Ambiente Čestr experience [Prague]

Ambiente Čestr
Dnešní příspěvek bude opět o jídle. Tentokrát vám chci napsat o jedné pražské restauraci, kam jsme včera zašli s přítelem oslavit jeho státnice, tedy dojmy jsou pořád ještě čerstvé a nic jiného než obrovskou chválu se zde nedočtete.

Restaurací Ambiente je v Praze hned několik, přičemž každá se specializuje na jinou kuchyni. My jsme si vybrali Ambiente Čestr, která je zaměřená na steaky. Čestr se nachází v Legerově ulici, přímo vedle Národního Muzea a nevím jak je to v jiné dny, ale v sobotu večer si určitě místo předem zarezervujte. Od osmi až do půlnoci bylo úplně plno. Hned při příchodu se nás ujala slečna, která nás dovedla k našemu stolku a následně jsme dostali svého číšníka, který o nás celý večer pečoval. Hned na úvod se nás zeptal, jestli jsme zde poprvé a poté spustil asi dvouminutový proslov o restauraci, ze kterého jsme se dozvěděli, že vaří pouze z českých čerstvých surovin, že mají svého vlastního řezníka (na kterého jsme celý večer koukali, protože byl v prosklené místnosti proti našemu stolu) a každé maso u nich nejprve 70 dní zraje a až poté se zpracovává. Já tomu teda vůbec nerozumím, ale znělo to jako velká věda. Poté nám představil jídelní lístek s tím, že je jen na jedno použití, protože ho každý den trochu obměňují. Z lístku jsem byla nadšená a to z jednoho prostého důvodu. Byl v něm obrázek krávy s popisky, abyste věděli z jaké části jejího těla maso je a v rohu byla tabulka, kde jste se mohli dočíst jak moc je maso křehké, chuťově výrazné a tučné. Pro steakového začátečníka úplný ráj. Na jídelníčku bylo také kratší povídání o restauraci, kde jsme se mimo jiné dozvěděli, že Čestr je zkratkou pro český strakatý skot.

This post is going to be about the food again. I would like to inform you about one restaurant in Prague where I went yesterday with my boyfriend to celebrate his final exams. The feelings about it are still fresh and you will not read anything else but praise for it.

There are many Ambiente restaurants in Prague and all of them have a different specializations. We have chosen Ambiente Čestr that is focused on steaks. It is located in Legerova street next to the National Museum. I do not know how full it is during the week but if you are going to visit it on Saturday be sure to make a reservation. The restaurant was full the whole evening. Once you get your table you will also get your waiter who will take care of you the whole evening. Our was a great guy. He smiles a lot and gave us many useful advices about the food. Firstly he told us some brief info about the restaurant and that they have their own butcher (we could see him through the glass fronted room) and all the meat mature for 70 days and after  they serve it. I am not any expert, but it sounded like a complicated process. After that he presented their menu. I was excited because there was a cow picture with the captions so you know which part of the cow you are eating. There was also some info about the restaurant in the menu where we could read that Čestr is a shortcut for czech piebald cattle.

Ambiente menu

Butcher's room
Už když jsme do Čestru přicházeli, tak jsme věděli, že si chceme dát Tříchodové menu, jelikož to je způsob jak za přijatelnou cenu z jídelníčku ochutnat více pokrmů. V předkrmech jsme měli jasno a oba jsme zvolili tatarák. S druhým chodem a steakem už jsme trochu váhali, ale náš číšník byl velice ochotný poradit. Přítele odradil od ryby, jelikož jsme prý v restauraci specializující se na hovězí, takže nakonec mu doporučil Karabáček (což je podle obrázku maso ze zadní nohy) s chlupatými knedlíky. Já se od ryby odradil nenechala, protože jsem přeci jen plánovala steak na poslední chod a chtěla jsem zkusit také něco jiného než maso, takže jsem si dala filet ze pstruha s bramborovou kaší (zajímalo mě jak si obstojí vedle té od Pohlreicha). Jako třetí chod mi, jakožto dívce byl doporučen steak ze svíčkové, protože je ze všech mas nejjemnější. Přítel chtěl také jemné maso, ale zase jsme toho chtěli ochutnat víc a tak si nakonec po konzultaci s číšníkem objednal malý ořech, který se na těle krávy nachází prakticky na stejném místě jako svíčková. Oba jsme zvolili jako přílohu domácí hranolky a z omáček zvítězila pepřová. K pití jsme vybrali půl litrovou Plzeň, která je v menu vtipně pojmenována jako Velká hladinka. 

Abych se ještě vrátila k interiéru restaurace, tak jsme se zde cítili velice příjemně. Není to na pohled nic nóbl, ale přesně to vystihuje místo, kam si zajdete na steak. Obzvlášť se mi líbila již výše zmíněná prosklená část, za kterou jsme mohli pozorovat řezníka při práci. Na druhé straně lokálu, kam jsme ale příliš neviděli byl také otevřený prostor do kuchyně, takže bylo možné pozorovat kuchaře v akci. Co s týče toalet, tak tam mě potěšil krém na ruce a jednorázové látkové ubrousky na utření rukou. Jediné co bych snad restauraci vytkla byly ne příliš pohodlné židle. Ale vzhledem k tomu, že jsme na nich vydrželi sedět téměř 4 hodiny, tak to zase taková hrůza nebyla.

A teď zpět k jídlu. Společně s pivem nám byl přinesen i chléb s pomazánkou jako pozornost podniku, což se nám samozřejmě líbilo. Myslím, že právě takovéto maličkosti, jako pozornost podniku nebo menší povídání o způsobu přípravy masa, dělá tuto restauraci speciálním místem. Než jsme stačili všechno nadšení vstřebat, už se nám na stůl servíroval tatarák. Byl to zatím můj druhý v životě, ale byl opravdu vynikající. Společně s ním jsme dostali samozřejmě i topinky s česnekem a musím říct, že po snězení tohoto předkrmu jsem se opravdu děsila toho, jak se do mě vejdou další dva chody. Po zhruba tak 10 minutách nám na stůl dorazil pstruh a karabáček. Abych byla upřímná, tak lépe udělanou rybu jsem ještě nikdy neměla a to ani u moře. Nebyla v ní jediná kost, kůžička byla krásně křupavá a maso se rozpadalo. Bramborová kaše byla také na jedničku, ale myslím, že ta u Pohlreicha u mě o trochu vede. Přítelův karabáček byl tak křehký, že by se dal odkrajovat i lžičkou. Takhle rozpadající se maso jsem ještě nikdy neviděla. Nicméně oba tyto druhé chody byly naprosto plnohodnotným jídlem a poté co jsme je spořádali, jsme si vůbec neuměli představit, že nám za chvilku naservírují steak, zlatý hřeb večera. Poprosili jsme tedy našeho číšníka jestli by nebyl problém dostat třetí chod tak za 40 minut aby nám trochu slehlo. Problém to samozřejmě nebyl, nicméně ani po 40 minutách nám vůbec neslehlo i přesto, že jsme těžké pivo vyměnili za osvěžující domácí ledový čaj a pomerančovou limonádu. Když na stůl přinesli steak, byla jsem naprosto šťastná, že se jedná o poměrně malou porci. Každopádně chuťově jsem se asi dostala do steakového nebe, protože to byl vážně ten nejlepší steak jaký jsem jedla. Doposud u mě vyhrával ten od Pohlreicha, ale Čestr je podle mého názoru ještě tak o dva stupně výš. Abych byla upřímná, tak svíčková mi chutnala stejně jako malý ořech a oba byly famózní. Domácí hranolky jsem však ochutnala asi jen tři, protože víc místa už ve mně vážně nebylo. Dezert jsme se smíchem odmítli.

When we came to Čestr we knew we wanted to order a three course menu since it is a good way how to try more dishes from the menu for the reasonable price. As an appetizer we ordered a tartare steak. I ordered a fish for second course, but the waiter advised to my boyfriend to go for a meat as we are in a steak restaurant. He was right but I wanted to try something else because the steak was the third course. Anyway my boyfriend ordered Karabáček (I do not know how to translate it to English, but it is a meat from the cow's leg and you can see the photo below). The third course was the steak of course. The waiter helped us again with the choice as there were many kind of steaks, but we went for the finest meat. For drink we ordered 0,5 l Pilsner beer.

To tell you more about the interiour we felt very comfortable here. It is not a fancy place but typical restaurant where you go for a steak. I really liked the glassed room with the butcher and you could also see the kitchen from the table that is also pretty cool. The toilets were also nice and I always appriciate the hand loation with the fabric disposable napkins. The only thing I would reproach was the chair. It was not very comfortable, but we spent on them 4 hours so it was not that bad.

And now back to the food. Together with beer we recieved the bread with some paste as a surprise that was very tasty. After that we got our tartare steak. It was my second tartate in my life but it was delicious. We of course got also the bread with garlic and after we ate it we felt quite full, which was quite scary because we should get another two courses. After 10 minutes we got the fish with karbáček. To be honest I have never eaten better fish in my life. Even by the sea! My boyfriend's karabáček was also delicious. Anyway the second course was the normal food size so we could not realize to eat the steak after all of that. We asked the waiter to wait like 40 minutes before he brought us the last course. In a meantime we changed the beer for homemade ice tea and orange juice to refresh ourselfs a little. After 40 minutes the steak arrived and it was HEAVEN. I have never eaten a meat like that. It was even better than in Cafe Imperial I told you about in my post about Prague restaurants. I tried unfortunately only three homemade fries because my stomach did not have more space. We had to refuse the desert with laughing.

Tatarák

Pstruh

Karabáček

Steak
Kdybych do Čestru šla příště, jakože rozhodně půjdu, tak bych zvolila buď kombinaci steaku a následně dezertu a nebo bych si dala tatarák a steak. Tři chody jsou v tomto podniku vážně moc, jelikož druhý chod je úplně plnohodnotná porce, takže vlastně máte předkrm a hned dvě večeře po sobě. Nicméně i přesto, jsem ráda, že jsme ochutnali více jídel a přesvědčili se tak o tom, že v tomto podniku se nejspíš nedá šlápnout vedle. Pokud máte rádi maso, tak Čestr určitě musíte vyzkoušet!

If I visit Čestr next time and I deffinitely will I would order only steak with desert or tartare with steak. Three courses were too much for me. Anyway I am very happy I could taste more dishes from the menu because now I know you cannot order wrong. If you are a steak lovers you have to visit Čestr!

0 komentářů:

Okomentovat