Thailand - journey, accommodation (Part I)

Včera v noci jsme se vrátili ze skvělý dovolený a celý dnešní den bojujeme z jetlagem a smutkem z toho, že nás čeká návrat zpět do reality. Jsem moc ráda alespoň za to, že se blíží Vánoce a dnešní den jsem se tak mohla trochu rozptýlit zdobením bytu. O celém výletu postupně napíšu několik článků. Ten dnešní bude zaměřený na to, kde jsme v Thajsku pobývali a jak jsme se tam dostali.



CESTA & CESTOVÁNÍ PO THAJSKU
Při výběru letenky jsme hlavně chtěli, aby byl let z Prahy a s maximálně jedním přestupem, na kterém nebudeme příliš dlouho čekat. Tato kritéria splňoval Aeroflot. Letěli jsme tedy z Prahy do Moskvy (2:30 hod) a poté z Moskvy do Bangkoku (8:30 hod, na zpáteční cestě 10:30 hod). V Moskvě jsme na přestup měli hodinu a půl. Všude po internetu se dočtete, že abyste v Moskvě stihli bez problémů přestoupit, je potřeba mít alespoň 50 minut. Z vlastní zkušenosti ovšem mohu říci, že se to dá stihnout i za 10. Na cestě domů z Bangkoku naše letadlo v Moskvě kvůli hustému sněžení nemohlo přistát, tudíž jsme asi hodinu kroužili nad Moskvou a přistávali jsme v okamžiku, kdy se náš gate na let do Prahy uzavíral. Letiště jsme prolítli sprintem, což jak se později ukázalo nebylo úplně nutné, jelikož náš spoj do Prahy měl zpoždění nejprve 20 minut a následně jsme ještě hodinu a půl čekali, než naše letadlo projde rozmrazovací procedurou. Pokud máte možnost volby (do Bangkoku se dá letět i přes slunečné destinace jako Dubaj nebo Katar), let přes Moskvu bych v zimním období určitě nedoporučila. Co se týče společnosti Aeroflot, tak z ní mám poměrně smíšené pocity. Na cestě tam jsme byli naprosto nadšení, jelikož jsme měli tři sedačky sami pro sebe, takže se dalo i hezky natáhnout, televize byly napěchovaný super filmama a když přišla doba jídla, mohli jsme si vybrat z jídelního lístku. Cestou zpátky ovšem televize asi na 10 sedačkách vůbec nefungovala (jednou z těch sedaček jsme byli samozřejmě i my), takže zábava na 10 hodinovém letu se smrskla pouze na sledování mapy s polohou letadla. Také jsme každý dostali místo v letadle úplně jinde, což se nám nakonec podařilo vyřešit, když pán sedící vedle Zdeňka byl tak hodný a vyměnil se se mnou. A poslední věc, která mě celkem zaskočila byl zákaz prodeje alkoholu. To bych zrovna od ruské společnosti nečekala. Třešničkou na dortu ovšem bylo to, že po příjezdu do Prahy jsem na pásu nenašla svůj kufr. Prý zůstal v Moskvě. Nebýt zpáteční cesty, zařadila bych Aeroflot na druhé místo hned za Emirates. Rozbitá televize a žádný alkohol je ovšem řadí až za Deltu, se kterou jsme loni letěli do New Yorku.



Letiště v Moskvě

Letiště v Moskvě

Jídelníček na palubě

Snídaně
Kroužení nad Moskvou
Po příletu do Bangkoku jsme si chytli taxi a nechali se dovést do našeho prvního hotelu, kterým byl Chillax Resort. Taxi je v Bangkoku velice levný a spolehlivý dopravní prostředek. Na ceně se můžete buď dohodnout nebo řidičovi říct ať zapne taxametr. My jsme zkusili oba způsoby, ale s taxametrem cena vycházela trochu výhodněji. Cesta z letiště do centra města trvá asi 40 minut a zaplatili jsme za ni v přepočtu 280 Kč. Po Bangkoku jsme se poté pohybovali pěšky a nebo tuk tukem, který cenově vyjde zhruba nastejno jako taxík. 



V Bangkoku jsme zůstali dva dny a poté jsme se přesunuli na jihovýchodně položený ostrov Ko Samui. Na ostrov se můžete dostat několika způsoby - letecky, lodí nebo po silnici. My jsme zvolili kombinaci všeho, protože tak cesta trvá nejkratší dobu. Všechny úseky cesty jsme si zakoupili u low cost letecké společnosti Air Asia. Ta provozuje lety z bangkockého letiště Don Mueng. Let trval hodinu a z letadla jsme vystoupili na miniaturním letišti, jestli se tomu tak dá vůbec říkat, v Surat Thani, kde jsme přesedli na autobus, který nás dopravil do Donsaku, odkud jsme trajektem dojeli na ostrov Koh Samui. Celá cesta trvala asi pět hodin a stála okolo 1500 Kč, z čehož asi 500 Kč tvořil příplatek za kufr do letadla. 



Na Ko Samui je situace s dopravou trochu odlišná od Bangkoku. Taxi službu zde provozuje pouze jedna firma, která díky tomuto monopolu má ceny poměrně vysoké. Taxíkům jsme se tedy vyhýbali a mnohem raději jsme používali tzv. local taxi, což jsou auta, která mají v zadní části prostor, který připomíná tuk tuk, který jsme znali z Bangkoku. Před 18 hodinou by cena měla být 50 bahtů tedy cca 35 Kč/za osobu a po 18 hodině 100 bahtů, tedy 70 Kč/za osobu. Ceny ovšem nejsou pevně dané a záleží tak na domluvě s řidičem. Za 100 bahtů jsme jezdili skoro vždy s výjimkou asi dvou večerů, kdy jsme se do hotelu vraceli až k ránu, čehož taxikáři samozřejmě využívají a ceny si navyšují. 

Local taxi
Výhled z local taxi
 Na Ko Samui je ale snad nejfrekventovanějším dopravním prostředkem skútr, který jsme si na jeden den za 180 Kč také půjčili. Na ostrově se jezdí po levé straně silnice, což je zpočátku trochu nezvyk, ale vzhledem k tomu, že křižovatek je zde jenom pár, zas takový problém nám to nepůsobilo. Správně by člověk také měl mít mezinárodní řidičský průkaz. My jsme ho pro jistotu měli, ale za celý náš pobyt jsme neviděli jediného policajta, takže předpokládám, že se to dá v pohodě absolvovat i bez řidičáku. 




UBYTOVÁNÍ
Jednou z mnoha skvělých věcí na Thajsku je to, že se zde za rozumné peníze dá sehnat nádherné ubytování. My jsme dohromady bydleli ve třech hotelech. Doporučila bych všechny tři, všema deseti!

Hotel č. 1 - Chillax Resort Bangkok ****
Na tomto místě jsme strávili první dvě noci. Hotel se nachází v trochu divočejší části Bangkoku, pouze 10 minut chůze od velmi rušné a zábavné ulice Khaosan road. Jedna noc nás stála 2200 Kč včetně snídaně. Pokoj byl krásný a rozhodně se jednalo o jeden z nejhezčích hotelů, ve kterém jsem kdy byla ubytovaná. Strop byl podsvícený modrým světlem, což na nás působilo trochu jako v bordelu. Mezi ložnicí a koupelnou/záchodem nebyla vůbec žádná zástěna, krom možnosti zatáhnout závěs, což je docela bizarní a asi ne úplně vhodné pro páry, které spolu nejsou ochotny sdílet veškeré biologické pochody :D Na střeše bazénu se nachází bazén a bar, kde dělají výborné drinky. Co bych ovšem v tomhle hotelu nedoporučila je Pad Thai. Mají ho vyfocené snad na každém plakátě, ale ani trochu nám nechutnalo. Raději si počkejte na Khaosan road, kde je 4x levnější a 100x chutnější.






Hotel č. 2 - Samui Buri Beach Resort Ko Samui ****
Hotel Buri Beach se nachází v severní části ostrova v oblasti Mae Nam. Rozhodně to není žádné párty místo a v okolí hotelu bylo popravdě dost mrtvo. Skoro každý večer jsme tedy vyráželi local taxi do oblastí, kde to žilo víc. Na druhou stranu jsme na pláži byli prakticky sami a rozhodně nehrozí v těchto místech žádné davy turistů. Hotel jsme si ovšem vybrali především kvůli pokoji, ze kterého jsme měli vstup do vlastního bazénu. Pokoj měl kolem 70 metrů čtverečních, takže byl větší než náš byt. Úklid probíhal každý den a navíc vždy kolem 6 večer do pokoje ještě přišel chlapík, který nám zapálil aroma lampičku, doplnil zásobu ledů a na postel položil kvítek orchideje. V ceně jsme měli i snídani, která se podávala v restauraci s výhledem na moře. Nejvíc nadšená jsem byla z toho, že jsem mohla denně snídat sushi. V nabídce byly klasické snídaňové věci jako vajíčka, toasty, croisanty, musli atd. Navíc se zde ovšem dalo najít spoustu podivností, které se mi nezdály zrovna typicky snídaňové, jako například rýže, nudle, různé masové směsi, brambory a podobně. Nejkrásnějším místem v celém hotelu je rozhodně bazén, který má i bazénový bar, kde mají denně mezi 14 - 16 hodinou happy hours na různé koktejly. Pár kroků od bazénu je moře, které bylo některé dny nádherně čisté a některé dny zase plné řas. Vstup do vody je také oproti ostatním plážím na ostrově strmý, takže je moře vhodné pro plavání.













Hotel č. 3 - Novotel Silom Bangkok ****
Po našem pobytu na ostrově jsme se ještě jednou vrátili do Bangkoku, tentokrát však do moderní mrakodrapové čtvrti, která trochu připomínala New York. Pokoj jsme měli v 19 patře a nejvíc nadšená jsem byla z obrovského okna, které bylo přímo vedle postele. Výhled jaký jsme měli před usnutím a po probuzení byl nádherný. Samotný hotel se nám také moc líbil, ale strávili jsme v něm opravdu pouze noc, takže nejvíc nadšená jsem byla z toho okna. Kousek od hotelu se nachází známá noční čtvrt Patpong, o které se určitě více rozepíšu v některém z dalších článků.







13 komentářů:

  1. wow! naprosto suprový článek! taky chci letět do Thajska !! určitě si jej přečtu ještě jednou, než tam pojedu. BEAUTYPUSINKA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thajsko urcite doporucuju,je to krasna zeme.V nasledujicich dnech/tydnech sepisu dalsi clanky,tak snad poslouzi jako zdroj inspirace.

      Vymazat
  2. This looks amazing, I really want to come to Thailand, I have a friend that has a house there and keep inviting me, I have still not made it, unbelievable!
    Have a great week sweetie!
    www.travelera.es

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I cannot believe you did not use this oportunity yet!You have to go.Thailand is such a wonderful country.I believe you would love it :)

      Vymazat
  3. S tím mezinárodním řidičákem je to takový vtipný. Tím jak je to jen kus papíru s fotkou, tak se to kolikrát v zahraničí nelíbí, že to není oficiální dokument :D na Zélandu jsem s ním třeba měla problém - paní nevěřila, že je to řidičák

    Zápisky z cest a života v Anglii ⇨ Secrets of M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne jak pises!Taky jsme se tomu divili,ze by to vubec nekomu mohlo stacit.Nastesti na nej vubec nedoslo,takze dobry :)

      Vymazat
  4. V Thajsku jsem nikdy nebyla a doufám, že se tam podíváme příští rok :) Krásné fotky!
    Ejnets in Lisboa

    OdpovědětVymazat
  5. Your post is awesome. You have shared very valuable information to us. Thank you so much for sharing this.



    holiday

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thank you for a nice comment, I am glad the post was helpful to you.

      Vymazat
  6. Thanks for sharing this amazing blog and the details about holiday really awesome.
    Good work.


    عروض السفر والسياحة,افضل عروض السفر

    OdpovědětVymazat
  7. This blog have a lot of knowledge about journey.we will take necessary information from this article.

    angebote allgäu

    OdpovědětVymazat