Maldives, Holiday island - heaven on Earth

Maledivy jsou to nejnádhernější místo, jaké jsem kdy navštívila a věřím tomu, že na světě existuje už jenom málo míst, která by se mohla této nádheře rovnat.


Naše cesta začala na pražském letišti. Letěli jsme nejprve do Istanbulu (2 hod 30 min), kde nás čekal 3 hodinový přestup a následně do hlavního města Malediv - Male (8 hod 10 min). Oba lety byly se společností Turkish airlines. Úroveň jejich služeb je poměrně vysoká. Na úvod jsme dostali balíček, který obsahoval bačkůrky, ponožky, kartáček, balzám na rty, spící masku a špunty do uší. Během letu nám pak letušky neustále chodily doplňovat pitný režim a jídla jsme na 8 hodinovém letu dostaly hned dvě. Obě dvě bych zařadila mezi ty lepší, co vás mohou v letadle potkat. Hodně překvapená jsem byla i z toho, že tv obrazovky byly nejen na cestě z Istanbulu do Male, ale i na krátké cestě z Prahy do Istanbulu. Leteckou společnost bych tedy hodnotila velice kladně. Celou dobu jsme počítaly s tím, že z Male na náš ostrůvek poletíme hydroplánem, jako před 7 lety, když jsme na Maledivách byly poprvé. Jaké bylo naše překvapení, když jsme se dozvěděly, že v roce 2011 Maledivci založili leteckou společnost Fly me, která létá mezi jednotlivými místními ostrovy. Musím říct, že nejprve mě to trochu vyděsilo, neboť co se týče letecké přepravy, jsem docela nedůvěřivý a vybíravý člověk. Před odletem mě ale naštěstí uklidnil google, ze kterého jsem vyčetla, že za těch 6 let fungování neměla společnost Fly me jedinou nehodu. Nakonec byl let celkem pohodový a trval jen 20 minut. Přistáli jsme na místním ostrově Maamingili, ze kterého nás loď převezla na ostrov Dhiffushi, na kterém se nacházel náš resort Holiday island.





Maledivy se skládají asi z 1000 ostrovů, z nichž obydlených je kolem 200. Ostrovy se dělí buď na local, na kterých bydlí místní lidé nebo na resorts, na kterých jsou pouze resorty pro turisty, ale místního člověka zde, krom personálu, nepotkáte. Obvykle to funguje tak, že na každém ostrově je vystavěn pouze jeden resort, který má menší část vyhrazenou právě pro personál, který na ostrově zůstává, pokud zrovna nemá days off. Největším městem Malediv je hlavní město Male, které má kolem 100.000 obyvatel a rozlohou je velké zhruba 1x1,5 km. K velké škodě se Maledivy začínají pomalu potápět, neboť nejvýše položený bod na celém území leží pouhé 2m nad mořem. Vláda tedy už začala hledat místo, které by mohla pro své obyvatele koupit a přestěhovat je tam. V úvahu prozatím připadá Indie, Srí Lanka nebo Austrálie.

Náš resort se nacházel v jižní části Malediv. Kolem celého ostrova jsou vystavěny jednotlivé bungalovy, které od pláže odděluje menší džungle, plná palem a keřů. Nicméně z domečku na pláž je to asi 10 kroků. Pláže jsou zářivě bílé a moře průzračně modré a plné žraloků. Každý večer v 9 hodin se na mole konalo krmení žraloků, kterým místní chlápek házel z mola syrové ryby. Když krmení skončilo, žraloci si zase odpluli. Každý se mě ptá, jestli jsme se pak nebáli v moři koupat. Odpověď zní - ano, báli! Já osobně bych se neodvážila plavat nikam daleko, takže jsem se většinu času držela jen podél pláže. Žraloci prý připlouvají až večer, takže je hodně nebezpečné chodit do vody po setmění. Hrozí i nebezpečí, že nějaký žralok připluje přes den při přílivu. Během odlivu by ale velký žralok připlout neměl. Zato je pobřeží plné mini žraloků, kterým nevadí ani odliv. Těch ale není třeba se bát, protože jsou hodně plaší. Kolikrát jsem za nima lítala jako blázen, abych ulovila co nejlepší fotku, ale vždy když jsem se přiblížila, tak baby žralok rychle uplaval.






Šnorchlování je na Holiday islandu celkem hezké, ale třeba Egyptu se nevyrovná. Pokud na Maledivách chcete šnorchlovat, musíte se vydat na nějaký potápěčský výlet. Co se týče výletů, tak dopředu říkám, že podle mého názoru Maledivy nejsou země určená k cestování. Na local ostrůvek se jen tak nedostanete, protože resort, ve kterém bydlíte vás nenechá nikam odjet bez jejich vědomí = bez toho, aniž byste jim zaplatili nějakou šílenou sumu. Maledivy jsou extrémně drahé. Každý výlet pořádaný hotelem se pohybuje od 80 dolarů a výš. Navíc 99% výletů se týká plavby lodí, šnorchlování, pozorování delfínů, žraloků apod. Turista je na Maledivách prostě turistou, tudíž není možné, aby se jen tak někam vydal po vlastní ose, v případě, že bydlí v resortu. Údajně se dnes už dá sehnat i nějaké bydlení u místních, nicméně Maledivy jsou velice přísně muslimská země, takže na místním ostrově neexistuje aby muž bydlel v pokoji s nesezdanou ženou, aby žena chodila po pláži v plavkách, pil se alkohol apod. Když bych to měla shrnout, tak na objevování a cestování jsou vhodnější a hlavně finančně příznivější jiné Asijské země. Maledivy jsou hlavně o totálním relaxu, nádherné přírodě, popíjení drinků a nekonečné pohodě :)





Co se týče jídla, tak my jsme měly all inclusive, což bych jedině doporučila. V resortu nejsou žádné další restaurace, které byste mohli zkoušet a navíc znovu platí, že ceny jsou šílené. My jsme měly v rámci all inclusive 4x denně jídlo + neomezeně pití. Každý večer jsme posedávaly u moře a popíjely drinky. Na konci večera nám číšník vždy přinesl účtenku na které byl souhrn toho, co jsme vypily a musely jsme mu to podepsat. Vždy bylo na účtence kolem 100 dolarů, takže pokud bychom neměly all inclusive, tak jsme spočetly, že bychom jen na drinkách utratily kolem 20 tisíc :D Takže pokud rádi večer popíjíte a přes den rádi jíte, tak se all inclusive maximálně vyplatí. Na Holiday islandu navíc vařili naprosto výborně a vždy byl obrovitánský výběr.





Dalším velkým highlightem tohoto resortu je Spa. V recepci naleznete seznam procedur, na které je možné se objednat a pak už si jen užíváte nekonečný relax při šumění vln a prozpěvování ptáčků. Máma byla hned druhý den na kokosovém peelingu, který trval 20 minut a byla z něj naprosto nadšená. Druhý den jsme šly obě společně na tradiční maledivskou masáž, která trvala 45 minut a musím říct, že lepší masáž jsem asi nikdy v životě nezažila.




Červen je na Maledivách obdobím dešťů. My jsme zde byli v období dešťů již podruhé a ani jednou nám to dovolenou nijak nenarušilo. Prší obvykle v noci. Z pláže nás déšť vyhnal jen jednou. Rozhodně se ale nejedná o žádný celodenní liják. Během 15 minut je zas azuro. Nespornou výhodou dešťového období na Maledivách jsou velice příznivé ceny zájezdů oproti zbytku roku a pak také to, že je zde poměrně málo hostů. Z fotek to může vypadat, jakože jsme na ostrově byli úplně sami, což není tak úplně pravda. V restauraci jsme se potkávaly se spoustou lidí, ovšem kde byli tito lidé během dne mi zůstává záhadou. Jelikož jsme na ostrov dorazily v poslední den Ramadánu, hned den po nás přijelo spoustu Maledivských rodin, které přijely na ostrov slavit Eid, což je muslimský svátek, který následuje po přerušení půstu a trvá tři dny. Je tedy možné, že tyto rodiny celé dny jen jedly a pily a proto jsme je vídaly jen v restauraci, ale na pláži ne. Evropanů bylo v hotelu poměrně málo.

















Každému, kdo uvažuje o návštěvě Malediv bych toto místo rozhodně doporučila. Já sama se doufám vrátím co nejdříve!

5 komentářů:

  1. Wow, naprosto nádherný fotky! :) Maledivy vžycky byly můj sen, do doby než jsem zjistila, že člověk právě většinu času tráví v resportu. Což mě momentálně naprosto nebaví, ale třeba někdy v budoucnu, na důchod :)

    Zápisky z cest a života v Anglii ⇨ Diary of M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, že to není dovolená úplně pro každého. Já jsem naštěstí člověk, který si užije úplně jakýkoliv druh dovolené, takže pro mě to byl ráj :) Každopádně na ten důchod si tam určitě zajeď! :D

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak návštěvu místního ostrova vám vážně závidím! :) A na jakém atolu jste byli? U nás fakt všechny ty výlety na local islands byly šíleně předražený.. :-/

      Vymazat
  3. Awesome Post!!! For the perfect island getaway there is no place like Boracay! Find the cheapest hotel rates, promos, and activities with Viaje Royale! Bringing you the best deals and the most affordable prices since 2009.

    OdpovědětVymazat