Second and third day in London

DEN DRUHÝ
Po noci strávené v Bricket Wood jsme opět nasedly do Greenline autobusu a vyjely směr Londýn. Během prvního dne jsme všude chodily pěšky, ale tentokrát jsme se i jednou svezly typickým londýnským červeným autobusem, který nás vyhodil kousek od Borough market. Od Borough marketu jsme se vydaly procházkou podél řeky  a došly jsme až k Tower Bridge, u kterého mě překvapil modrý nátěr na železné konstrukci a ještě víc mě překvapilo, že se nátěr pravidelně po nějaké době mění na jinou barvu. 
Jen co jsme přešly Tower Bridge, tak jsme se ocitly u Tower of London, před kterým bylo od 11. listopadu vysázeno 888 246 keramických máků na památku padlých vojáků z první světové války. Za každého padlého vojáka jeden mák. Mák bylo možné si zakoupit za 25 liber a výtěžek potom šel na vojenskou charitu. Autorem této umělecké instalace byl Paul Cummins. Přišly jsme právě včas, protože máky se zrovna začaly odklízet. 
Poté jsme se vypravily do Brick Lane a Spitafiled Market, což jsou další trhy. Článek o všech trzích, které jsme navštívily si můžete přečíst zde. Naše cesta následně pokračovala kolem St. Pauls cathedral (kde se mimo jiné konala i svatba princezny Diany a Charlese), přes Milenium bridge, ze kterého byl krásný výlet na večerně osvícený mrakodrap Shard. 
Den druhý jsme zakončily na London Eye. Lístky jsme si koupily přes internet, na přesný čas, abychom je získaly za co nejlevnější cenu. I tak ale stály 18 liber, což mi přijde ukrutně moc, ale na druhou stranu myslím, že ten výhled za to opravdu stojí. Fronta se nám zpočátku zdála celkem dlouhá, ale postupovala velmi rychle, takže jsme v ní mohly strávit tak maximálně 10 minut. V každé kabině je zhruba kolem 10 - 15 lidí a jedno otočení kola trvá 30 minut. My jsme měly zarezervovanou noční prohlídku a myslím, že jsme udělaly dobře. Vzhledem k tomu, že v Londýně nikdy nevíte, jaké počasí vás potká, tak myslím, že noční výhled je sázka na jistotu. My měly celý den mlhavo a pošmourno, takže bychom stejně nejspíš daleko nedohlédly. 
Cestou z London Eye jsme se prošly přes Bond street, což je ulice plná luxusních obchodů, která byla nádherně vánočně vyzdobená. Večer jsme zakončily v Soho, což je čtvrť plná hospod, které praskají ve švech. My jsme navštívily White Horse. Jedna moudrá rada - určitě nepřepočítávejte cenu piva na české koruny. Pro nás, kteří jsme zvyklí na to, že pivo je  obvykle nejlevnější nápoj na jídelním lístku může být 5 liber vcelku infarktová záležitost. 
Tak jako z celého Londýna je kvalita fotek díky ztrátě foťáku, nic moc.

After night spent in Bricket Wood we cought the Greenline bus again and headed to London. We walked everywhere during the first day, but this time we went by a typical red london bus and got off near the Borough market, that is a huge market. After we walked along the river until we met the Tower Bridge. I was quite surprised by the blue painting and even more surprised by the fact they repaint it every few years.
After crossing the Tower Bridge we were standing in front of the Tower of London, where we could see the red ceramic poppies that were installed here as a memorial of deceased soldiers during the First World War. There were exactly 888 246 poppies. One for every soldier. The author of this master piece was Paul Cummins.
Than we visited Brick Lane and Spitafield Market. You can read post about all of these markets here. After we walked near the St. Pauls cathedral (place where princess Diana and Charles got married), crossed the Milenium bridge from where was a wonderful view to the night Shard skyscraper.
We finished the second day at the London Eye. We booked our tickets online in advance and on exact time to get the lowest price. Still it was pretty expensive - 18 pounds. Anyway I did not regret. The view was just amazing! The queue seemed to me quite long, but we waited only about 10 minutes. One wheel turn lasted 30 minutes and there were 10-15 people in each cabin.
After London Eye experience we walked the Bond street that is street full of very expensive shops but with beatiful christmas decoration. We ended up our day in Soho - quarter full of pubs. We visited the pub called White Horse. It was very nice pub, but I have to say that the beer price was breathtaking. For the price of one beer in London I would buy 10 beers in the Czech Republic.
The quality of photos is not good again because of the lost camera.

Tower bridge



Tower bridge view

Poppies in front of the Tower of London

St. Paul's cathedral

London Eye

Bond street

London Eye
Places we have visited


DEN TŘETÍ
Den třetí byl ve skutečnosti jen půl den, protože k večeru už nám letělo letadlo domů. Na tento půl den bylo bylo původně v plánu navštívit Notting Hill a Hyde park. Bohužel ale celý den strašně moc pršelo a protože jsou moje kamarádky milovnice umění, šly jsme místo toho do Národní galerie, která se nachází na Trafalgar square. Vstup je zadarmo, což je výhoda. Galerie je opravdu obrovská a i přesto, že jsme v ní strávily hodně dlouhou dobu, tak jsme rozhodně nestihly vidět všechno. Takže těm, kdo mají rádi umění bych doporučila si na návštěvu klidně vyhradit i celý den. Po návštěvě galerie už nezbyl čas ani na oběd a musely jsme se vydat na autobus, který nás zavezl na letiště. Zde přichází tip na obrovskou úsporu peněz, protože jsem na internetu narazila na EasyBus, což je nějaká odnož EasyJet. Autobus z Londýna na letiště (cesta cca hodinu dlouhá) nás vyšel jen na 2 libry! A pokud si nevíte rady s nákupem dárků přímo v Londýně, tak určitě doporučuji vydržet až na letiště. Na Gatwicku je opravdu ohromný duty free shop, kde nebudete vědět co dřív koupit! S motivem Londýna tu seženete snad úplně cokoliv. 

The third day was in fact only a half day because we had to cought our plane in the evening. Initially we planed to visit Notting Hill and Hyde park. Unfortunatelly it was very rainy and because my friends are an art lovers, we went to the National gallery, that is located at the Trafalgar square. Entrance is for free. The gallery is really huge and though we spent a long time inside we did not see everything at all. If you like the art I suggest you to spend the whole day here. After visiting gallery we did not have time even for lunch and had to catch our airport transfer. Here comes the moeny saving tip - EasyBus. It is some branch of EasyJet and we paid only 2 pounds for one hour drive to the airport!
If you are not sure about buying presents in London, wait for the airport. There was a huge duty free shop at Gatwick where you could buy literally everything with a London motive.




National gallery
Bye bye London


1 komentářů: