eur. Nicméně je nutno počítat s tím, že v Primarku neděláte nákupy na několik let, ale spíš na pár (jednu) sezón. Ale jak jsem již zmínila výše, některé věci mi drží až překvapivě dlouho. Moc hezká je i home sekce, která ovšem bohužel ve Vídni není moc velká, tak snad to bude v Drážďanech lepší. 

If you are used to buy clothes in a high end shops this post is not for you, but to the others I have to say the quality of Primark clothes is comparable to the chains like H&M, New Yorker, C&A, Bershka etc. From my own experience I can say the bags and shoes are totally fine. I wear my bag almost every day and it still looks great. With shoes it is the same. I wore them the whole summer and they still look like a new. On the other hand I cannot recommend trousers. I wore it two times and I had to throw it away, because it ran colours so much! But I love Primark accessorize. Statement necklaces that cost 50 euro in Zara cost around 10 euro in Primark. Nevertheless take on your mind you are doing a purchase for one or two seasons, not for decades.

Christmas clothes in Brigton
Ceny si samozřejmě nepamatuji přesně, takže něco bude spíš odhad jen pro vaši orientaci. Spodní prádlo 3 eura, doplňky do vlasů 1-3 eura, svíčky 3 eura, šperky 5-10 eur, kabelky 5-10 eur (záleží na velikosti), tílka 3-5 eur, svetry, šaty, kalhoty 10-20 eur. Já osobně v Primarku nejraději nakupuji svíčky, doplňky, kabelky a boty.

I don't remember the exact price of everything, so take this only for orientation. Underwear 3 euro, hair accessorize 1-3 euro, candles 3 euro, jewlery 5-10 euro, handbags 5-10 euro (according to a size), vest 3-5 euro, sweater, dress, trousers 10-20 euro. I personally love the most candles, accessorizes, handbags and shoes.


All of these costed only 55 euro!

0 komentářů:

Okomentovat