Cuba through my mom's eyes vol. 2

Rok se s rokem sešel a opět je tu článek o Kubě očima mojí mámy. Jelikož byla loni z Kuby nadšená, zvolila si toto místo i pro letošní dovolenou. Vše podstatné o návštěvě této země se dočtete v článku zde. V tomto příspěvku se spíše dozvíte, co se oproti loňsku změnilo a také, jestli si máte na cestu zvolit raději Air France nebo švýcarský Edelweis.

Last year you could read a post Cuba through my mom's eyes. She loved Cuba so much so she decided to go here again. You can read everything about the last year's post, but today we will let you know what changed and if you should fly with Air France or Swiss Edelweis.


Letošní cestu s Air France bych hodnotila o něco hůře, než let s Edelweis. Francouzští stevardi nebyli moc příjemní a celou dobu si nás prakticky nevšímali. Občerstvení jsme dostali akorát při startu a pak po 9 hodinách letu, krátce před přistáním. Žádné procházení uličkou s drinky se nekonalo, takže když člověk dostal na něco chuť, musel si pro to sám dojít. Po příletu jsme opět zamířili na Varadero, což je severní část Kuby. Bydlení jsme tentokrát měli zařízené v hotelu Memories Varadero Beach Resort, který se může pyšnit opravdu nádhernou zahradou plnou zeleně, o kterou se personál velice pečlivě stará. S hotelem jsme byli vcelku spokojení, ovšem jedna věc nás poměrně překvapila. S víkendem se do hotelu nahrnulo ohromné množství Kubánců a pokud jsme do restaurace nedorazili přesně v čas, ve který se otevírala, na jídlo jsme mohli zapomenout. Vzhledem k četným změnám, kterými si Kuba za poslední rok prošla, přišlo spoustu lidí k bohatství, kterého se asi nemůžou nabažit. Pohled na čtyřčlennou rodinu ověšenou ohromnými zlatými řetězy nebyl ničím neobvyklým. Každá osoba před sebou měla alespoň 5 talířů, které doslova přetékali jídlem. Samozřejmě snědli ani ne polovinu a většina jídla tak skončila v koši. Na nás už pak zbyla jen suchá rýže. Kubáncům bylo během loňského roku povoleno soukromé podnikání a všude je tak vidět mnoho změn. Na ulici se můžete najíst v soukromé restauraci a silnice už nekřižují jen vozíky tažené koňmi, ale potkáte i opravdu luxusní auta. Kubánci stále ovšem zůstali moc příjemní a sympatičtí. 

In my opinion Air France is worse than Edelweis. French stevards were not very polite and they did not care about us at all. We got some food and drink only after taking off and than after 9 hours before landing. They were not walking through the aisle and if you wanted something to drink you have to go and ask for it. After arrival we went to Varadero, which is in the northern part of Cuba. We were accommodated in Memories Varadero Beach Resort which had such a wonderful green garden. The hotel was quite nice, but we did not like one thing here. When the weekend started so many Cuban people came to the hotel and they literally ate everything. Cuba went through many changes  last year and many people got rich and now they cannot get enaugh of it. It is usual to see the whole family decorated with huge golden necklaces with 5 full plates of meal per one person. They do not eat everything of course so a lot of meal was thrown into the rubbish. I did not like this part of our holiday at all. Cuban people were allowed to start a private bussiness last year so you can see many changes everywhere. There are luxurious cars on the roads, you can eat in a private restaurant, but the people are still very nice and kind.

Pinacolada in a pinapple

Green garden in the Memories Varadero Beach Resort

Way to the beach

Paradise

Místo výletu do Havany jsme se tentokrát vydali na výpravu na jižní karibskou část ostrova. Průvodce nám dělal slovenský pán jménem Boniš, kterého nám doporučila kamarádka, která s ním absolvovala výlet loni. Boniš žije přes léto na Slovensku a na zimu se přesouvá na Kubu, kde bydlí v typickém kubánském víkendovém domku na pláži. Součástí výletu byla také návštěva restaurace, kterou nově můžou kubánské rodiny soukromě provozovat. V restauraci nám moc milá paní naservírovala salát s avokádem, černou rýži, banánové lupínky, kraba, humra a krokodýla. Vše bylo naprosto vynikající, tak jako každé jídlo, které jsme na Kubě ochutnali.

Last year we visisted Havana so this time we went to see the southern part of the island - the Caribbean part. Our guide was a Slovak guy called Boniš, who lives in Slovakia during the summer and moves to Cuba during the winter where he lives in a typical Cuban holiday house on the beach. During this trip we also visited a restaurant where we ate avocado salad, banana chips, crab, lobster and crocodile. Everything was very tasty as every food we ate in Cuba.

Cuban countryside

Banana field

Caribbean part

Cuban holiday houses

Cuban girls

Holiday house near the beach

Beach



2 komentářů:

  1. Krásné fotky - na Kubu se musím vydat co nejdřív, dokud neztratí tu autentičnost :)

    Diary of M

    Hezký den, M.

    OdpovědětVymazat