Holiday in NY - part II. (shopping, eating)

Source:We Heart It


SHOPPING
Spoustu lidí do New Yorku lítá hlavně nakupovat a já se jim teda nedivím, protože je to vážně ráj všech shoppaholiků. Všude po internetu se dočtete, že nejvíc se vyplatí hlavně elektronika a značkové oblečení. K elektronice se nijak vyjádřit nemůžu, ale výhodnost značkového oblečení musím potvrdit. Na nákupy jsme si vyhradili jeden den. V NY najdete všechny obchody které vás jen napadnou a v Sephoře zase úplně všechny značky, po kterých toužíte, aby se prodávali i u nás. Ceny amerických značek jako je Benefit nebo Urban Decay jsou cca o 200-300 Kč levnější než v ČR, naopak evropské značky jako třeba YSL vychází zhruba stejně. Zajímavé je, že i v mini obchůdkách s potravinami obvykle najdete obrovskou sekci kosmetiky.

Many people are going to New York just for shopping. It is really a shoppaholic paradise. You can read at the internet that the most favourable are electronics and clothes. I cannot say anything about the first one, but I definitely agree with the clothes. We reserve one day for shopping because I did not want to torch my boyfriend who does not like shopping as I do. You will find all brands you can imagine in NY. The same in Sephora. There is absolutely everything. Price of American brands like Benefit or Urban Decay are cheaper than in Europe but the European brands like YSL are the same price. I found quite interesting that you could find a huge cosmetics selection even in a small grocery shops. 



  • MACY'S

Jako první jsme se vydali do Macy's, což je největší obchoďák na světě. Nenajdete v něm jednotlivé prodejny, jako tomu bývá u nás, ale spíše sekce či stojany jednotlivých značek. První podlaží zabírá hlavně kosmetika a následujících asi 8 pater oblečení. Musím se přiznat, že Macy's pro mě bylo tak trochu overwhelming a zjistila jsem, že obří nákupáky s nekonečným výběrem zboží asi vlastně  ani nemám ráda :D Člověk vůbec nevěděl kam se dřív podívat a celé to důkladně projít by zabralo asi týden. Takže jsme jen vyjeli do vrchního patra, abychom o nic nepřišli a pak jsme zase sjeli hezky dolů a mazali pryč.

Our first stop was Macy's which is the biggest shopping mall in the world. First floor is occupied by cosmetics and another 8 floors are clothes. I have to say that Macy's was quite overwhelming for me and I realised I do not like such a huge shops. You do not know where to look first and if you should go through the whole shop thoroughly it would last the whole week. We went to the top floor to not miss anything and than back. The prices were quite normal. 




  • CENTURY 21

Úplně jiná pohádka je ale Century21. Někde jsem četla, že ceny jsou zde tak nízké, že se je ani neodvažují uvádět v reklamě a je to pravda. V C21 najdete všechny možné značky se slevami až 70%. Já jsem si z USA toužila dovézt nějakou luxusnější kabelku a hned po vstupu do C21 jsem byla jako v transu. Celé první patro byly jen kabelky! Je libo Rebeccu Minkoff za 100$, Guess za 59$, nebo Michael Kors za 150$? Běhala jsem od jednoho stojanu k druhému jako šílená a nevěděla co dřív. Toužila jsem po MK, ale bohužel měli jen hnědou a modrou verzi a i když v Praze tahle kabelka stojí asi 10 000 Kč a tady byla o víc než 6000 levnější, přeci jen jsem zachovala chladnou hlavu a začala se poohlížet po nějakém univerzálním (černém) modelu. Nakonec vyhrála kožená Calvin Klein, která byla z 250$ zlevněná na 150$. Zatím jsem z ní nadšená a doufám, že mi bude sloužit až do smrti (nebo alespoň do tý doby, než pojedu do NY znovu). Zbývající patra C21 jsou věnována oblečení. Slevy jsou opět ohromné, nicméně zůstala jsem jen u té kabelky.

Totally diferent story is Century21. It is a real paradise. I have read that the prices are so low they do not even announce them in an advertising. You will find all the luxurious brands here with 70% discounts. I wanted to buy some handbag and immideately after I entered C21 I fell into ecstasy. The first floor was full of handbags! Would you like Rebecca Miknoff for 100$, Guess for 59$ or Michael Kors for 150$? I ran from one rack to another like a crazy and I did not know what to buy first. I wanted MK, but they have it only in brown and blue model and though the price was 60% lower than in Prague I wanted some black coloured one. Finally I picked up the leather black Calvin Klein that was discounted from 250$ to 150$. I am so excited about it and I hope I will own it until I day (or at least until I will go to NY again). Another floor of C21 was full of clothes again with huge discounts. However I bought only the handbag.



  • VICTORIA'S SECRET

Victoria's Secret byl další obchod, na který jsem se hodně těšila. Měla jsem ohromné štěstí, protože jsme ho navštívili zrovna někdy okolo Dne nezávislosti, kdy slevy byly v plném proudu. Hned u vchodu nás vítala cedule s nápisem všechny podprsenky za 14$ a kalhotky za 6$, což vzhledem k tomu, že některé podprsenky stojí bez slevy téměř 100$ je sleva úplně neskutečná. Ve VS se tají připravte na perfektní zákaznický servis. Nejdříve jsem se trochu probírala velikostmi podprsenek, protože americké číslování je úplně jiné než to naše. Hned ke mně přiskočila paní prodavačka s metrem, celou mě poměřila a navrhla mi velikost. Do ruky jsem dostala kartičku, kam vyplnila moje jméno, velikost a poslala mě s ní ke kabinkám. Tam se mě ujala další slečna, která si ode mě vzala kartičku, přinesla mi nějakou cvičnou podprsenku, abychom ověřili tu velikost a pak mi přidělila kabinku a ukázala na knoflík, který mám zmáčknout, až jí budu mít na sobě. Nakonec jsem ve VS nechala celkem dost peněz a o pár dní jsem se ještě vrátila pro přídavek. Slevy už nebyly, ale ve vrchním patře se nacházel slevový koutek, kde se při troše trpělivosti a ochotě hrabat, daly najít krásně věci. Velká škoda, že u nás má VS jedinou pobočku (a to ještě dost okleštěnou) pouze na letišti.

Victoria's Secret was another shop I was looking forward to. I was extremly lucky because we visited it around the Independence day when the discounts were huge. When we came in we saw a sign saying all bras for 14$ and pants for 6$. I have to say the service was perfect. Firstly I was quite confused about the sizes as they are different from the European. When the shop assistant saw me she came to me, measured me and suggested the size. I got a pink card with my name and suggested size and I went to the fitting rooms. There was another shopping assistant that showed me a button which I should push when I am ready. I was very excited about the bras and service and I spent here quite a lot. Few days later I came back for another. There were no sales for the second time but there was a sale corner in a top floor where I found beautiful things - bra from 80$ discounted to 20$. I hope one day VS will also come to the Czech Republic.



  • PANDORA

Jako památku jsem si chtěla z NY dovést také přívěsek na Pandoru. Na jejich stránkách jsem si předem vybrala sochu svobody a hvězdičku s tím, že se rozhodnu na místě. Haha. Když jsem prodavačce sdělila, že chci nějaký přívěsek na památku, hned vytáhla platíčko, kde byly limitované edice, které se jinde na světě než v NY neprodávají a já měla zas na pár desítek minut rozhodování zaděláno. Nejvíc se mi líbilo jablko s nápisem NYC a medailonek s panoramatem, který nakonec po urputném boji zvítězil.

I also wanted to buy a Pandora charm. I chose Statue of Liberty and a star on their websites and I told myself I will decide in the shop. Haha. When I told the shop assitant I wanted NY charm she showed me some of them which are limited edition that you can buy only in NY. My favorite was apple with NYC sign and medallion with panorama of NY that became a winner.



EATING
Zapomeňte na všechno, co jste se dočetli o cenově výhodných nákupech. Tady přichází krutá realita. Jídlo je strašně drahý. Samozřejmě jsem nečekala, že v restauraci nechám za oběd 100Kč, ale s osminásobkem jsem tedy nepočítala. Jen tak pro představu. Úplně obyčejná pizza, pivo a víno - 33$, sandwich - 7$, hlavní chod v restauraci - 20$. Pokud si máte každý den po dobu deseti dnů kupovat snídaně, obědy a večeře, skončíte na hambrugrech a donutech :D Donut totiž obvykle stojí dolar a hamburger kolem 7-9$, což se dá snést vzhledem k tomu, že vás to na nějakou dobu zasytí na rozdíl od sandwiche, který já beru spíš jako sváču. Cenově přijatelný jsou samozřejmě fastfoody, kde jsou ceny jen o něco vyšší než u nás. V žádný pěkný restauraci jsme nebyli, protože to prostě bylo drahý. Jen teda na Coney islandu jsme měli tu pizzu za 33$ v Grimaldy's, což je docela vyhlášenej podnik. Pizza byla ale celkem obyčejná a naštval nás číšník, kterej si vzal sám od sebe 10$ dýško. Než jsme s přítelem dokončili hádku jestli má cenu za ním chodit a trapně to loudit zpátky, uplynulo asi 20 minut a to už nám to nepřišlo uplně nejvhodnější :D Na Coney islandu se nachází i bistro Nathan's, kde se každý rok koná na Den nezávislosti soutěž v pojídání hot dogů a taky zde byl prodanej vůbec první hod dog na světě. Když si dáte úplně obyč hot dog, tak si vážně moc pochutnáte. Pokud si dáte, jako můj přítel, hot dog se sýrem a slaninou, tak se vám poprvý obrátí žaludek, když uvidíte jak vám na párek lejou "sýr" z plastový nádobky, ze který obvykle teče kečup a podruhý až tuhle specialitku ochutnáte. Celkově bych řekla, že Američani nejsou zrovna národ gurmánů. Ze všeho udělají děsnou prasečinku. Je libo vafle s banánem, čokoládou a slaninou na vrch? A nebo co takhle si dát zmrzku a aby to náhodou nebylo jen tak trochu tučný tak na vrch nakydat asi tunu šlehačky? Ale abych jen nehanila, tak musím říct, že skvěle jsem si pochutnala na trzích v Chelsea, kde jsme měli super organický kuře naložený v bylinkách, který svůj život šťastně prožilo ve volném výběhu a to byla fakt dobrota. A i všechna ostatní jídla v Chelsea vypadala skvěle. V NY se mi také hodně líbilo, že před každým podnikem, kde se prodávalo jídlo byl u vstupu vyvěšen výsledek hygienické kontroly. Potkali jsme známky A a B, takže nevím jestli existuje i C, nicméně mi to příjde jako dobrý způsob jak vyselektovat místa, kde rozhodně jíst nechcete.

Forget all I wrote about the shopping. The food is very expensive. Pizza, beer and wine - 33$, sandwich - 7$, main course in restaurant - 20$. The cheapest food is donut - only 1$ and hamburger 7-9$. Fastfoods are the same price like in Czech. We did not visit any nice restaurant because it was just too expensive. To be honest everywhere around the world is everything more expensive than in Czech, but NY is really too much. We have visited Grimaldi's pizza in Coney island which is quite famous. There is also Nathan's bistro in Coney island where the hot dog eating competition take place every year. The classic hot dog is very tasty but if you try hot dog with cheese and bacon you will be disapointed. I would say American food is quite strange. They make really interesting combinations like waffles with banana, chocolate and bacon or ice cream with wipping cream on top. On the other hand I have to say we tried an excellent food in Chelsea market. We ordered bio chicken in herbal sauce and it was super tasty. I really like about NY that every restaurant has a sanitary inspection result printed on their door so you know how clean the restaurant is even before you enter.

Nathan's bistro
Grimaldy's pizza
Chelsea market
Chelsea market
Chelsea market

  • BREAKFAST

Na snídaních jsme si obvykle celkem pochutnali. Buď si můžete dát v Dunkin Donuts (který je v každé ulici) nějakou sladkou bombu a odejít předávkovaný cukrem a nebo můžete zapadnout do jednoho ze spousty bister, kde vám udělají snídaňové menu. Tato bistra mají obvykle ve svém názvu Deli a můžete si vybrat od vajíček, párečků, omelet až po ovoce, sandwiche a podobné věci. Samozřejmě nás lákalo vyzkoušet i typický americký brunch, ale když jsem dělala internetový průzkum, tak průměrná cena brunche na hodinu a půl se pohybovala kolem 30 dolarů pro osobu, takže si můžete domyslet, že jsme opět skončili ve starém dobrém Deli.

We usualy enjoyed the breakfast. You can eat in Dunkin Donuts that is literally in every street some sweet bomb or you can go to some of the many bistro where they cook a breakfast menu. These bistros are usually called Deli and you can choose from eggs, saussages, omelletes, fruis, sandwich etc and the prices are very good. We also wanted to try typical American brunch but the avarage price was about 30 so we ended up in our favorite Deli.

Dunkin Donut

Dunkin Donut

Fresh fruit for breakfast


  • HAMBURGERS

Hamburgry jsou celkem ožehavé téma. My jsme se na ně fakt těšili, takže jsme si předem udělali důkladný průzkum, kde se prodává ten nejlepší a jako favorit vycházel jednoznačně Shake Shack. Můžu naprosto upřímně říct, že jsem nikdy neměla horší hambáč. Přirovnala bych to asi k tomu od McDonalda (kterej je podle mě lepší). Z nabídky jsem si vybrala něco, co v sobě neslo název pepper. Jojo mám moc ráda pepř, to by mohlo bejt zajímavý. Haha, jaký bylo moje překvapení, když sem dostala hamburgr plnej paprik. Smutně jsem ho do sebe nasoukala a rozhodla se, že se pokusím přes tohle lingvistický nedorozumění přenést a že než Shake Shack navždycky zavrnu, tak mu dám ještě jednu šanci. Ta se naskytla při odjezdu na letišti, kdy jsem zvolila ten úplně nejklasičtější a nejobyčejnější hamburgr jakej si jen umíte představit. A dobrý to prostě nebylo. Takže New Yorčani, až budete v Praze, tak běžte na hambáč třeba do Palandy a pak už si na Shake Shacku rozhodně nepochutnáte. Tolik k mýmu hamburgrovýmu rozhořčení. Hamburgr na kterém jsme s pochutnali a který jsme na netu našli v nějakym žebříčku nejlepších pro rok 2015 byl v podniku jménem Joint burger. Pokud se půjdete podívat na dům, kde se natáčeli Přátelé, tak máte Joint burgr krásně po cestě.

We were looking forward to hamburgers so much so we did our research and the favorit was Shake Shack. Really? I have never eaten worse hamburger in my life. It was like from McDonald's (MD is maybe even better). I wanted to give them a second chance and bought another Shake Shack burger at the airport. And again, it was a huge dissapointment. Well, New Yorkers, if you are in Prague, please go and try Palanda restaurant and then you will never eat your Shake Shack again. The hamburger we really liked was in Joint burger which is a restaurant located not far away from the house where Friends were filmed so if you are going to see the house, visit this place.

Joint Burger
Shake Shack


  • CHINA TOWN

Místo, kde se výborně a levně najíte je bezpochyby China town. Hned vedle sousedící Little Italy nabízí také velké množství restaurací, ale tam jsme nejedli, takže nemůžu soudit. Ve srovnání se zbytkem města jsou v China town restaurace velice levné. Asi půl hodiny jsme chodili od jedné k druhé, studovali jídelníček a nemohli se rozhodnout. Nakonec jsme vybrali H.K. Wonton Garden, která měla u vchodu výstřižek z NY Times, kde jejich dumplings hodnotily jako ty nejlepší v celém městě. Každý jsme si objednali jedno jídlo a ještě napůl ty vyhlášené dumplings. Porce byly opravu ohromné a moc dobré, ale knedlíčky bych si asi podruhé nedala. Měli jsme je plněné krevetami a vepřovým masem, což je podle mě trochu šílená kombinace.

Another place where you can eat quite cheap is China town. The Little Italy is next and there are also many restaurants but we did not eat there. China town is very cheap compare to rest of NY. We were going from one restaurant to another and were not able to choose. We finally decided to try H.K. Wonton Garden which had the NY Times review printed on the door which said - the best dumplings in the city. We ordered two meals plus the dumplings cause it would be a shame not to try them. Food was delicious, but I would not order that dumplings again. They were filled with pork and shrimps which seemed to me quite crazy combination.








13 komentářů:

  1. super posty, úplne som ho zhltla :D a tie donutky hmmm !
    ľúbezná

    OdpovědětVymazat
  2. Je to docela zabava cist zazitky od nekoho, kdo je v NY poprve :) S jidlem je to pro cizince pekne slozite. K tomu se clovek musi fakt projist, nebo znat mistni. Z te jejich americke pizzy se mi zaludek obraci a netusim, jak nekdo muze snist cely kolac... Ale treba takova pizza v Eataly u Flatiron je uplne orgasmicky zazitek. Na burgra priste doporucuju spis Bareburger...
    Jo a z Macy's mam taky panickou hruzu, vubec tam nechodim. A pred vanocema je to jeste tisickrat horsi pres ty kvanta lidi.
    A jen takova perlicka k tem levnym kabelkam - spousta americkych znacek ma svoje levnejsi "znacky" prave pro outlety jako je Century, Marshalls nebo TJ Maxx. MK, CK, Ralph Lauren... neni to to same co se prodava v buticich na pate avenue.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je celkem zajimava informace s temi levnejsimi znackami. Nicmene dokud to neni fejk, tak s tim asi problem nemam:)
      Jinak je skoda, ze clovek jako turista za 9 dni bohuzel nedokaze objevit ty nejlepsi restaurace, pokud se nezna s mistnimi. Nekolikrat jsme si zasteskli, jak by bylo super tam nekoho znat, kdo by nas trochu provedl :)

      Vymazat
  3. when someone says new york i immediately imagine century 21 store. i know what you mean describing it. i felt the same. just dreaming to go there someday agian

    better than yesterday

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, it is funny that you have the same feeling about it. I also wish to come back again :)

      Vymazat
  4. Love everything you’re wearing – and I love those extra photos!
    バーバリー通販 
    クリスチャンルブタン通販

    OdpovědětVymazat
  5. Jééé, to ti úplně závidím, hned b\ch se tam vydala na nákup taky, ale já bych potom za zpáteční et potřebovala asi tunu kufrů.. :D nebo nejlépe celé etadlo pro sebe :D :D :D jinak fakt se ten obchod jmenuje century 21? :O myslela jsem si, že tak se jmenuje jenom realitka, která pochází z ameriky. Jinak hodně kamarádů si právě china town chválí, jinak říkali, že normální jídlo jim tam nechutnalo, prý se to nedalo jíst :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jeste by to chtelo nejakyho sponzora na vsechny ty nakupy:D a fakt se to jmenuje Century21,realitku ja vubec neznam:) A s tim jidlem je to pravda no,ted kdyz tak zpetne vzpominam jestli jsem si tam na necem vazne pochutnala,tak krom China town to bylo asi jen to kure z Chelsea markets.To neni jako Italie,odkud se clovek vraci a uz nechce jist nikde jinde:D

      Vymazat