Trip to Bilbao - day 3 (the most wonderful place ever)

Třetí a zároveň poslední den našeho výletu do Bilbaa byl úplně nejlepší. Dva dny ve městě jsou naprosto dostačující, jelikož Bilbao s přehledem prochodíte klidně i za jeden den. Když jsem před odjezdem procházela Pinterest, abych zjistila jaká místa v okolí stojí za návštěvu, vyskočil na mě nádherný obrázek pevnosti uprostřed moře. Pevnost nesla trochu krkolomné jméno San Juan de Gaztelugatxe a já si jí z fotek hned zamilovala. O cíli našeho mimoměstského výletu tedy bylo rozhodnuto.

Third and the last day of our Bilbao trip was the best. Two days in the city are enough so I wanted to go somewhere else to see more of Spain. I found a wonderful photo on Pinterest before we left. There were a fortress called San Juan de Gaztelugatxe in the picture and I fell in love immediately. The destiation for our "out of the city" trip was obvious.

San Juan de Gaztelugatxe

Pevnost pochází už z 10. století a dostanete se k ní jednoduše autem, které se dá zaparkovat na kopečku kilometr od pevnosti. My jsme žádné auto k dispozici neměli a tak jsme museli zvolit cestu autobusem. Ze zastávky Moyoa, ke které jsme to z ubytování měli kousíček, každé dvě hodiny (ve dnech pondělí až sobota je to každou hodinu) jezdí autobus A3518 za 2,50 eur, který vás během 40 minut dopraví do vesnice Bakio. Autobusů z Moyoa odjíždí opravdu hodně, ale vše je skvěle značené. Městké linky jsou červené a jmenují se Bilbobus, zatímco měziměstské mají barvu zelenou a na autobusech najdete nápis Bizkaibus. Po 40 minutách jízdy plné zatáček a kopců jsme vystoupili v malé vesničce Bakio. Věděli jsme, že naše túra má začínat na pláži a tak jsme po vystoupení z autobusu jen následovaly davy surfařů, kteří štrádovali na pláž zdolávat vlny Atlantiku.

You can go to the fortress either by car which you can park one kilometr from the fortress or you can go by bus as we did. The bus A3518 goes from the Moyoa stop in Bilbao every 2 hours in Sunday and every 1 hour during Monday - Saturday. The journey lasts 40 minutes and costs 2,50 euro. It is quite tricky to find the right bus, but the city buses are red and are called Bilbobus and the "out of the city buses" are called Bizkaibus and they are green. The small village from where our walking tour started was called Bakio. When we left the bus we were following a group of surfers who led us to the beach which was the starting point of our tour.

Spanish countryside view from the bus
Pláž v Bakiu byla nádherná! Sice to mělo být místo, kde naše túra začínala, nicméně jsme se tam asi na půl hodiny zasekli a pozorovali vlny. Když jsme se dostatečně vynadívali, vyrazili jsme podél pobřeží po žlutě značené stezce. Podle Tripadvisoru měla být trasa dlouhá 6 km a měla vést poměrně kopcovitou krajinou. Já teda nejsem žádný velký pochůzkář, ale 6 km mi přišlo jako pohodová procházka a pojem kopcovitá krajina mě nijak nezastrašil. Chyba! Zpočátku byla cesta v pohodě, trochu do kopce, ale zato vedla vážně krásnou přírodou a po levě straně jsme pořád mohli sledovat oceán. Po chvilce už to přestávalo být v pohodě a lehce kopcovitý terén se v mých očích proměnil ve výstup na Mount Everest. Stoupání bylo snad nekonečné a když jsme se konečně vyškrábali na vrchol, zjistili jsme, že všechno co jsme pracně vystoupali musíme sejít zase úplně dolů, jelikož schody na pevnost začínali u moře. Ano, správně, schody na pevnost. Po tom co jsme zdolali nejvyšší (jsem si tím jistá!) pohoří Španělska nás čekalo ještě asi 1000 schodů na tu pevnost. A ze všechno nejhorší na celé situaci bylo to, že 70 letí důchodci kolem nás vždycky prosvištěli jako divý a se smíchem na nás pokřikovali to svoje "Hola", což v nás vyvolávalo ještě větší pocity marnosti.

The beach in Bakio was wonderful! It should be the place from where our hike would start, but we spent there half an hour by watching waves and enjoying the nature. After that we started our tour and followed the yellow signes. Tripadvisor told us the journey would be 6 km long and the terrain would be a little hilly. I am not the biggest hiker ever, but I was not scared. Mistake! From the beggining it was quite nice walk, but after while the slightly hilly terrain turned out to be a Mount Everest hike. The hills were never ending! It was still up and down and again and again. I was totally exhausted and the very fresh 70 years old people passing and saying "Hola" made me feel even more hopeless.










Ze schodů vedoucích na pevnost se celou dobu můžete kochat opravdu nádherným výhledem na oceán a dokonce jsme dohlédli i na tu pláž, ze které jsme v Bakiu vyráželi. Na vrcholku pevnosti se nenachází žádná restaurace jak jsme doufali, takže si rozhodně vemte sváču s sebou. My jsme měli plný batoh čokoládových croisantů a vaflí, takže jsme doplnili energii a vydali se na cestu zpět. Nejhorší úsek je asi první kilometr směrem od pevnosti k vesnici. Tam je stoupání opravdu prudké a ještě vede hodně úzkým terénem, kde se jen tak tak vejdou dva lidi vedle sebe. Ke konci už jsem málem lezla po čtyřech, takže hospoda, která se nachází na konci tohoto jednoho kilometru vážně příjde vhod. U hospody se nachází i výše zmiňované parkoviště pro auta, takže pokud přijedete autem, ochudíte se o další 5km cestu do Bakia, která čekala nás. Nebudu lhát, lýtka mě bolely jestě 5 dní po tom, ale výpravy rozhodně nelituju a určitě bych si jí zopakovala. San Juan de Gaztelugatxe se zařadilo mezi jedno z nejkrásnějších míst jaká jsem kdy v životě navštívila!

From the steps leading to the fortess you can enjoy really wonderful Ocean view and we could even see the beach from where our hike started. There is no restaurant at the top as we hoped so I recommend you to take a snack with you. We had a backpack full of croisants and waffels so we gained some energy before we decided to go back. First kilometre from the fortress to Bakio was the worst because it was very steep and very narrow. After that one kilometre there is a parking place (so if you are here by car the journey would be much more easier) and the restaurant. To be honest I had a calf ache another 5 days but it was totaly worth it and I would go there to see it again. San Juan de Gaztelugatxe belongs now to the one of the most beautiful places I have ever been to.








Na výlet jsme vyráželi autobusem v 10 ráno a k našemu překvapení jsme stihli zpáteční autobus už v 15 hodin. Výlet tedy zabere cca 5 hodin i s cestou a to musím říct, že jsme šli opravdu šnečím tempem a častokrát se zastavovali, abychom všechno mohli vyfotit nebo se nacpat vaflema.
Poslední večer v Bilbau jsme strávili s tou přítelovou vysněnou pizzou a coronama v parku. Poté jsme si naposledy prošli noční město a ve 4 ráno jsme opět zamířili na autobus, který nás už tentokrát odvezl na letiště. Pokud vám zbude posledních 5 eur a budete se těšit, že si na letišti koupíte míchaná vajíčka k snídani, tak se pletete. Letiště je velký asi jako Kaufland a k snídani tam prodávají jen croisanty.

We started this trip at 10 am and we were quite surprised we caught returning bus at 3 pm. The trip took 5 hours (journey included) and I have to admit we walked very slowly and made many stops to take photos.
We spent our last night in Bilbao with pizza and coronas in park as my boyfriend wished. Than we made our very last night city walk and at 4 am we had to catch the bus again, this time to the airport. If you had last 5 euro and you would be looking forward to spend them for a srambled eggs, you are wrong. The airport is super small and they sell only croisants.





4 komentářů:

  1. Hi Michaela! These pictures are amazing! I have been in Bilbao several times but I did not know this village... Lovely to see new places :)
    xxx
    www.travelera.es
    My Instagram is @travelera.es

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thank you very much! I have to say I was truly amazed by Spain, your country is beautiful:) If you go to Bilbao again, you have to visit this place!

      Vymazat