I am going to New York!

Pojedu do New Yorku!! A jsem z toho tak nadšená a natěšená, že mám potřebu o tom všem vyprávět. A protože by to mohlo moje okolí už začít pomalu štvát, rozhodla jsem se, že o tom budu psát vám a když to bude štvát i vás, tak prostě půjdete pryč a mně to nebude líto, protože se o tom nedozvím :) 
Termín našeho odjezdu je 30. června, což je sice až za 129 dní, ve kterých mě ještě čekají státnice, ale moje organizační a plánovací já už je plně ve střehu. Rozhodla jsem se, že vám něco o našich přípravách napíšu a pokud se někdo z vás také chystá do NY, tak by se vám následující informace mohly hodit. 

I am going to New York!! I am so excited that I talk about it all the time. And because not everyone might like it I decided to write about it here and if you do not like it you can just walk away and I won't be sad because I will never know :) 
The date of our departure is the 30th of June that is 129 days in which I have to pass my university final exam, but my organizational and planning me is totaly ready. In this post I will tell you some information about getting ready for your journey and I hope you will find it interesting and useful.

Top of the Rock view

AIR TICKET
O tom, jak sehnat nejlevnější letenky jsem se celkem podrobně zmiňovala v příspěvku 5 tips to save money while traveling. Naše letenky bohužel ale vůbec nejlevnější nebyly. Termín odjezdu máme 30. 6. a v NY strávíme 10 dní. Odjíždět budeme tedy o prázdninách, kdy ceny letenek stoupají na maximum. V únoru je průměrná cena zpáteční letenky 8.000 Kč, v červenci 22.000 Kč. Pokud tedy máte možnost jet jindy než v létě, tak toho určitě využijte. Nám se podařilo trefit se zhruba doprostřed této cenové relace, takže i přesto, že jsme nevychytali žádnou velkou akci, tak myslím, že na prázdninovou cenu to vcelku ujde. Opět se ale potvrdilo, že let s přestupem je levnější než bez něj a také to, že když na přestupu strávíte dlouhou dobu, tak cena opět trochu klesá. Dalším tipem je letět z Vídně, odkud byly letenky také levnější, čehož my jsme nevyužili a dali přednost pohodlí Prahy. První část cesty letíme s ČSA do Bruselu, kde máme na přestup 2 hodiny a poté s Delta airlines do NY. Na zpáteční cestě v Bruselu na přestupu strávíme 10 hodin a protože letiště je od centra vzdáleno jen 12 km, tak máme v plánu místo čekání na letišti navštívit ještě Brusel.

I have already mentioned how to get the cheapest air ticket in the post 5 tips to save money while traveling. Unfortunately our ticket were not the cheapest one. We are leaving on the 30th of June and we will spend 10 days in NY. Departure will be during the summer holiday and it is a part of the year when the prices rise up dramaticaly. We will fly from Prague to Brusel with Czech airlines and then we continue to NY with Delta airlines. On our return journey we will spend in Brusel 10 hours and because the city is not far from the airport we decided to visit it instead of waiting at the airport.

NY from the air

ACCOMMODATION
Hotely v NY jsou opravu drahé a slušné ubytování pod 2500Kč/noc na Manhattanu neseženete. My jsme se nakonec rozhodli pro airbnb. Zde jsou naopak ceny naprosto perfektní a naše bydlení nakonec vyšlo jen na 1300Kč/noc. Bydlíme na severu Manhattanu, pět minut chůze od metra, které přímo vede na Times square a dokonce i na letiště, takže se snad v té spletité síti, která má snad 20 linek neztratíme. Teď v únoru byl výběr bytů opravdu obrovský, ale spoustu termínů bylo již rezervovaných. To bylo také jedním z důvodů, proč jsem chtěla letenky koupit co nejdřív. Měla jsem obavy, aby jsme nákupem na poslední chvíli nepřišli o šanci na dobré ubytování.

Hotels in NY are really pricey. You will not find any good accommodation under 100$/night in Manhattan. We finally bought it at airbnb where the prices are excellent and our accommodation costs 50$/night. We will live at north Manhattan, 5 min from the subway which direct line goes to the Times square and even to the airport. In February the selection of apartments was really huge which was the reason why I wanted to buy air ticket as soon as possible to not loose a chance to be accommodated for a good price.

This is how our room will not definitely look like (Source)

PUBLIC TRANSPORTATION
I přesto, že se naše bydlení nachází na Manhattanu, tak vzhledem k velikosti NY si určitě lístek na metro koupíme. 7 denní karta stojí 30 dolarů a můžete s ní najezdit libovolný počet jízd. Skvělé na New Yorském metru je to, že jezdí 24 hodin denně, takže ani v noci není žádný problém se dostat domů. Pozor si ale dejte na to, že metro v noci nestaví v každé stanici. Při shánění ubytování je také dobré se nejprve podívat na mapku metra, zda do této oblasti vůbec nějaké jezdí. I přesto, že Jersey city a Union city nejsou součástí NY, na mapě to vypadá vcelku blízko a na airbnb zde bylo velké množství levných bytů. Metro sem ale nejezdí. 

Though our accommodation is on Manhatten we definitely will buy subway ticket. 7 day card costs 30$ and you can make as many rides as you need. I really apreciate that NY subway works 24 hours a day, so it will be no problem to get home at night. While looking for an accommodation it is good to look at the subway map first. Jersey city and Union city is not a part of NY but on the map it looks pretty close and there were many cheap offers in this location at airbnb. But there is no subway.

Subway map

NEW YORK PASS
New York pass je kartička o velikosti kreditky, kterou když si koupíte, tak máte vstup zadarmo na více než 80 New Yorských památek a atrakcí. Pass můžete koupit na libovolný počet dní a je jen na vás kolik toho za den stihnete. Dokonce je možné s touto kartičkou uplatnit i slevy v restauracích nebo na nákupy v některých obchodech. Na oficiálních stránkách se píše, že pokud se 7 denním passem navštívíte alespoň 3 památky denně, ušetříte 560 dolarů. Další velkou výhodou je, že díky passu na některých památkách máte tzv. fast track, což znamená, že přeskočíte frontu a jste rovnou vpuštěni dovnitř. Pass na 7 dní stojí 230 dolarů. My nad jeho koupí zatím stále ještě váháme, ale vypadá to, že asi podlehneme. Atrakce, které nás zatím lákají nejvíce jsou tyto:

  • 9/11 Tribute center
  • Empire State bulding observation desk
  • Luna park at Coney island
  • Madam Tussauds museum
  • New York skyride
  • Top of the Rock
  • Statue of Liberty

New York pass is a credit card size card which allows you to visit more than 80 NY attractions for free! You can buy pass for as many days you want and it is up to you how many attractions you will visit. You can even get some discounts in restaurant or shops with this card. On official websites is written that if you visit 3 attractions per day with 7-day pass you will save 560$. Another advantage is fast track which means you have not to wait in a long queue. 7 day pass costs 230$. We are hesitating with buying it but I guess we will. Attraction I would love to visit are these:

  • 9/11 Tribute center
  • Empire State bulding observation desk
  • Luna park at Coney island
  • Madam Tussauds museum
  • New York skyride
  • Top of the Rock
  • Statue of Liberty

Statue of Liberty

VISA/ESTA
Poslední věcí, kterou jme se doposud zabývali jsou víza. ČR je zemí, která je součástí tzv. ESTA programu, kdy při cestě do USA nepotřebujete klasické vízum, ale stačí vyplnit pouze elektronický formulář. To však platí pouze tehdy, pokud máte biometrický pas! Já sice biometrický pas nemám, ale jelikož jsem v USA byla už asi před 8 lety, mám platné vízum ještě z té doby. ESTA je ale obrovskou výhodou a urychlením celého procesu. Na vízum se čeká poměrně dlouhou dobu, musíte kvůli němu několikrát navštívit americkou ambasádu, doložit spoustu dokumentů a cena byla tehdy myslím něco kolem 2000 Kč. Přítel má biometrický pas, takže tomu stačilo pouze vyplnit elektronický formulář na internetu. Trvá to zhruba 10 minut, zodpovíte na pár otázek ohledně vaší účasti na teroristických útocích nebo genocidě, poté zaplatíte 14 dolarů a během 15 vteřin na vás vyskočí zda jste schváleni. Pokud schváleni nebudete musíte žádat o klasické vízum. 

This part is useful only for Czech readers, but if you are from all around the world, do not forget to check if you need visa to the US.


4 komentářů:

  1. Ahoj. NY pass nedoporucuju, je to jenom past na turisty. Treba do MET a Museum of natural history se dostanes za dolar - vstupne je dobrovolne. Coney Island neni nic super spesl, proste jen lunapark s par drahama. Madam Tussauds je taky jen predrazena past na turisty, neni to nic specifickeho pro New York. Jestli je skyride soucast vstupu na Top of the Rock, tak tomu bych taky doporucovala se vyhnout. Me se z toho udelalo spatne a byla to kolosalni blbost :) Na Sose svobody jsem nebyla a uprimne mne to ani nelaka. To uz je daleko lepsi jet ZADARMO trajektem na Staten Island a hned zpet. Z trajektu je krasny vyhled na blizici se Manhattan, pokud stojis na pridi. Vrele doporucuju v NY zabloudit a jit tam, kde nejsou turisti - takhle se vam mesto bude daleko vic libit, nez splnit ty "hlavni turisticke body kde kazdy musi byt"... Pokud mas nejake dotazy, tak mi klidne napis. V NY ziju uz nekolik let a porad me neprestava fascinovat :) Jen je mi lito turistu, kteri tu dojedou na 7, 10 dni a vidi jen to co musi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, diky za prinosny komentar. Urcite bych byla moc rada, kdyby si nam dala tipy na nejaka ne tolik znama mista, kam by cloveka jen tak nenapadlo zajit. Na druhou stranu, vzhledem k tomu, ze do NY jedeme poprve, tak si urcite ty hlavni turisticke body nemuzem nechat ujit :) A kdyby si mela tip na nejlepsi hamburgr, tak by to bylo taky super :D

      Vymazat
  2. Tak ja se trosku rozepisu :)
    1. Zapadni pobrezi Manhattanu - nejen Battery Park, ale z tama na sever, pres Robert F. Wagner Park a Esplanade, kolem Brookfield Place a pristavu az po Nelson A. Rockefeller park s miniaturnima soskama.
    2. High Line Park - je dost dlouhy, ta nove otevrena severni cast je zatim nic moc, ale ta spodni je prekrasna. S tim spojena Meatpacking District a Chelsea Market (v lete to pro vas bude balzam, aspon se tam schladite :)
    3. Cik Cak se probloudit West Willage. Jsou tam malinkate luxusni obchudky, hodne stromu, je to ticha a prijemna oblast s peknyma domkama. Tam se muzes treba mrknout na dum Carrie Bradshaw na 64 Perry Street.
    4. Long Island City - vystoupit na zastavce metra 7 na Vernon Jackson a jit k East River do Gantry Plaza State Park - krasny park s vyhledem na Manhattan, Empire, Chrysler a budovu OSN.
    5. Bushwick v Brooklynu - kazda zed je tam pokreslena graffiti, ale ne jen tak nejakyma cmaranicema. Je to venkovni galerie pro umelce. Skvele misto na foceni. A taky jsou tam bary a restaurace s uplne jinym nadechem nez na Manhattanu.
    6. Parky, parky, parky: Union Square pro pozorovani vsemoznych silencu, muzikantu, protestantu, harekrisnaku a ruznych dalsich individui. Washington Square pro klidek u fontany a krasneho oblouku, je to misto plne hudebniku a veverek. Obcas tam nekdo dotahne klavir a hraje :) Navic je to u NYU, tak se muzete podivat jak vypada univerzita v USA. Taky kampus Columbia University je pristupny verejnosti. Ten je na severozapade Manhattanu. Bryant Park, kde v dobe obeda sedi lide z okolnich kanclu, vsichni vypadaji sharp a jako z filmu :)
    7. Z Bryant Parku je to jen skok do NY Public Library - vstup zdarma, je fakt krasna vevnitr. A taky do Grand Central.
    Pokud mas instagram, tak doporucuju sledovat nektere ucty, ktere pridavaji zajimava mista ve meste, vystavy v galeriich (kde je vstup vzdycky zadarmo), tyhle veci se nedaji dopredu moc naplanovat, proste jednou se objevi a za mesic treba zmizi. Jeden z uctu je @hiddengemofnyc a dalsi treba @datethiscity. Malinke galerie s uchylnyma vystavama jsou podle me daleko lepsi zazitek nez videt vycpaneho opelichaneho mamuta v muzeu prirodni historie :)
    Hamburger je udajne nejlepsi v Shake Shack. Ja si nemuzu vynachvalit Bareburger, ktery ma nekolik lokaci ve meste. Docela ikonicky je Luke's Lobster a jeho lobster rolls, ktery ma stanek treba ve food courtu v hotelu Plaza pod Central Parkem. Hotel ma krasny interier, tam taky muzete skocit. A je to naproti hypermoderni Apple kostky :)
    Jeste doporucuju zajit aspon jednou do rooftop baru. Tam to v lete zije a je to vzruso, pro nas cizince urcite :) Zkus zadat do googlu NYC rooftop bar a podle obrazku si nejaky vyberte. Nejsou levne, ale stoji to za to! Nejznamejsi a obrovsky je asi 230 Fifth s vyhledem na Empire. Me se atmosferou libil Gallow Green v Chelsea, ale lidi pisou ze nema dobrou obsluhu. A porad s sebou noste ID (pas nebo aspon obcanku), protoze to kontrolujou pri vstupu do snad vsech baru.
    Achjo, mela bych napsat o NY blog posty, ale neni cas!!!
    Moc si to tu uzijte! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo,strasne moc dekuju za vycerpavajici info.Zni to vazne jako super tipy a urcite je vyuzijeme.A ten post o NY rozhodne napis!:)

      Vymazat