30 days of healthy lifestyle

Jak už název dnešního článku  napovídá, neděje se mi vůbec nic hezkýho. To jsem si tak žila svůj príma život, chroupala jsem chipsy, když v tom mi přišla zpráva od kamarádky, že od 1.března začíná měsíc zdravé stravy a každodenního cvičení a že já jdu do toho s ní. Za normálních okolností bych po této zprávě asi naše přátelství ukončila, ale jelikož jsem za poslední rok v důsledku válení se doma mezi učením přibrala téměř 10 kg, rozhodla jsem se do toho jít s ní. Za svůj život už jsem si touhle fází "jím zdravě a cvičím" prošla mnohokrát, ale musím přiznat, že až tentokrát to beru opravdu vážně. Rozhodla jsem se tedy o svoji zkušenost podělit a třeba tím někoho i inspirovat.

Můj jídelníček zaznamenal radikální změnu. Zmizelo z něj veškeré normální pečivo, máslo, pomazánky, sýry, pizzy, chipsy, fastfoody, alkohol, sladký pití a všechny další skvělý věci. Naopak se v něm nyní hojně vyskytuje avokádo, ryby, tuny zeleniny, ovoce a i pár pro mě dosud úplně nových potravin jako je například kus kus, červená čočka, cottage nebo celozrnné těstoviny. Aby to nebylo zas takový utrpení, tak jsme si povolily jeden cheat day týdně, což je den, kdy nemusíme jíst jen stravu pro králíky, ale můžeme se nacpat čímkoliv. Aby se mi jídelníček lépe dodržoval, tak jsem si stáhla aplikaci Kalorické tabulky, kam si zapisuji co jsem za den snědla a v jakém množství. Aplikace mi zároveň hlídá příjem tuků, sacharidů, bílkovin a vlákniny a já se snažím abych každý den všechny tyto 4 položky naplnila, tak jak by to správně mělo být. Největší problém jsem zpočátku měla s vlákninou, která se v mém jídelníčku vyskytovala minimálně, nicméně teď už vím, že denně stačí ovesná kaše ke snídani a dva plátky žitného chleba ke svačině a vlákniny je dostatek. Díky této aplikaci jsem si také uvědomila, že pokud jím celý den vyváženě, tak mě pak vůbec nehoní chuť na sladké, ani slané, čehož jsem se zpočátku dost obávala. Co se týče pohybu, tak cvičím 30 day shreds od Jillian Michaels. Video je volně dostupné na youtube a skládá se ze 3 levelů, kdy každých 10 dni cvičíte jeden level. Pro mě to je celkem dřina, ale člověk na sobě docela vidí zlepšení. První den jsem stěží udělala 3 kliky a teď už nemám problém odcvičit celou sérii. Když mi po Jillian zbyde ještě nějaká síla, tak si dávám 30-40 minutový pochod na běžeckém páse.

Nebudu vám tady psát jak se po změně jídelníčku a dennodenním cvičení cítím skvěle a že energií jenom překypuju, protože po každém cvičení jsem úplně vyřízená a už se nemůžu dočkat až si prvního dubna namažu chleba se salámem. Nicméně i přesto, že to není žádná brnkačka, tak ze sebe mám dobrý pocit a jsem na sebe i celkem pyšná. Mojí největší motivací je asi to, že v tom nejsem sama. S kámoškou iniciátorkou + ještě s jednou kámoškou, kterou jsme přibraly do party jsme si na facebooku založily skupinu, kam si postujeme fotky našich jídel, cvičebních úspěchů a podobně. Když vynechám cvičení, tak nesu nelibě, že se jim k tomu musím přiznat a celkově si myslím, že kdybych v tom jela sama, tak už jsem to dávno zabalila. Jsem vážně zvědavá jaké tohle snažení přinese výsledky a doufám, že některá zdravá jídla si s sebou vezmu i do dalších měsíců. Pro inspiraci přikládám fotky, jak teď asi vypadá můj jídelníček.

Source: WeHeartIt


As you can guess from the title I have a healthy month right now. My friend had an idea to start eat clean and do excercise every day for a period of one month. I had no choice and had to join her. One of the reason was the fact I have gained almost 10 kg in last year because I had to study so hard for my final exams so I was still at home without any kind of exercise. I have been there all my life trying to loose some weight, but this time I really mean it and I take it very seriously. I decided to share my experience with you and maybe inspire some of you.

My diet changed rapidly. All the pastry, butter, cheese, pizza, fastfood, alcohol, sweet drinks etc gone away and I buy now avocados, fish, vegetable, fruit, cous cous and cottage instead. I downloaded an app to my phone which is helping me to count calories and I can see how much of sacharides, proteins, fat and fibre I recieve every day. I had a problem to gain enough of fibre but now I know an oat meal for breakfast and two slices of rye bread is enaugh for my daily fibre intake. Thanks to this app I have also realised when my diet is well-balanced I do not need any chips or chocolate during the day. Talking about the excercise I watch 30 day shreds with Jillian Michaels on youtube. It consists of 3 levels and you excercise every 10 day one level. It is quite hard but when I have some energy after this work out I usually walk 30-40 minutes on my running simulator.

I am not going to tell you how I feel amazing because after every work out I am just totally exhausted and I cannot wait for April when I will be able to eat some junk food. Anyways I have a good feeling about this change and I am also quite proud of me. My biggest motivation is the fact I am not alone in this activity. With my friend who had this idea + another friend who joined us we created a facebook group where we post photos of our food, talk about the excercise etc. I am sure I would quit if I did it without them. I hope this month will help me to loos some weight and I also hope I will continue with some new food habits also in the future.

SNÍDANĚ/BREAKFAST


1. Snídaně mám z celého dne úplně nejraději a ta na obrázku číslo jedna je můj největší favorit. Avokádo jsem si hrozně oblíbila a vajíčko na měkko snídám snad obden.
2. Ovesnou kaši si dělám tak, že odměřím zhruba půl hrnku jemně namletých vloček a hrnek mléka, přidám lžíci kakaa (ne granka, i když s ním je to samozřejmě lepší) a v hrnci na mírném stupni a za stálého míchání přivedu k varu. K oslazení používám lžičku medu, skořici a lžičku kešu másla z Marks and Spencer, který sice není ta úplně nejdietnější věc pod sluncem, ale jedna lžička k snídani není žádný prohřešek.
3. Žitný chléb s cottage, šunka (93% masa) a vajíčko. Cottage jsem dřív vůbec neměla ráda, ale v Kauflandu prodávají od značky Meggle s příchutí tzatziky a ten je celkem dobrý. Žitný chléb není chuťově nic extra, ale když máte na talíři spoustu dalších dobrot, tak se to dá přežít.

1. The breakfast is my favorite part of the day. I really like avocado and I have an egg for breakfast almost every day. 
2. My recipe for an oatmeal is half of cup of oatflakes, one cup of milk and one spoon of cocoa. I put all the ingredients to the pot and let boil. To make the oatmeal sweeter I put there one teaspoon of honey and one teaspoon of cashew butter from Marks and Spencer which is delicious.
3. Rye bread with cottage, ham (93% of meat in it) and en egg. I really did not like cottage before but I found some with tzatziki flavour and it is quite tasty. Rye bread is also not my favorite but if you eat it with something tasty it is not that bad.


OBĚD/LUNCH


1. Lososa mám strašně ráda, takže je mým oblíbeným zdravým obědem nebo večeří. Připravuju ho tak, že ho jen nasolím, napepřím, pokapu citrónem a z každé strany cca 3 minuty opeču na olivovém oleji. Jako přílohu si k němu dělám různé saláty nebo brambory.
2. Kari kus kus, brokolice a rajčata. Musím říct, že kus kus si mě ani trochu nezískal. I přesto, že jsem mu dodala celkem dobrou chuť za pomocí kari, tak mi to celý přišlo hrozně suchý a neuspokojivý. Příště asi musím zkusit jiný recept, protože mi ho zbývá ještě plná krabice.
3. Taková dietní klasika - kuřecí maso na sto způsobů se zeleninou. V tomto případě je to zrovna kuřecí maso na medu a salát z listů, rajčat a kukuřice. 

1. I love salmon so it is my most favorite healthy lunch or dinner. I prepare it only with salt, pepper and lemon and I roast it for 3 minutes from each side. As a side dish I usually have some salad.
2. Curry cous cous, brocoli and cherry tomatoes. I have to say I did not like it at all. I thing I season it quite well with curry, but it seemed to me quite dry. Maybe I have to find some better recipe in the future.
3. This is quite clacis healthy food. Chicken and some vegetable. This chicken was flavored with honey and there are some tomatoes and corn in the salad.

VEČEŘE/DINNER


1. Celozrnné těstoviny s pestem mi skoro vůbec nechutnaly. Příště je zkusím spíš s rajčatovým protlakem.
2. Když mě ještě ze začátku hodně honila mlsná, tak jsem objevila tenhle super recept na ovesné lívance. Těsto si vytvoříte tak, že smícháte 100g jemně namletých ovesných vloček, 200ml mléka, 1 banán a vejce. Na pánev není potřeba přidávat žádný olej, lívance se dají udělat i úplně na sucho. Tenhle recept rozhodně doporučuji a myslím, že ho budu dělat i až tenhle měsíc skončí. Lívance jsou ozdobené směsí tvarohu, medu a skořice.
3. Šopský salát a žampionové hlavy plněné šunkou. Jsem si vědoma, že balkán v šopáku není žádná dieta, ale bez něj by to prostě nebyl šopák. Jinak na tomhle jídle jsem si taky moc pochutnala a výhodou je, že příprava zabere jen chviličku. 

1. Wholemeal pasta with pesto which I did not like at all. Next time I will try to do it with some tomatoes instead of pesto.
2. If I wanted something sweet I found this recipe which is amazing. These pancakes are made from 100g oatflakes, 200ml of milk, 1 banana and 1 egg. You do not have to put any oil to the pan. After the pancakes were ready I put on top some cottage chease mixed with honey and cinnamon. Highly recommend!
3. Greek salad with mushrooms filled with ham. I know the cheese in this salad is not a low fat, but without it it would not be the greek salad! This food is also very tasty and very easy to prepare.



8 komentářů:

  1. Wow! Díky za super článek a hodně štěstí a odhodlání, ať ti to vydrží co nejdéle!

    Diary of M

    M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju:) Nakonec jsem vydržela jen 3 týdny, ale i na to jsem pyšná :)

      Vymazat
  2. Nemůžu se dočkat, až i prvního dubna namažu chleba se salámem, tak to mě teda fakt dostalo :D :D :D! A jak chleba chutnal po měsíci? :D Ne, fakt jako klobouk dolů, holky, obdivuju vás. Já jsem si těmito fázemi prošla už taky tolikrát, že už bych to ani nespočítala. nemám problém s tím vydržet cvičit, ale má problém s jídlem, protože ho miluju a nechci se ho jen tak vzdát, ale když jste to zvládly vy, tak já taky musím!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím se přiznat, že jsem nakonec vydržela jen tři týdny, ale i na to jsem pyšná. Podařilo se mi shodit 3,5 kg a první chleba se salámem chutnal vážně božsky :D Teď mám zase takový hodně žroutský období, ale plánuju v tom zdravém jídle alespoň zlehka pokračovat :)

      Vymazat
  3. Konečně někdo, kdo netvrdí, že ho cvičení nějak extra dobije energií, ale naopak totálně zřídí :D Je pravda, že v globálu výjdu více schodů bez zadýchání, doběhnu na autobus a tak, ale po cvičení sotva lezu a další týden se kurýruju z toho, jak mě všechno bolí :D Klobouk dolů ale :)

    Piosek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha! :D To jsem šťastná, že v tom nejsem sama, protože ze všech stran je pořád jenom slyšet jak je cvičení skvělej zdroj energie a dobrý nálady, ale s tím já teda rozhodně nemůžu souhlasit.. :D

      Vymazat