Thailand - Ko Samui (part III.)

Na Ko Samui jsme se z Bangkoku přesouvali letecky. Jde to i lodí nebo autobusem, ale letadlo je letadlo. Letenky jsme koupili asi za 1500 Kč včetně velkého zavazadla u společnosti Air Asia, která je hodnocená jako nejlepší nízkonákladová společnost na světě. Zajímavé bylo, že i přesto, že už bylo po státním smutku, tak měla stále celá posádka černé stužky kolem ruky a před vzletem zazněla vzpomínka na krále a sdělení, že navždy zůstane v srdcích thajců. Samotný let trval asi hodinu a půl. Po přistání nás čekala ještě asi hodinová cesta do přístavu a poté další hodinová cesta trajektem. Veškeré spoje byly již zahrnuté v ceně letenky.


MAE NAM
Na ostrov jsme dorazili až za tmy. Přivítání na hotelu bylo velice milé. Byli jsme usazeni v recepci s welcome drinkem a studenými ručníky na osvěžení. Po vyplnění pár formulářů jsme byli zavedeni do pokoje, kde byla zapálená aromalampička, což nás nadchlo snad ze všeho nejvíc :D Náš hotel se nacházel na severu ostrova na pláži Mae Nam. Tato pláž je hodně opuštěná a udržovaná je jen před hotely, jinak je to trochu divočina. Musím se přiznat, že první den jsem z té lokality byla trochu rozladěná a moc se mi nelíbilo, jaká je všude kolem nás pustina. Postupem času jsem ale ocenila, že jsme celou pláž měli jen sami pro sebe a když jsme zatoužili po zábavě, vydali jsme se do nějaké rušnější lokality. Jednou z věcí, kvůli které se ale vyplatí si do Mae Namu dojet je restaurace Feel Travel Samui. Majitelem je Němec, který v restauraci obsluhuje a jeho Thajská žena v restauraci vaří. S klidným svědomím můžu říct, že lepší jídlo jsme v Thajsku neměli. Z nabídky jsme ochutnali krevety v tempuře, kuřecí kousky s kešu a red curry. Všechno bylo opravdu vynikající, což jistě dokazuje i fakt, že tahle restaurace je na Tripadvisoru hodnocena jako 3. nejlepší místo v lokalitě. Ceny jsou úplně lidové a všechny pokrmy se pohybují mezi 100-200,- Kč.





CHAWENG
Tuto oblast jsem si oblíbila z celého ostrova nejvíce a pokud bych jela na Ko Samui znovu, bylo by to právě sem. Taxi nás vždy vyhodilo před nákupním centrem, uvnitř kterého najdete spoustu krásných obchodů, jak s asijskými, tak i evropskými značkami. Mnohem zajímavější je však trh, který se před obchodním domem koná každou středu. Koupit si zde můžete nudle, masové špízy, sushi, ovoce, ovocné smoothies, sladkosti, zmrzlinu, kokosy a mnoho dalších věcí, vše za extra nízké ceny. Dále se na trhu dá sehnat i spoustu suvenýrů. Ve městě se pak nachází mnoho obchodů, barů a restaurací. Pláž v Chawengu je krásná, i když o dost víc lidnatá než v Mae Namu. Vybrané dny v týdnu se na pláži koná velká párty. Všude po pláži jsou rozložená lehátka a stolečky a uprostřed toho všeho je velké podium, ze kterého hraje DJ. Mezi lidmi také neustále chodí prodejci se všelijakými cetkami, květinovými věnci a leguány, které nám pořád pokládali na hlavu a nutili nás si je za poplatek vyfotit. Ze začátku jsme všechny slušně odmítali, ovšem s postupujícím časem a vyprazdňující se sklenkou se situace trochu otočila a na konci večera jsem měla nohu ověšenou náramky, na hlavě květinový věnec a v telefonu několik fotek s leguánem. V Chawengu jsme také zažili velký kulinářský zážitek v restauraci The Kitchen. Jídlo zde bylo výborné a navíc nádherně naservírované. Vzhledem k tomu, že se ale na místní poměry jednalo o trochu luxusnější restauraci, tak tomu odpovídaly i ceny.




 


LAMAI
Asi nejznámějším místem na pláži Lamai jsou skalní útvary babka a dědek. My jsme se na tomto místě zastavili při naší skútrové projížďce kolem ostrova a zas tolik nás to neoslnilo. V Lamai jsem si koupila také kokosovou vodu, která mi moc chutnala a jako bonus to navíc byla velmi fotogenická rekvizita.






BOPHUT
Bophut není asi zrovna tím nejvíc turistickým místem, ale i přesto jsme zde byli několikrát. Z našeho hotelu jezdil autobus zdarma do Fishermen's village, která se zde nachází. Podle názvu jsem si představovala nějakou tradiční rybářskou vesničku plnou barevných loděk, ale od pravdy jsem nemohla být dál. Jedná se o poměrně moderní centrum, které je plné drahých barů a restaurací. Jednu levnější jsme ale přeci jen našli. Byl z ní nádherný výhled na moře a koktejly se zde podávaly v ananasu! V Bophutu se nachází i Velký Budha, který byl naší první zastávkou na skútru a určitě je to místo, které stojí za to vidět.








NA MUANG FALLS
Na Muang vodopády se nachází v úplném středu ostrova a vede k nim nádherná cesta palmovou džunglí. My jsme se na toto místo podívali v rámci našeho výletu za slony, který poté pokračoval vyjížďkou v jeepech, kdy jednou ze zastávek byly i vodopády. V pralese, kde se vodopády nachází panuje téměř 100% vlhkost, takže jsme během několika minut byli úplně promočení. Vodopád sice není nijak zvlášť obrovský, ale mě se jeho návštěva líbila, jelikož jsme zase poznali i trochu jinou tvář ostrova.






SECRET BUDHA GARDEN
Magická zahrada se nachází nedaleko vodopádů a za jejím vznikem stojí poměrně zajímavý příběh. Úplně celou ji vlastníma rukama vybudoval jeden z místních farmářů v sedmdesátých letech, který chtěl mít nějaké místo, kde by mohl v klidu a nerušeně odpočívat. Při výstavbě si prý mnoho jeho známých ťukalo na čelo, ovšem dnes je toto místo jedním z nejzajímavějších míst na ostrově a z příjmů za vstupné žije celá farmářova rodina.





1 komentářů: