Tip na výlet: Bastei



Toto místo jsem měla na svém seznamu výletů už skoro rok. Po hodně dlouhé době se nám naskytnul volný víkend, kdy shodou okolností bylo i krásné počasí, takže jsem naplánovala, že se do Bastei konečně podíváme. Jedná se o kamenný most, který se nachází v Saském Švýcarsku, jen asi 15 km od českých hranic. Cesta z Prahy trvá jen hodinu čtyřicet.

Míst, kde se dá zaparkovat, je v okolí poměrně hodně. My jsme zvolili Parkplatz Oberrathen. Zaparkovat se dá i úplný kousek od mostu, ale to my jsme nechtěli. Měli jsme v plánu udělat si menší túru a ne jen vyskočit z auta pro fotku a jet dál. Parkování v Oberrathenu stojí 5 euro na den a pokud chcete navštívit národní park, tak se musíte dostat přes řeku přívozem, který stojí 2 eura za zpáteční cestu. Jelikož jsme na místo přijeli kolem poledne, tak hned po vystoupení z přívozu jsme zamířili do nejbližší restaurace na oběd. 




Ze začátku se nám místo zdálo poněkud hodně zalidněné, ale nakonec se ukázalo, že lidé se koncentrují pouze v hospodách a na mostě. Když vyrazíte na turistické stezky do lesů, budete na nich prakticky sami. My jsme si stáhli aplikaci mapy.cz, která je na podobné výletování super a kterou hojně využíváme i v ČR. V aplikaci si můžete nastavit na jak dlouhou trasu byste se rádi vypravili a aplikace vám podle toho vybere možné okruhy. My jsme zvolili 4 hodinovou cestu a prošli jsme toho myslím docela dost. Stezka byla krásná a celou dobu se nám nabízely výhledy na skalnatou krajinu. V závěru jsme už ale byli docela dost uchození, takže myslím, že 4 hodiny byly tak akorát.

Pokud jste Bastei ještě nenavštívili, tak ji určitě navštivte. Za mě to byl jeden z nejhezčích výletů, jaký jsme za poslední dobu podnikli.

Tipy, co s sebou?

- Vezměte si svoje pití, ať nemusíte kupovat balenou vodu v plastu. Do batohu se vám určitě vejde kvalitní termoska, v létě udrží pití studené, v zimě se pak celý den zahřejete teplým čajem.

- Při cestě vás čekají krásné výhledy, nezapomeňte přibalit dalekohled. Pokud ho nemáte, správný turistický dalekohled má zvětšení 7x - 10x, průměr čoček je pak optimální kolem 42 mm.











1 komentářů: