Weekend in Strasbourg

Minulý víkend jsme se vypravili na výlet do Štrasburku. Naším cílem byl teda hlavně německý Europa-park, který si ale nechám na samostatný článek. Vzhledem k tomu, že Europa-park se nachází kousek od francouzských hranic, přišlo mi jako dobrý nápad, ubytovat se právě ve Štrasburku, odkud je to do zábavního parku jen 40 min autem. V Štrasburku jsem byla už po druhé. Někdy na gymplu jsme sem jeli na exkurzi do evropského parlamentu, ale abych pravdu řekla, tak ze samotného města jsem si nepamatovala skoro nic. Tentokrát mě Štrasburk ale okouzlil. Dokonce bych ho přiřadila hned po Benátkách k jedněm z nejkrásnějších evropských měst, jaké jsem kdy navštívila. 

Last weekend me and my boyfriend went for a trip to Strasbourg. Our main goal was to visit German Europa-park, which I will tell you about in other post. Strasbourg is only 40 minut by car. This was my second time in Strasbourg. My first time was when we went there with my high school for the excursion to the European parliament. This time I really fell in love with this city. I would even say it is right after Venice one of the most charming cities in Europe.


Vyráželi jsme z Prahy ve 14:00, což je čas, kdy v pátek můžu opustit práci, takže na mě Zdeněk už čekal s napakovanou károu venku a rovnou jsme vyrazili. Cesta tam byla vcelku plynulá, ale díky několika čůracím a občerstvovacím zastávkám jsme na místo dorazili až někdy kolem 9 večer. Ubytování jsme si sehnali v hotelu Ibis, před kterým bylo poměrně dost parkovacích míst, ale bohužel byly všechny obsazený. Museli jsme tedy zaparkovat v placené podzemní garáži, která se sice nachází hned pod hotelem, ale parkování tam vyjde poměrně draho. Za první noc jsme nechali 7 euro, pak jsme na sobotu odjeli do Europa-parku a za sobotní večer a nedělní půl den jsme platili dalších 12 euro. Nakonec jsme ale byli rádi že máme auto v bezpečí a hlavně opravdu kousíček od hotelu. 

Our journey started at 2 pm, which is the time I can go home from the work, so my boyfriend already waited for me in front of the building with car full of our stuff and we started our journey. We made a few stop to eat something so we arrived to Strasbourg around 9 pm. We were accommodated in Ibis hotel. There were quite a lot of parking spots, but all of them were occupied so we had to park in the payed undergroud garage. The garage was located right under the hotel, but it was quite expensive. We payed for one night + one day 19 euro. Finally we were glad that our car was in safe place and very close to the hotel.



V Ibisu jsme bydleli už v květnu v Paříži, takže jsme tušili do čeho jdeme. Pokoj byl opravdu hodně miniaturní a koupelna podle mě moc neodpovídala 3* hotelu. Na ty dvě noci nám to ale stačilo. Naopak velice mile jsem byla překvapená snídaní, která v Paříži nebyla nic extra, ale tady jsme se za 10 euro královsky najedli. Hezká byla i restaurace, kde se snídaně podávala. 

We were accommodated in Ibis already when we were in Paris in May so we knew what is it gonna be like. The room was very tiny and the bathroom did not correspond to the 3* hotel, but it was enough for the two nights. On the other hand I was very pleased by the breakfast, which costed 10 euro and was totaly delicious. I also liked the restaurant where the breakfast was served.


Hned první večer po příjezdu jsme se i přes únavu vydali na prohlídku nočního města. Štrasburk je typický svými hrázděnými domy, které jsou téměř všude, takže v centru prakticky nenarazíte na ošklivý dům. Večer je všechno krásně nasvícené a dokonce jsme měli to štěstí, že se zrovna odehrával festival světel, kdy na katedrále Notre Dame každých 30 minut probíhala světelná show, která byla nádherná! Bylo to něco jako signal festival v Praze, ale o trochu víc propracovanější. Celé místo bylo samozřejmě obehnáno policejními auty a před vstupem na prostranství před katedrálu probíhala důkladná prohlídka batohů. Mě tyhle kontroly nevadí, ale přijde mi trochu smutný, kam se svět dopracoval. Po světelné show jsme si ještě trochu prošli město a pak jsme se vrátili zpět na hotel, abychom nabrali síly na sobotní výlet do zábavního parku.

The first night after our arrival we were quite tired, but we went out to see the night city anyway. Strasbourg is typical with its half-timbered hauses, which are almost everywhere so you cannot hit any ugly hous in the city center. The city was very nice lightened in the evening and we were lucky enough to see the light show which was projected to the Notre Dame cathedral. The show was breathtaking. We also have one simmiliar show to this in Prague, but it is not that beautiful. The whole place was secure by many policemen and we had to show our bags. These controls did not bother me, but I am quite sad about what we had to do to protect people these days. After the light show we walked a little bit and then we went back to the hotel to relax for the fun park trip which was planned for the other day.





Ve Štrasburku jsme poté strávili ještě celé nedělní dopoledne, kdy jsme si celé město prohlédli i za světla. Moc se mi líbilo jak je vše krásně čisté a udržované, všude byly vysázené kytičky a nikde žádné přehnané davy turistů. Myslím, že dva dny v tomto městě bohatě stačí. Být tam delší dobu, tak už asi moc nevíme co dělat. Každopádně, pokud někdy budete mít cestu kolem, tohle město určitě za návštěvu stojí.

We have also spent the whole Sunday afternoon in Strasbourg so we could see the city in the daylight. I really like how clean and well maintened the city was. There were flowers everyhwere and very little of tourists. I think two days in this city are enough. Anyway if you are somewhere around you have to visit Strasbourg.












4 komentářů:

  1. Upřímně jsem nikdy nad jeho návštěvou neuvažovala, ale vypadá to na super tip na výlet! Díky :)

    Diary of M

    Hezký den z Uk přeje M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neni to uplne mainstreamovy mesto,kam by se kazdy chtel podivat,ale ja byla nakonec vazne nadsena!:)

      Vymazat
  2. Štrasburk je moje milované město :) Ve čtvrtek tam odjíždím studovat na semestr na Erasmus, tak jsem zvědavá, jak na mě bude působit po delším pobytu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Erasmus ti zavidim!Taky jsem moc chtela jet,ale bohuzel to nevyslo.Tak drzim palce,at se ti ve Strasbourgu libi a moc si to uzijes!:)

      Vymazat