3 dny v Berlíně - aneb město, které vůbec není potřeba vidět

Na první prodloužený květnový víkend jsme se vydali s kamarády do Berlína. Já i Zdeněk jsme v Berlíně už kdysi dávno byli, ale když mi psala kamarádka, jestli nechceme jet s nimi, tak jsem samozřejmě nemohla odmítnout, protože výlety ty já nikdy neodmítám :)


Bydlení jsme si našli přes airbnb, které je v Berlíně údajně zakázané. Nevím, jaká je realita, nicméně nám to zafungovalo. Bydleli jsme ve čtvrti Neukölln, která prý patří mezi no go zóny. Nevím, jestli bych čtvrť nazvala jako no go, ale jisté nepříjemné pocity v nás chvílemi vyvolávala. Přijeli jsme kolem 5 hodiny večerní, takže než jsme se ubytovali a vyrazili do ulic, byl už skoro večer. Nejdřív jsme se trochu chtěli projít po okolí a pak se někde najíst, ale po pár metrech, kdy jsme potkávali nejrůznější zevláky, dealery drog a slyšeli jsme jeden výstřel, jsme raději prchli do metra, kterým jsme se nechali odvést do centra. Jaká byla naše radost, když přímo uprostřed vagónu bylo hovno. První dojem z Berlína byl teda vážně dokonalý :D


Z metra jsme vystoupili v ulici Unter den Linden, kterou jsme došli až k Brandenburské bráně a následně k Říšskému sněmu. V těchto místech je Berlín o poznání hezčí a čistější než v Malém Istanbulu, jak se naší čtvrti Neukölln přezdívá. Přezdívka Malý Istanbul je dost přilnavá, neboť Němce jsme v ulicích nepotkali prakticky žádné. Každá druhá budova v sobě také ukrývá obchod s kebabem, který jsem tedy dle četnosti výskytu zařadila na typické berlínské jídlo. Je to výborná a hlavně levná varianta jak se najíst. Trochu horší zkušenost jsme měli s restaurací Maredo, která se nacházela právě v ulici Unter den Linden. Tahle restaurace je totiž typická hlavně extrémně dlouhým čekáním a to úplně na všechno! Jak na jídelníček, tak na pití, jídlo i placení. Šli jsme tam na večeři, takže bych to asi dokázala ustát, nicméně jídlo se řadilo spíš do průměrné kategorie a ceny spíše do kategorie nadprůměrné. Dýško jsme žádné nedali a to ani poté, co si o něj číšník řekl. Když jsme se mu snažili vysvětlit, že jsme nebyli spokojeni a dát dýško není žádná naše povinnost, tak to nedokázal pochopit a zuřivě nám vysvětloval, že tady nejsme v McDonaldu, takže je snad jasné, že na jídlo budeme čekat. Jedno velké no go tedy patří hlavně restauraci Maredo.




Druhý den jsme se rozhodli metru raději vyhnout a vydali se objevovat město na kolech. Zde přišla trochu zapeklitá chvilka, neboť Berlín nabízí hned několik značek kol, ale rozhodně nepočítejte s tím, že všechny aplikace budou fungovat na všech telefonech. Nakonec na iPhonech nejlíp fungovala aplikace Mobike a na Androidu nejlépe aplikace Byke, která byla levnější a kolo mělo narozdíl od Mobiků přehazovačku. Když jsme tedy překonali počáteční technické potíže, podařilo se nám s kolem najet 30 km a vidět tak docela velkou část města. Asi úplným highlightem výletu bylo Cafe am Neuen See, což je venkovní restaurace, která se nachází u jezírka poblíž Zoologické zahrady. V restauraci jsme strávili popíjením celé odpoledne. K dispozici jsou zde za 6 eur na půjčení i lodičky, čehož jsme také využili. 











Poslední den jsme chtěli začít brunchem, což se ukázalo trochu jako problém, neboť byl státní svátek a spousta míst byla zavřená. Nakonec jsme objevili bistro Dots, které bylo na můj vkus trošku předražené, ale asi to bylo tím, že vše měli organic, bio, home-made, jak uváděli na jídelním lístku. Objednali jsme si Eggs florentine a míchaná vajíčka se slaninou, která byla vynikající. Eggs florentine mě zase tolik neoslovila, ale asi to bylo tím, že jsem měla trochu jinou představu. Jako dezert jsme si dali pudinkovo-malinový dortík, který byl výborný. Jinak všechny talíře u okolních stolů vypadaly krásně, takže za návštěvu toto místo určitě stojí.



Naše poslední zastávka byla v East side galery, kde jsou dochovány zbytky berlínské zdi. 




V Berlíně jsem byla podruhé a potřetí už sem jet určitě nechci. Město se mi samo o sobě příliš nelíbí, na spoustu místech je velký nepořádek a špína a ani co se týká památek zde není nic, co by mě nadchlo. Většinou mám ze všech měst pocit, že se tam ještě musím vrátit a vidět i další věci, které jsem za krátkou návštěvu nestihla. Ohledně Berlína takový pocit určitě nemám a k víkendovým výletům má Evropa určitě mnoho krásnějších míst.



0 komentářů:

Okomentovat