Rome and Vatican - Italy



I traveled to Rome with my friends Nikola and Jitka last summer. We flew from Prague with Wizzair airlines. The return ticket costed around 90 euro and since we did not want to pay extra money for the luggage, we had to pack all the girl's useless stuff into the backpack.
After arrival we caught the Terravision bus, that brought us to the railway station in Rome. The Terravision company operates their buses from the airports in a lot of european countries and their price is very good. The journey from railway station to our accommodation took about 10 minutes by walking. We lived in the Termini accommodation, which was clean, nice, quite cheap but most importantly we could walk to the center in a few minutes.

Do Říma jsem se vypravila společně s kamarádkami Nikolou a Jitkou loni v létě. Letěli jsme z Prahy se společností Wizzair. Letenka nás stála asi 2500 Kč a protože jsme nechtěly platit další peníze navíc za kufr, musely jsme všechny holčičí zbytečnosti vtěsnat do batohu. 
Po příletu jsme nasedly na autobus Terravision, který nás dovezl k vlakovému nádraží v Římě. Společnost Terravision provozuje autobusy z letiště ve více evropských městech a jejich ceny jsou opravdu příznivé. Od nádraží to do našeho ubytování bylo asi pět minut pešky. Bydlely jsme v Termini accomodation. Ubytování bylo čisté, hezké, celkem levné, ale hlavně jsme se všude dostaly pohodlně pěšky.



 During that few days we saw whole Rome - Colloseum, Forum Romanum, Vittorio Emanuele monument, Piazza Navona, Fontana di Trevi, Piazza di Spagna, Palatin, Castel Sant Angelo and like milions of churches and basilics. The most impresive was Colloseum and Fontana di Trevi for me. I loved also Trastavere, that is a part of Rome situated on the other bank of the river, apart from all the historical sights, full of narrow streets. We had a dinner there in a great restaurant called Alle fratte di Trastavere. The truth is, you cannot make a mistake while choosing restaurant in Rome. Every meal we ate there was great! We also did not miss to eat a loads of ice cream. 

Za těch pár dní jsme prošly celý Řím skrz naskrz. Viděly jsme Colloseum, Forum Romanum, památník Vittoro Emanuele, Piazza Navona, Fontani di Trevi, Piazza di Spagna, Palatin, Andělský hrad a snad milion kostelů a bazilik. Nejvíce na mě asi zapůsobilo Colloseum a Fontana di Trevi. Představovala jsem si, že fontána bude stát uprostřed nějakého velkého náměstí. Hodně mě překvapilo v jak malém prostoru se ve ale skutečnosti nachází. Velice se mi také líbila čtvrť Trastavere, která leží na druhé straně řeky, trochu stranou od všech historických památek. Jedná se o čtvrť plnou úzkých uliček a objevily jsme tam na jednu vynikající restauraci - Alle fratte di Trastavere, kterou bych určitě všem návštěvníkům doporučila. Pravdou ale je, že v Římě se skvěle najíte úplně všude. Já jsem byla klasicky pizzař, ale Jitka s Nikolou ochutnaly i těstoviny a lasagne a všechno bylo vynikající. Nesměly samozřejmě chybět ani hordy zmrzliny. 





By the end of your stay, we made a trip to the Vatican. We went by underground, because it would take a long time to walk there. You have to wear long trousers/skirts and cover your shoulders in Vatican's churches. I recommend you to wake up early to avoid a huge queues. Firstly we visited the St. Peter's Basilic and than we went up to see the view of Rome and St. Peter's square, that is well known from the book and movie Angels and Demons written by Dan Brown. 

Rome is a beautiful historic city and it deffinitaly has a lot to offer. If I should go there again, I would not go in July, because all day walking in such a warm weather might be quite exhausting. But I really liked that there are foountains with drinking water all over the city so you can get a fresh water that made the whole wheather situation much better.

Ke konci našeho pobytu jsme se vypravily do Vatikánu. Jely jsme metrem, protože pěšky by to bylo na opravdu hodně dlouhou výpravu. Ve Vatikánu je při vstupu do kostelů nutné mít dlouhé kalhoty a zahalená ramena. Do Vatikánu doporučuji vyrazit časně z rána, vyhnete se tak obrovským frontám. Nejdříve jsme si prohlédly interiér Baziliky svatého Petra a potom jsme vyšplhaly do její kopule a rozprostřel se nám tak krásný výhled na Řím a hlavně na Svatopeterské náměstí, které je hodně známé z knihy a filmu Andělé a Démoni od Dana Browna. Ostatně jako mnoho dalších míst po celém Římě. 

Řím je moc krásné historické město a rozhodně je v něm co k vidění. Kdybych tam měla jet znova, tak bych možná ale zvolila jiný měsíc než červenec, protože celodenní výpravy po památkách by byly určitě lepší v chladnějším počasí. Moc se mi líbil systém tzv. pítek, která jsou rozmístěná po celém městě a vy si tak můžete kdykoliv naplnit lahev čerstvou vodou nebo se trochu zchladit, což dost zpříjemňovalo to úmorné vedro.




2 komentářů:

  1. WOW! Amazing photos M! Especially in love with the photo from the Vatican. The way the light is streaming through the windows is priceless.

    V
    Life+1

    OdpovědětVymazat