Children in need


Když jsem byla mladší, přála jsem si žít nějakou část svého života v zahraničí. Tohle přání mě stále ještě neopustilo, ale postupně se změnil jeho důvod. Dřív jsem si totiž myslela, že je všude všechno lepší. A ono není. Doma mám teplo, elektřina vypadne jednou za 4 roky při vážně velký bouřce, když otočím kohoutkem, tak z něj teče voda, nikdy nemám hlad, můžu zadarmo studovat a když onemocním, nemusím prodat auto abych mohla jít k doktorovi. A taky mám auto. Je až neuvěřitelný že všechny tyhle věci jsou pro mě naprosto samozřejmý a když si u nás v domě náhodou dovolili vypnout na pár hodin vodu aniž by někde viselo upozornění málem jsem se uvztekala k smrti. Česká republika je podle mého názoru jedním z nejlepších míst, kde se můžete narodit. A pokud se vám tady přece jenom nelíbí, tak si prostě můžete vzít pas, sebrat se a jen tak se vydat úplně kamkoliv vás napadne.

Mám pocit, že čím víc cestuju a čím víc toho vidím, tím víc si vážím toho, odkud jsem a považuju se vážně za šťastného člověka. To, že si uvědomuju jak moc velký štěstí v životě mám a to, že mi je líto těch lidí, kteří takový štěstí nemají, bylo jedním z důvodů, proč jsem se rozhodla navázat spolupráci s organizací Centrum Dialog a zveřejnit zde na blogu jeden z mnoha opravdických příběhů, který by mohl pomoct k tomu, aby se někdo z vás rozhodl organizaci podpořit. Já osobně už asi tři roky každý měsíc přispívám menší částkou na pomoc lidem nacházejícím se v krizových oblastech. Společně s naším školním ročníkem jsme také adoptovali na dálku dvě malé děti, kterým posíláme ročně 7000 Kč pro jednoho a oni nám na oplátku píší dopisy, kreslí obrázky a posílají fotky. Díky 583 Kč měsíčně ty děti mohou chodit do školy a mají tak šanci na lepší budoucnost. Společnost Centrum Dialog je právě jednou z organizací, která se snaží v těchto místech pomáhat. Podílí se na stavbách škol, zajišťování lékařské péče, zemědělských projektech, adopci na dálku, atd. Na této organizaci se mi nejvíc líbí to, že si sami můžete vybrat jakým způsobem se zapojíte a jak budou využity vaše peníze, jestli raději podpoříte školy, zdravotnická zařízení, postavíte knihovnu nebo vypravíte letadlo s věcnými dary. Na facebooku najdete také moc hezké keňské a guinejské šperky, jejichž koupí můžete přispět. Já sama jsem si objednala náramek vyrobený v Keni, který je moc krásný a ráda ho nosím.



When I was younger I wished to live abroad for some time. I still have this wish but the reason changed. I thought world is a better place everywhere except the Czech Republic. But it is not true. My home is a warm place, electricity doesn't work once per 4 years during really huge storm, when I turn the tap there is an infinit amount of water, I am never hungry, I can study for free and when I am sick I do not have to sell my car to be able to pay for a doctor. And I have a car. It is unbelievable how all these things seem normal to me. The Czech Republic is one of the best places to be born in my opinion. And if you still do not like it here you can just grab your passport and go everywhere else you would love to.

I have a feeling the more I travel, the more I see, the more I appreciate the place where I came from and I consider myself a happy person. This is the reason why I have decided to support the organization called Centrum Dialog and publish one of the real Afrcian children stories. I send a small amount of money every month to support people who were not lucky enough in their lives. And togehter with my school class we adopted small children for who we send 300 dollars per year which enable them going to school. Only for 25 dollars per month they have a chance to have a better future. Cenrum Dialog is one of these organizations which help to these children. They also have many other activites - they build schools, libraries, support agricultural projects or health care. I very apreciate about this organization you can choose how you would like your money to be used. They also offer some wonderful Kenyan and Guinean jewlery. I buy one of them and all the money goes to support some of their projects.



Pokud by mezi vámi byl někdo, kdo by také rád pomohl a třeba zatím stále ještě váhá, možná ho tento příběh trochu popostrčí. Když si jeden měsíc odpustíte pár piv nebo nové tričko, někomu tím můžete pomoct změnit jeho budoucnost :)
Více o aktivitách společnosti Centrum Dialog naleznete na jejich webu nebo facebooku.

More information about the Centrum Dialog organization is on their websites or facebook.




S diplomem na smetiště? Jedině v Kibeře!
Umíte si představit české vysokoškoláky, kteří by s univerzitním diplomem zamířili na smetiště? Určitě, ale pouze z recese nebo jako reakci na neuspokojivý stav vysokého školství u nás. Ale dokážete si představit studenty, kteří by pilně studovali, aby po skončení školy mohli zamířit do nejvíce znečistěných částí města a sběrem odpadků pomáhali celé komunitě?
Tento příběh (opravdu skutečný), se odehrál v Kibeře, největší chudinské čtvrti keňského hlavního města Nairobi. Na rozloze 2,5 kilometrů čtverečních se tady tísní něco kolem milionu lidí. Takový počet obyvatel vyprodukuje množství odpadu, o jehož úklid se dlouhou dobu nikdo nezajímal. Vznikaly tak obrovské skládky, které znečisťovaly vodu a prostředí. Navíc zde chybí téměř všechno: pořádné silnice, chodníky, osvětlení, elektrické a vodovodní rozvody, kanalizace a v neposlední řadě i kvalitní školy.
U zrodu Utu Montessori školy v Kibeře stály právě takové, zdánlivě neodstranitelné, hromady odpadu a skupina mladých dobrovolníků, kteří jejich sběrem platili školné za několik chudých dětí keňského slumu. Časem se dobrovolnická pomoc rozšířila. Mladí lidé z této čtvrti se rozhodli založit školu vlastní, aby mohli pomoct více dětem.
Na první třídy Utu Montessori školy si vydělala skupina dobrovolníků pod vedením Ahmeda Ibrahima nejenom sběrem odpadků, ale taky jejich kreativním využitím. Spolu s lidmi z celé čtvrti z nich vyráběli recyklované oblečení, tašky nebo šperky. Pozemek, na kterém škola stojí, se jim podařilo pronajmout od města a třídy na něm se stavěly “za chodu“ a také za podpory dalších projektů.
Velký úspěch například sklidili s nápadem vybudovat ve škole posilovnu. Nepodstatné ve slumu, jakým je Kibera, říkáte si? Omyl! Stroje se podařilo získat z jiných posiloven, či tělovýchovných středisek, a výdělek ze vstupného pomohl s jídlem pro děti a s platy učitelů. Stejná skupina nadšenců zakládá také Unikátní fotbalovou akademii, která je komplexním sociálním projektem, který se zdaleka neomezuje jen na fotbal. Kromě tréninku nabízí třeba i kurzy novinařiny. Akademie má dát mladým lidem příslib lepší budoucnosti a možnost jít za svým snem, ať už jde o kariéru profesionálního fotbalisty, nebo jakékoli jiné povolání.
Iniciativa těchto mladých lidí je neuvěřitelná – projekty jsou zajímavé nejen svým jedinečným pojetím, ale také tím, že dávají možnost mnoha mladým lidem z okolí se scházet a dělat něco dobrého pro sebe i okolí. Utu Montessori škola může díky těmto kreativním nápadům přijmout do svých řad i děti, jejichž rodiče nemohli zaplatit poplatky na státních školách. Svým nadšením a velmi specifickým přístupem si škola získala oblibu u všech dětí z okolí a třídy se velmi rychle plní.
Do budoucna se škola, která vznikla také díky české organizaci Centrum Dialog, bude rozšiřovat o další ročníky. V tuto chvíli fungují jesle, školka a první tři třídy prvního stupně. Snem Centra Dialog a místní skupinky dobrovolníků je přestěhovat se do vlastní budovy nebo na vlastní pozemek. To je v Kibeře ale velmi těžké, protože i přesto, že jde o pozemky ve slumu, ceny jsou extrémně vysoké.

Několik dětí v této škole je podporováno skrze projekt adopce afrických dětí na dálku. Díky tomuto programu už desítky dětí z Kibery nejen dokončily základní a střední školu, ale také nastoupily na vysoké školy.

Centrum Dialog vytvořilo program “Adopce afrických dětí - projekt pomoci na dálku” v roce 2002. Díky pomoci českých „adoptivních rodičů“ prošlo projektem a dostalo svou šanci na vzdělání vice nez  4000 dětí z Keni a Guineje. Těm, kteří by se chtěli do programu zapojit, pak doporučujeme přečíst si více.




1 komentářů: